Zelf uw muur behangen

Er komt aardig wat kijken bij het aanbrengen van uw nieuwe behang. Of u nu een behang heeft zonder of met patroon en of het vinylbehang of vliesbehang betreft; op deze pagina leest u van A tot Z hoe het behangen van uw muur in zijn werk gaat.

behang

1. Een goed begin is het halve werk

Om het behang zoals u het in gedachten heeft op de muur te plaatsen, is het belangrijk goed voorbereid te werk te gaan.

 • Maak de kamer waar u gaat behangen zo leeg mogelijk.
 • Plaats zeil op de vloerbedekking zodat verdwaalde lijmresten deze niet kunnen beschadigen.
 • Zet de stroom uit in verband met de vloeibare stoffen die u gaat gebruiken voor het behangen.
 • Optioneel: verwijder stopcontacten van de muur, dit werkt makkelijker bij het behangen.
 • Het kan zijn dat er nog oud behang op de muren zit. Natuurlijk is het altijd het beste om met een schone lei te beginnen, maar u kunt ook over dit behang heen lijmen. Dit is alleen wanneer het behang schoon is, geen reliëf of gaten bevat en goed aan de wand vast zit

De ondergrond: voorbehandelen of direct behangen?

De ideale ondergrond voor behang is vlak, droog, en heeft een goede draag- en zuigkracht. Voordat u gaat behangen is het belangrijk uw muur met deze punten in gedachten te analyseren.

De draagkracht testen:
strijk zonder druk uit te oefenen met uw hand over de wand. Blijven er (witte) deeltjes aan uw hand kleven? Dan zal het behangplaksel hier niet op vast blijven plakken. Maak de muur glad en schoon met een ruwe borstel.

De zuigkracht testen:
Smeer een klein stuk van de muur in met behanglijm en plak hier een stuk behang van ongeveer 30 x 30 centimeter tegenaan. Controleer de zuigkracht door tijdens onderstaande tijden te kijken of u het stuk behang nog kunt bewegen of juist niet.

 • 30 seconden: als het behang nu al vast zit, heeft uw meer een te grote zuigkracht. Behandel de muur met voorstrijk en laat het minstens 24 uur drogen voordat u de test opnieuw uitvoert.
 • Circa 3 minuten: uw muur heeft de juiste zuigingskracht wanneer het behang nu hecht.
 • Circa 15 minuten: als het plaksel nu nog niet hecht, schuurt u de muur op en voert u de test opnieuw uit.2. Aan de slag!

U heeft voor het behangen een zacht potlood, behangspatel, een afbreekmesje, een behangborstel, behanglijm en een behangkwast of een behangroller nodig. Denk ook aan een centimeter of materiaal om vooraf een loodlijn op de muur te tekenen, zodat u de plaatsing van het behang goed kunt uitmeten. Geef de banen bij voorkeur een nummer en zet een kruisje op de achterzijde om de bovenkant te markeren.

Banen zonder patroon

U hoeft geen rekening te houden met een patroon. Meet de lengte op van de plint tot aan het plafond en tel bij zowel de boven- als onderkant 5 centimeter speling op. Knip de banen op maat.

Banen met recht patroon

Wanneer u de behangrol uitrolt ziet u een terugkerend patroon. Op de verpakking vind u de patroonhoogte, dit wordt ook wel het rapport genoemd. Dit getal geeft aan om de hoeveel centimeter het patroon terugkomt.

 • Meet de muur, van plafond tot plint, en tel daar aan zowel de boven- als onderkant 5 centimeter overlap bij op. Denk voordat u uw behangrol afmeet na over hoe u het patroon op de muur wilt hebben.
 • Meet de behangrol inclusief speling af en snij deze op maat.
 • Schuif de baan naar voren en rol de tweede baan daar net iets onder uit. Leg deze zo zodat het patroon exact overeenkomt met die van de eerste baan.
 • Herhaal deze handeling totdat u het gewenste aantal banen heeft.
 • Tip: zorg ervoor dat de bovenkanten met hetzelfde patroon beginnen, snij het overtollige stuk aan de boven- en onderkant af maar hou nog wel rekening met de 5 centimeter overlap aan iedere zijde.

Banen met verspringend patroon

U kunt behang met een verspringend patroon herkennen aan het teken met twee getallen, het eerste getal staat voor de patroonhoogte en het tweede getal staat voor hoeveel centimeter deze steeds verspringt.

 • Rol de behangrol uit en meet de eerste baan af, reken aan zowel de boven- als onderkant 5 centimeter extra. Snij deze af en nummer deze met een zacht potlood.
 • Schuif de eerste baan naar voren en rol de behangrol uit, leg deze zo dat het patroon overloopt op het patroon van de eerste baan. Let op: de tweede baan moet minstens even lang zijn als de eerste baan! Snijd de tweede baan af en geef deze het cijfer twee.
 • Herhaal deze handeling totdat u het gewenste aantal banen heeft.
 • Teken met een potlood de positionering en getallen op de muur voor een goed overzicht.


3. Lijmen en behangen

MisterDesign biedt bij elk behang een geschikte lijmsoort aan van Perfax Ready & Roll, die u direct mee kunt bestellen.

Vinylbehang: Ready & Roll Papier en Vinyl
Smeer vanuit het midden naar de randen en pak de randen goed mee. Kijk van tevoren op de verpakking hoelang u het plaksel moet laten inwerken. U kunt voorzichtig het behang dubbelslaan en oprollen om dit bij meerdere banen tegelijk te doen.

Vliesbehang: Perfax Ready & Roll Vliesbehang
Breng de lijm direct op de muur aan. Vliesbehang kan eventueel ook direct vanaf de rol op de muur worden geplakt, zonder eerst te hoeven geknipt.

Plak de banen van boven naar onder tegen de muur en zorg dat deze maximaal 1 millimeter van elkaar af geplaatst worden. Druk niet te hard met de behangborstel of de behangspatel, dit kan ervoor zorgen dat het materiaal uitgerekt wordt en bij het opdrogen krimpt naar zijn originele staat, waardoor er naden zichtbaar worden.

Bent u tevreden met hoe de banen hangen? Snij dan het overtollige materiaal bij het plafond of plint weg met een scherp afbreekmesje en een behangspatel. Zorg ervoor dat dit mesje scherp blijft, zodat bij het snijden het behang niet kan rafelen.

U kunt nu écht van uw nieuwe behang genieten!


Behang bij MisterDesign

Op zoek naar een nieuw behang? Bekijk onderstaande bestsellers of bekijk hier onze hele behangcollectie.


Wilt u meer informatie?

Heeft u een vraag over dit onderwerp? Via onderstaand formulier kunt u meer informatie opvragen. Wij nemen dan zo snel mogeljik contact met u op.

 • verlichting specialist MisterDesign