Advies: LED Verlichting

Gepubliceerd op 2016-12-07 15:44:52

LED verlichting

Tot op de dag van vandaag komen nog veel vragen voorbij over ledverlichting. Maar ook de dagelijkse porties broodjes aap zijn nog dagelijkse kost. Sinds de welbekende gloeilamp (bijna) uit ons leven is verdwenen en de LED verlichting zijn entree maakte, zijn er nog veel onduidelijkheden over deze soort lichtbron. In deze blog zetten we alles even op een rijtje!Ongezellig en kil, zo worden LED lampen vaak genoemd. Maar dat is natuurlijk helemaal niet waar! LED verlichting is er in allerlei soorten, maten en kleuren en dus ook in warm en sfeervolle verlichting!


WAT IS HET VERSCHIL TUSSEN LEDVERLICHTING EN GLOEILAMPEN?

Het verschil tussen LED verlichting en gloeilampen is best wel groot en eigenlijk kun je het zien als elkaars tegenpolen. Zo bestaat een gloeilamp uit glas en gloeidraad van wolfraam dat eerst op een bepaald brandpunt moet komen om licht te kunnen produceren. LED verlichting daarentegen bestaat uit een elektronische bron met elektroden die omgezet worden in licht. Elektronisch is in dit geval ook digitaal, wat eigenlijk betekent dat de lamp aan of juist uit staat. En dat in een fractie van een seconde! LED verlichting heeft dus helemaal geen tijd nodig om op te warmen. Dat is natuurlijk ontzettend handig! Plus LED verlichting wordt niet heet! Hooguit een heel klein beetje warm, dus je hoeft helemaal niet bang te zijn dat je je aan een LED lamp brandt. Wat we natuurlijk allemaal nog (van vroeger) weten met de gloeilampen… Maar ook de bruine brandplekken zijn voortaan verleden tijd! Hang dus gerust je favoriete designlamp op!

LED Verlichting

WAAR MOET IK BIJ LEDVERLICHTING OP LETTEN?

Bij de aanschaf van een LED lamp moet je natuurlijk op veel zaken letten. Hoe sterk je verlichting moet zijn, welke fitting je nodig hebt en welke kleur je LED lamp moet zijn. Vaak kom je dan ook nog met verschillende kleur- en warmte tinten thuis. Maar wees gerust; hieronder staat de oplossing en uitleg!


Wat is LED watt en LED lumen?

Watt of wattage is een bekende term voor ons, want dan weten we hoe sterk een lamp eigenlijk is. Maar wist je dat 'watt' een uitdrukking is van energie/stroom die omgezet wordt en niet van de lichtsterkte? Voor ledlampen is dit net iets anders en zegt LED watt helemaal niets over hoe fel de verlichting is, maar juist wel wat het stroomverbruik is. Wil je weten hoe fel of sterk je verlichting is dan moet je kijken naar LED lumen! Hoe hoger het aantal Lumen, hoe sterker de lichtbron! Een 60W gloeilamp is bijvoorbeeld 8W LED en 700 Lumen.

Kleurtemperatuur van LED-verlichting

Vaak wordt er gezegd dat ledverlichting sfeerloos en kil is en weinig licht geeft. Voorheen klopte dat inderdaad, maar met de razendsnelle techniek is dat allang verledentijd. LED verlichting is juist sfeervol en gezellig! Ontzettend goed geschikt voor LED sfeerverlichting waarbij je een ruime keuze hebt uit diverse wittinten. En ben je meer van kleur? Ook dat is mogelijk. Maar hoe weet je nu of je de juiste kleurtemperatuur of lichtkleur hebt? Bij ledverlichting wordt de kleurtemperatuur met Kelvin (K) aangegeven. Hoe hoger het getal, hoe koeler de kleurtemperatuur. Dus LED lampen met een lage Kelvinwaarde (K) genereren een warm geel licht en LED lampen met een hoge Kelvinwaarde (K) produceren een koel blauw licht.

Fittingen

Ook voor jouw designlamp kun je een LED lamp vinden. LED verlichting is echt in alle soorten en maten te vinden. Zelfs een model van een oude gloeilamp om die vintage look na te bootsen! De meest standaard fitting is de E27 (groot). Maar ook lampen met een kleine (E14) fitting zijn in LED verkrijgbaar. Heb je spotjes? Niet getreurd want LED got it all!

Advies: LED verlichting

Lampen foto: Secto Octo


IS HET DIMMEN VAN LED VERLICHTING MOGELIJK?

Jazeker! LED verlichting kan wel degelijk op een dimmer aangesloten worden! Hierbij is het wel belangrijk dat goed opgelet wordt dat de LED lamp ook echt geschikt is voor een dimmer, want hier zit weldegelijk verschil in. Een geschikte dimbare LED lamp voor een dimmer kan je herkennen aan het logo op verpakkingen.

Heb je nog vragen naar aanleiding van deze blog of is je vraag in bovenstaande informatie nog niet beantwoord? Kom gerust langs in een van onze winkels voor meer advies, of neem contact op met onze klantenservice.