Advies: Design Vloerkleden

Gepubliceerd op 2017-02-07 14:21:50

Een design vloerkleed kleedt een ruimte aan. Maar dat niet alleen, want een vloerkleed zorgt ook voor warme voeten, demping van het geluid en natuurlijk sfeer! Zeg nu zelf; een ruimte zonder vloerkleed kan best kil en leeg aandoen. Vandaar dat een design vloerkleed een hele goede aanvulling is op je interieur! Het kiezen van een geschikt vloerkleed kan soms echter een hele uitdaging zijn. Welk formaat moet een kleed bijvoorbeeld hebben? Of welk materiaal kiest u? En wilt u een rond, vierkant of rechthoekig vloerkleed? Allemaal keuzes die bijdragen aan het perfecte vloerkleed om woonkamer, slaapkamer of hal tot een mooi geheel maken. Wilt u weten waar u allemaal op moet letten bij het uitzoeken van een design vloerkleed? Lees dan zeker verder!


Welk formaat & afmeting past het beste bij mijn ruimte?


Design Vloerkleden

WAAROM EEN DESIGN VLOERKLEED?

Bent u van plan een vloerkleed aan te schaffen, dan is het belangrijk dat u uzelf eerst de vraag stelt waarom u een vloerkleed wilt. En dat kan verschillende redenen hebben. U kunt een vloerkleed aanschaffen voor:

* de aankleding en sfeer in uw interieur
* demping van het geluid
* een zachte ondergrond voor uw kinderen om op te spelen
* warme voeten
* Maar ook een vloerkleed speciaal afgestemd op uw huisdier kan een reden zijn

Bovenstaande is eigenlijk ook meteen de basis van de zoektocht. Want wilt u een vloerkleed dat heerlijk warm aan de voeten is, dan kiest u waarschijnlijk eerder voor een wollen of synthetisch vloerkleed. En zoektu een zacht kleed waar de kids lekker op kunnen spelen, dan is laagpolig een betere optie. Zoekt u een vloerkleed die zowel warm aan de voeten is, als sfeervol en geschikt is voor huisdieren? Dan is een hoogpolig vloerkleed zeker aan te raden!

Design Vloerkleden

Design Vloerkleden

#1 DE RUIMTE

Een vloerkleed stemt u altijd af op de ruimte. Grote ruimte, kleine ruimte, rond, vierkant of langwerpig. Heeft u bijvoorbeeld een grote ruimte dan kan een te klein kleed vaak wat “ielig” overkomen. Dit komt dan ook niet ten goede van u interieur. En andersom kan een te groot vloerkleed in een kleine ruimte heel overweldigend zijn en de ruimte meer benauwen.

Maar ook de kleur en stijl van het design vloerkleed past u aan, aan de ruimte. Heeft u bijvoorbeeld een kleurrijke ruimte met een uitgesproken behang of bank, dan is een rustig en effen vloerkleed waarschijnlijk veel gepaster. Maar ook als u een hele donkere vloer hebt bijvoorbeeld. Dan kan het zijn dat een donker vloerkleed niet zo opvalt en verdwijnt het vloerkleed als het ware. Om dat te voorkomen is balans echt belangrijk! 

TIP: Balans in je interieur

Zorg in uw interieur voor balans! Een grote ruimte vraagt om een groot kleed,een kleine ruimte om een klein kleed. Maar ook terugkerende kleurtinten van uw vloerkleed in uw accessoires zorgen ervoor dat het een geheel wordt. Door deze twee tips aan te houden weet u zeker dat u evenwicht in uw interieur hebt.

Een andere vraag die u uzelf ook gerust mag stellen tijdens de aanschaf van een vloerkleed is, wat gebeurt er allemaal in de ruimte? Is het bijvoorbeeld een ruimte waar veel mensen met vieze voeten binnenkomen zoals in een hal. Of is het een ruimte met een open keuken? Wordt er veel gegeten aan de eettafel waar het design vloerkleed onder ligt? U afvragen wat er in de desbetreffende ruimte gebeurd, kan u helpen bij het kiezen van het juiste vloerkleed. 

Design Vloerkleden

#2 JUISTE AFMETING

De juiste afmeting van een vloerkleed is voor iedere ruimte anders. Want u past uw kleed aan de ruimte aan. Over smaak valt niet te twisten, maar we hebben natuurlijk wel enkele tips die u uit zou kunnen proberen om te kijken wat echt bij u en uw interieur past.


TIP: Bepalen van de juiste afmeting

Wilt u er echt zeker van zijn dat het vloerkleed dat u op het oog heeft de juiste afmetingen heeft voor uw ruimte? Plak dan met schilders tape de afmetingen van het vloerkleed af op de vloer. Zo krijgt u een goed beeld van het daadwerkelijke formaat. Maar ook voor de vorm is dit een hele handige methode!   

Design Vloerkleden: Muuto Ply Rug

Design vloerkleed Zithoek

Om de afmetingen van het vloerkleed te bepalen is het handig om naar de opstelling van de bank en salontafel te kijken. Staat uw salontafel bijvoorbeeld voor de bank, dan kan het mooi zijn om uw vloerkleed onder de bank door te laten lopen. Hierdoor verbindt u uw meubels met elkaar en zal het meer een geheel worden. Leg uw het vloerkleed voor de zitmeubels, dan creëert u optisch meer ruimte met een intieme touch.

Design Vloerkleden: Eetkamer

Design vloerkleed Eethoek

Een modern vloerkleed onder uw eetkamertafel staat natuurlijk ontzettend mooi. Vooral als u het eetgedeelte wilt benadrukken kunt u dat op een subtiele manier doen met een vloerkleed. Ook hierbij is het belangrijk dat uw vloerkleed niet te klein en niet te groot is. Bij een vloerkleed onder de eetkamermeubels is het belangrijk dat de stoelen nog op het kleed staan als u aan tafel zit. Zorg ook dat er nog genoeg ruimte over is om de stoelen naar achteren te schuiven zonder dat ze van het kleed afgaan. Houdt daarom zeker minimaal 60cm extra ruimte aan, gemeten vanaf de stoelpoten.

Design Vloerkleed in Slaapkamer

Design vloerkleed Bed

Een vloerkleed onder uw bed is niet alleen stijlvol maar ook nog eens heerlijk aan uw voeten als u net uit bed komt. Ook hierbij is het belangrijk dat u rekening houdt met de grootte, kleur en stijl van de ruimte. En om niet te vergeten de grootte van het bed! Wilt ueen vloerkleed onder uw bed? En wilt u aan de voorkant en beide zijkanten ook nog een randje zien? Houdt dan tussen de 30cm en de 50cm  Extra ruimte om het bed aan.

Ferm Living Vloerkleden

Design vloerkleed Muur

Velen houden van traditie en sommigen totaal niet. Maar deze traditionele tip kan misschien wel heel waardevol zijn. Bent u namelijk helemaal weg van grote vloerkleden, maar wilt u de mooie houten vloer nog wel blijven zien? Dan is een minimale afstand van vloerkleed naar muur 45cm. En wilt u hetzelfde effect in een kleinere ruimte dan is 20cm een goed alternatief.

Design Vloerkleden: &Tradition

#3 WEL OF GEEN POTEN OP HET KLEED

Wel of geen poten op het kleed is echt een kwestie van smaak. Maar ook de beschikbare ruimte speelt hierin een belangrijke rol.

Wilt een kleed, maar toch die optische ruimtelijkheid behouden? Dan is het aan te raden het kleed alleen onder de salontafel en vóór de zitmeubels te leggen. Geen poten op het kleed is dus zeker een mogelijkheid. U zou zelfs nog een rand voor de zitmeubels vrij kunnen laten. Ga voor deze optie zeker voor een kleiner kleed met bijvoorbeeld kleur of een mooi dessin. Dit geeft een heel leuk effect!

Maar ook alleen de voorpoten op het kleed is een tip die zeker niet mag ontbreken. Wanneer u een geheel wilt creëren en de meubels als het ware wilt verbinden, dan is dit een aanrader! Dit kunt u ook goed toepassen op een woning met een bijvoorbeeld een open keuken of een studio. Combineer ook eens meerdere vloerkleden samen, door ze overlappend over elkaar heen te leggen.

Deze tussenoptie kan ook zeker goed toegepast worden; Lounge stoelen volledig op het kleed en de bank alleen met de voorpoten. Of de bank volledig op het kleed en de stoelen ernaast of alleen met de voorpoten. Dus heeft u een mooi vloerkleed gezien, maar past het qua formaat net niet bij uw interieur? Overweeg dan zeker deze combinatie!

Toch liever alle poten op het kleed, houdt dan rekening met de opstelling van de bank, stoelen en salontafel. Dit bepaalt namelijk hoe groot uw design vloerkleed moet zijn. En het mooie van deze optie is dat u eenheid creëert op een eilandje!

Design Vloerkleden

#4 ROND OF RECHTHOEKIG

Zowel rond als rechthoekig kan in ieder interieur heel mooi staan. Heeft u bijvoorbeeld een ronde eettafel, dan kunt u dat extra benadrukken met een rond vloerkleed. En wilt u juist meer de rechthoekige ruimte benadrukken dan is een rechthoekig kleed een betere optie. Een rond meubel kan daarnaast ook heel goed op een rechthoekig kleed en andersom kan een rechthoekig of vierkant meubel heel mooi staan op een rond vloerkleed. Probeer deze combinatie dus zeker uit!

Design Vloerkleden

#5 HOOGPOLIG OF LAAGPOLIG

Het verschil tussen hoog- en laagpolig zit in de lengte van de pool. Laagpolige vloerkleden hebben een korte poolsamenstelling tot maximaal 2cm en geven een minimalistische uitstraling aan je interieur. Vaak zijn dit de gladdere en ruwe type vloerkleden. Dit verschil kunt u voelen wanneer u er met uw handen overheen wrijft. Wilt u een mooi gedetailleerd patroon dan zijn laagpolige vloerkleden echt iets voor u. Neem bijvoorbeeld de vloerkleden van Louis de Poortere of Moooi Carpets.

Bij hoogpolige vloerkleden is er zowel verschil in de dikte als in de lengte van de poolsamenstelling. De poolhoogte van hoogpolige vloerkleden zit vaak tussen de 3cm en 6,5cm. Een hoogpolig vloerkleed heeft dan ook een weelderig, warm en ietwat nonchalante uitstraling, doordat de polen wat losser vallen. Dit past bijvoorbeeld perfect bij een lederen bank met een glad oppervlak. 

Design Vloerkleden: Tips en Advies

#6 SPEEL MET DE VERSCHILLENDE TIPS!

Met de tips die hierboven zijn gegeven komt u vast een heel eind. Een eigen draai geven aan uw interieur is het leukste wat er is, dus speel met de gegeven kennis en uw persoonlijke stijl.

 Heeft u nog vragen naar aanleiding van deze blog of is u vraag in bovenstaande informatie nog niet beantwoord? Kom gerust langs in een van onze winkels voor meer advies, of neem contact op met onze klantenservice.