Advies: Design Vloerkleden

Gepubliceerd op 2017-02-07 14:21:50

Een design vloerkleed kleedt een ruimte aan. Maar dat niet alleen, want een vloerkleed zorgt ook voor warme voeten, demping van het geluid en natuurlijk sfeer! Zeg nu zelf; een ruimte zonder vloerkleed kan best kil en leeg aandoen. Vandaar dat een design vloerkleed een hele goede aanvulling is op je interieur! Het kiezen van een geschikt vloerkleed kan soms echter een hele uitdaging zijn. Welk formaat moet een kleed bijvoorbeeld hebben? Of welk materiaal kies je? En wil je een rond, vierkant of rechthoekig vloerkleed? Allemaal keuzes die bijdragen aan het perfecte vloerkleed om woonkamer, slaapkamer of hal tot een mooi geheel maken. Wil je weten waar je allemaal op moet letten bij het uitzoeken van een design vloerkleed? Lees dan zeker verder!


Welk formaat & afmeting past het beste bij mijn ruimte?


Design Vloerkleden

WAAROM EEN DESIGN VLOERKLEED?

Ben je van plan een vloerkleed aan te schaffen, dan is het belangrijk dat je jezelf eerst de vraag stelt waarom je een vloerkleed wilt. En dat kan verschillende redenen hebben. Je kunt een vloerkleed aanschaffen voor:

* de aankleding en sfeer in je interieur
* demping van het geluid
* een zachte ondergrond voor je kinderen om op te spelen
* warme voeten
* Maar ook een vloerkleed speciaal afgestemd op je huisdier kan een reden zijn

Bovenstaande is eigenlijk ook meteen de basis van de zoektocht. Want wil je een vloerkleed dat heerlijk warm aan de voeten is, dan kies je waarschijnlijk eerder voor een wollen of synthetisch vloerkleed. En zoek je een zacht kleed waar de kids lekker op kunnen spelen, dan is laagpolig een betere optie. Zoek je een vloerkleed die zowel warm aan de voeten is, als sfeervol en geschikt is voor huisdieren? Dan is een hoogpolig vloerkleed zeker aan te raden!

Design Vloerkleden

Design Vloerkleden

#1 DE RUIMTE

Een vloerkleed stem je altijd af op de ruimte. Grote ruimte, kleine ruimte, rond, vierkant of langwerpig. Heb je bijvoorbeeld een grote ruimte dan kan een te klein kleed vaak wat “ielig” overkomen. Dit komt dan ook niet ten goede van je interieur. En andersom kan een te groot vloerkleed in een kleine ruimte heel overweldigend zijn en de ruimte meer benauwen.

Maar ook de kleur en stijl van het design vloerkleed pas je aan, aan de ruimte. Heb je bijvoorbeeld een kleurrijke ruimte met een uitgesproken behang of bank, dan is een rustig en effen vloerkleed waarschijnlijk veel gepaster. Maar ook als je een hele donkere vloer hebt bijvoorbeeld. Dan kan het zijn dat een donker vloerkleed niet zo opvalt en verdwijnt het vloerkleed als het ware. Om dat te voorkomen is balans echt belangrijk! 

TIP: Balans in je interieur

Zorg in je interieur voor balans! Een grote ruimte vraagt om een groot kleed,een kleine ruimte om een klein kleed. Maar ook terugkerende kleurtinten van je vloerkleed in je accessoires zorgen ervoor dat het een geheel wordt. Door deze twee tips aan te houden weet je zeker dat je evenwicht in je interieur hebt.

Een andere vraag die je jezelf ook gerust mag stellen tijdens de aanschaf van een vloerkleed is, wat gebeurt er allemaal in de ruimte? Is het bijvoorbeeld een ruimte waar veel mensen met vieze voeten binnenkomen zoals in een hal. Of is het een ruimte met een open keuken? Wordt er veel gegeten aan de eettafel waar het design vloerkleed onder ligt? Je afvragen wat er in de desbetreffende ruimte gebeurd, kan je helpen bij het kiezen van het juiste vloerkleed. 

Design Vloerkleden

#2 JUISTE AFMETING

De juiste afmeting van een vloerkleed is voor iedere ruimte anders. Want je past je kleed aan de ruimte aan. Over smaak valt niet te twisten, maar we hebben natuurlijk wel enkele tips die je uit zou kunnen proberen om te kijken wat echt bij jou en je interieur past.


TIP: Bepalen van de juiste afmeting

Wil je er echt zeker van zijn dat het vloerkleed dat je op het oog hebt de juiste afmetingen heeft voor je ruimte? Plak dan met schilders tape de afmetingen van het vloerkleed af op de vloer. Zo krijg je een goed beeld van het daadwerkelijke formaat. Maar ook voor de vorm is dit een hele handige methode!   

Design Vloerkleden: Muuto Ply Rug

Design vloerkleed Zithoek

Om de afmetingen van het vloerkleed te bepalen is het handig om naar de opstelling van de bank en salontafel te kijken. Staat je salontafel bijvoorbeeld voor de bank, dan kan het mooi zijn om je vloerkleed onder je bank door te laten lopen. Hierdoor verbind je je meubels met elkaar en  zal het meer een geheel worden. Leg je het vloerkleed voor je zitmeubels, dan creëer je optisch meer ruimte met een intieme touch.

Design Vloerkleden: Eetkamer

Design vloerkleed Eethoek

Een modern vloerkleed onder je eetkamertafel staat natuurlijk ontzettend mooi. Vooral als je het eetgedeelte wilt benadrukken kun je dat op een subtiele manier doen met een vloerkleed. Ook hierbij is het belangrijk dat je vloerkleed niet te klein en niet te groot is. Bij een vloerkleed onder je eetkamermeubels is het belangrijk dat de stoelen nog op het kleed staan als je aan tafel zit. Zorg ook dat er nog genoeg ruimte over is om de stoelen naar achteren te schuiven zonder dat ze van het kleed afgaan. Houdt daarom zeker minimaal 60cm extra ruimte aan, gemeten vanaf de stoelpoten.

Design Vloerkleed in Slaapkamer

Design vloerkleed Bed

Een vloerkleed onder je bed is niet alleen stijlvol maar ook nog eens heerlijk aan je voeten als je net je bed uit komt. Ook hierbij is het belangrijk dat je rekening houdt met de grootte, kleur en stijl van de ruimte. En om niet te vergeten de grootte van je bed! Wil je een vloerkleed onder je bed? En wil je aan de voorkant en beide zijkanten ook nog een randje zien? Houdt dan tussen de 30cm en de 50cm  Extra ruimte om het bed aan.

Ferm Living Vloerkleden

Design vloerkleed Muur

Velen houden van traditie en sommigen totaal niet. Maar deze traditionele tip kan misschien wel heel waardevol zijn. Ben je namelijk helemaal weg van grote vloerkleden, maar wil je de mooie houten vloer nog wel blijven zien? Dan is een minimale afstand van vloerkleed naar muur 45cm. En wil je hetzelfde effect in een kleinere ruimte dan is 20cm een goed alternatief.

Design Vloerkleden: &Tradition

#3 WEL OF GEEN POTEN OP HET KLEED

Wel of geen poten op het kleed is echt een kwestie van smaak. Maar ook de beschikbare ruimte speelt hierin een belangrijke rol.

Wil je een kleed, maar toch die optische ruimtelijkheid behouden? Dan is het aan te raden het kleed alleen onder je salontafel en vóór je zitmeubels te leggen. Geen poten op het kleed is dus zeker een mogelijkheid. Je zou zelfs nog een rand voor je zitmeubels vrij kunnen laten. Ga voor deze optie zeker voor een kleiner kleed met bijvoorbeeld kleur of een mooi dessin. Dit geeft een heel leuk effect!

Maar ook alleen de voorpoten op het kleed is een tip die zeker niet mag ontbreken. Wanneer je een geheel wilt creëren en de meubels als het ware wilt verbinden, dan is dit een aanrader! Dit kun je ook goed toepassen op een woning met een bijvoorbeeld een open keuken of een studio. Combineer ook eens meerdere vloerkleden samen, door ze overlappend over elkaar heen te leggen.

Deze tussenoptie kan ook zeker goed toegepast worden; Lounge stoelen volledig op het kleed en de bank alleen met de voorpoten. Of de bank volledig op het kleed en de stoelen ernaast of alleen met de voorpoten. Dus heb je een mooi vloerkleed gezien, maar past het qua formaat net niet bij je interieur? Overweeg dan zeker deze combinatie!

Toch liever alle poten op het kleed, houdt dan rekening met de opstelling van de bank, stoelen en salontafel. Dit bepaalt namelijk hoe groot je design vloerkleed moet zijn. En het mooie van deze optie is dat je eenheid creëert op een eilandje!

Design Vloerkleden

#4 ROND OF RECHTHOEKIG

Zowel rond als rechthoekig kan in ieder interieur heel mooi staan. Heb je bijvoorbeeld een ronde eettafel, dan kun je dat extra benadrukken met een rond vloerkleed. En wil je juist meer je rechthoekige ruimte benadrukken dan is een rechthoekig kleed een betere optie. Een rond meubel kan daarnaast ook heel goed op een rechthoekig kleed en andersom kan een rechthoekig of vierkant meubel heel mooi staan op een rond vloerkleed. Probeer deze combinatie dus zeker uit!

Design Vloerkleden

#5 HOOGPOLIG OF LAAGPOLIG

Het verschil tussen hoog- en laagpolig zit in de lengte van de pool. Laagpolige vloerkleden hebben een korte poolsamenstelling tot maximaal 2cm en geven een minimalistische uitstraling aan je interieur. Vaak zijn dit de gladdere en ruwe type vloerkleden. Dit verschil kun je voelen wanneer je er met je handen overheen wrijft. Wil je een mooi gedetailleerd patroon dan zijn laagpolige vloerkleden echt iets voor jou. Neem bijvoorbeeld de vloerkleden van Louis de Poortere of Moooi Carpets.

Bij hoogpolige vloerkleden heb je zowel verschil in de dikte als in de lengte van de poolsamenstelling. De poolhoogte van hoogpolige vloerkleden zit vaak tussen de 3cm en 6,5cm. Een hoogpolig vloerkleed heeft dan ook een weelderig, warm en ietwat nonchalante uitstraling, doordat de polen wat losser vallen. Dit past bijvoorbeeld perfect bij een lederen bank met een glad oppervlak. 

Design Vloerkleden: Tips en Advies

#6 SPEEL MET DE VERSCHILLENDE TIPS!

Met de tips die hierboven zijn gegeven kom je vast een heel eind. Je eigen draai geven aan je interieur is het leukste wat er is, dus speel met de gegeven kennis en je persoonlijke stijl.

 Heb je nog vragen naar aanleiding van deze blog of is je vraag in bovenstaande informatie nog niet beantwoord? Kom gerust langs in een van onze winkels voor meer advies, of neem contact op met onze klantenservice.


Laat je reactie achter

* Verplichte velden