Aan tafel bij Arco

Gepubliceerd op 2019-09-13 12:25:03

Het merk Arco klinkt volgens velen Italiaans, het zal u verrassen dat dit merk geheel van eigen bodem komt. De naam is simpelweg een combinatie van de naam Arend Cornelis van Ast, de tweede van de vier generaties die het familiebedrijf leidde. MisterDesign reist op uitnodiging van Arco naar het kantoor en de werkplaats van de meubelmaker, gewoon in het Achterhoekse Winterswijk!


Roots in de Achterhoek

Bij aankomst in Winterswijk worden we begroet door de geur van de natuur, zoals we dat alleen in het bos ruiken. Het Achterhoekse houtbewerkingsbedrijf zit al ruim 100 jaar gevestigd in Winterswijk, aan de Duitse grens. Wat oorspronkelijk begon als een bedrijf voor houten lijsten is uitgegroeid tot een familiebedrijf. Deze familiare band wordt niet alleen gevormd door de familie van Ast, die al decennia lang aan het roer staat, maar ook door haar fundering: een team van ruim 55 vakmensen die elkaar goed kennen en als familie beschouwen.

Meesters in houtbewerking

Deze hechte band maakt dat Arco haar werknemers lang blijven plakken. Echt vakmanschap, verkregen door jarenlange ervaring en vergaarde kennis blijft zo binnen het team, waar de houtmeesters elke dag met veel plezier aan de meubelen werken. Bij Arco geloven ze dat je vooral moet doen waar je goed in bent, en doen waar je goed in bent betekent voor Arco: tafels maken. Alle tafels van Arco hebben een duurzaam en tijdloos design, dit maakt dat een tafel van Arco met gemak generaties lang meegaat.

We stappen de fabriek binnen en zien de houtbewerkers, uitgerust met oordoppen en schoeisel voorzien van stalen neuzen, bij grote machines druk bezig met het zagen en schuren van het hout. De loodsdeuren staan open en een frisse wind draagt de geur van vers bewerkt hout langs onze neuzen terwijl we door de zaag- en schuurhallen lopen. Wat ooit begon als één fabriekshal is inmiddels uitgegroeid tot een aaneenschakeling van fabriekshallen. Aan de uitbreidingen kunnen we de groei zien die Arco de afgelopen 100 jaar heeft doorgemaakt.


De ogen van Arco

Alle grotere bewerkingen worden in deze zaag- en schuurhallen gedaan. Het massieve hout wordt hier uitgezocht door machinaal houtbewerker Joop. Hij behoort al 28 jaar tot het vakkundige team en wordt ook wel een van de ogen van Arco genoemd, Joop bepaalt namelijk in grote mate hoe een tafel er uit gaat zien. Met zijn getrainde ogen stelt Joop het hout samen en zaagt deze op maat, vervolgens lijmt hij de houten stukken aan elkaar waarna deze in de vorm van het tafelblad worden gezaagd.


In een andere hal zien we hoe fineerhout wordt bewerkt. We maken kennis met vakvrouw Gina, het andere ‘oog van Arco’. Gina controleert hier nauwkeurig het fineer op kwaliteit en sorteert passende kleuren en structuren bij elkaar, dit precisiewerk bepaalt het uiterlijk van een blad en vraagt dan ook om een getraind oog. De fineerplaten van maar liefst 0,6 millimeter verwerkt zij vervolgens tot een tafelblad. Hout dat niet bruikbaar is, wordt teruggestuurd naar de leverancier. Op deze manier waarborgt Arco de kwaliteit van haar meubelen en gaan ze duurzaam met het hout om. Een prachtig voorbeeld van een tafel met houtfineer is de unieke Slim Tafel.


Strak in de lak

Voordat de tafels worden klaargemaakt voor verzending worden ze eerst nog behandeld met olie, verf of lak. Dit wordt gedaan in speciale spuitcabines, en ook hier zien we dat dit proces met de grootst mogelijke zorg wordt doorlopen.

Duurzaam doorgeven

Als familiebedrijf is het niet heel gek dat Arco ook aan de lange termijn denkt, om ervoor te zorgen dat ook toekomstige generaties kunnen genieten van de natuur maakt Arco haar impact op het milieu zo klein mogelijk. Zo gaan ze alleen in zee met toekomstgerichte bedrijven die in de buurt van Winterswijk gevestigd zijn. Daarbij hebben ze een eigen Local Wood collectie: hiervoor worden alleen bomen ten behoeve van het duurzame bosonderhoud gekapt, dit gebeurt binnen een straal van 150 kilometer van de fabriek. Zoals Arco zelf zegt: “Niet alle mooie dingen komen van ver”.Dat het Arco team bestaat uit echte houtliefhebbers, geloven wij heel goed. De liefde voor hout zien we duidelijk terug in de meubelen die zij maken. Wilt u dit passievolle en duurzame vakmanschap van eigen bodem ook van dichtbij bewonderen? Schuif binnenkort eens aan de prachtige Arco Base tafel in onze winkel in ’s-Hertogenbosch!