Houtafwerkingen

Het onderscheid tussen de verschillende houtafwerkingen is best groot en iedere methode heeft zo zijn eigen voor- en nadelen. Ook qua onderhoud is er een groot verschil. Maar hoe weet u nu welke houtafwerking het beste bij u past? Hieronder de verschillende houtafwerkingen op een rij!


Gezeept hout:

Zeep maakt schoon en dat geldt ook voor uw gezeepte meubel! Hoe vaker gezeept, hoe blanker uw design. Klinkt logisch toch? Dus wilt u die onbewerkte look houden dan is zepen zeker een aanrader. De zeep trekt namelijk in de poriën van het hout en geeft op die manier een beschermende functie. Dit houdt wel in dat de houten tafel of kast kwetsbaar blijft voor vlekken en kringen. Gezeept hout vergt dus intensief onderhoud.Geolied hout:

Geolied hout vereist ten opzichte van gezeept hout minder onderhoud. Ook zijn meubels van geolied hout iets donkerder en warmer van kleur. De olie wordt in het houtoppervlak gewreven en trekt helemaal in de poriën van het hout. Met een beschermende laag tot gevolg. Geoliede meubelen blijven wel kwetsbaar voor vlekken en kringen omdat de open structuur behouden blijft. Goed onderhoud is dan ook erg belangrijk! Door de olie wordt ook uitdroging van het hout tegengegaan en krijgen de houten meubels een mooi subtiel glanslaagje. Vindt u het juist mooi om nerven te zien, dan is een geolied meubel zeker een optie.Gebeitst hout:

Hoewel beits vooral bekend staat voor zijn toepassing op buitenmeubelen en schuttingen, is er ook speciale beits voor binnen. Net als een olie trekt beits gedeeltelijk in het hout. Hierdoor wordt het meubel beschermd tegen vocht en vuil, maar blijven de nerven en natuurlijke tekeningen van het hout behouden. Het blijft wel oppassen, want krassen en beschadigingen kunnen ook in gebeitste meubels zichtbaar zijn.Gelakt hout:

Kiest u voor een gelakte afwerking? Dan is uw houten meubel eigenlijk hermetisch afgesloten van invloeden van buitenaf. Want lak legt een harde beschermende laag over uw design heen. Lak voelt glad aan en geeft een mooie glans aan uw meubel. Zo kunt u kiezen voor zijdeglans- en hoogglanslakken, maar ook uit verschillende kleurtinten. Wilt u uw licht houten meubel donkerder maken? Geen probleem! Toch liever een natuurlijke look? Dan is blanke lak misschien een optie. Let wel op want lak is gevoelig voor krassen.Bekijk populaire houten meubelen


Wilt u meer informatie?

Heeft u een vraag over dit onderwerp? Via onderstaand formulier kunt u meer informatie opvragen. Wij nemen dan zo snel mogeljik contact met u op.

  • verlichting specialist MisterDesign