Advies: Houten Tafels

Gepubliceerd op 2016-12-27 10:23:02

Houten tafels vindt u in bijna ieder interieur terug. Maar hoe onderhoudt u deze prachtige houten meubels eigenlijk? Wat mag bijvoorbeeld juist wel en wat mag absoluut niet gebruikt worden op een houten design tafel? Iedere houtsoort en iedere houtafwerking heeft zo zijn eigen onderhoudsrichtlijnen. En een goed onderhouden houten tafel met de juiste bescherming zorgt voor jarenlang plezier! Dat wil toch iedereen!

Houten Design Tafels - Onderhoud

HET ONDERHOUDEN VAN HOUTEN TAFELS


Het onderhouden van houten meubels is voor veel mensen een onbekend terrein of ze durven zich er niet aan te wagen. Het verwijderen van kringen, krassen, vlekken en spetters is dan ook vaak een crime.
Ken je de houtsoort, dan hoeft het allemaal niet zo lastig te zijn.Hout is een natuurproduct en zo dient u uw houten meubelen ook te behandelen. Doet u dit goed, dan plukt u daar uiteindelijk de vruchten van. Vandaar dat we hieronder een aantal do’s en dont’s voor u op een rij hebben gezet!
Do's en Don'ts Hoe onderhoud je houten design tafels

Het verschil in houtafwerkingen

Het onderscheid tussen de verschillende houtafwerkingen is best groot en iedere methode heeft zo zijn eigen voor- en nadelen. Ook qua onderhoud is er een groot verschil. Maar hoe weet u nu welke houtafwerking het beste bij u past? Hieronder de verschillende houtafwerkingen op een rij!

GEZEEPT
Zeep maakt schoon en dat geldt ook voor uw houten tafel! Hoe vaker gezeept, hoe blanker de tafel. Klinkt logisch toch? Dus wilt u die onbewerkte look houden dan is zepen zeker een aanrader. De zeep trekt namelijk in de poriën van het hout en geeft op die manier een beschermende functie. Dit houdt wel in dat de houten tafel kwetsbaar blijft voor vlekken en kringen. Gezeept hout vergt dus intensief onderhoud.

GEOLIED
Geolied hout vereist ten opzichte van gezeept hout minder onderhoud. Ook zijn meubels van geolied hout iets donkerder en warmer van kleur. De olie wordt in het houtoppervlak gewreven en trekt helemaal in de poriën van het hout. Met een beschermende laag tot gevolg. Geoliede tafels blijven wel kwetsbaar voor vlekken en kringen omdat de open structuur behouden blijft. Goed onderhoud is dan ook erg belangrijk! Door de olie wordt ook uitdroging van het hout tegengegaan en krijgen de houten meubels een mooi subtiel glanslaagje. Vindt u het juist mooi om nerven te zien, dan is een geoliede tafel zeker een optie.

GEBEITST
Hoewel beits vooral bekend staat voor zijn toepassing op buitenmeubelen en schuttingen, is er ook speciale beits voor binnen. Net als een olie trekt beits gedeeltelijk in het hout. Hierdoor wordt de tafel beschermd tegen vocht en vuil, maar blijven de nerven en natuurlijke tekeningen van het hout behouden. Het blijft wel oppassen, want krassen en beschadigingen kunnen ook in gebeitste meubels zichtbaar zijn.

GELAKT
Kiest u voor een gelakte afwerking? Dan is uw houten tafel eigenlijk hermetisch afgesloten van invloeden van buitenaf. Want lak legt een harde beschermende laag over uw tafel heen. Lak voelt glad aan en geeft een mooie glans aan uw tafel. Zo kunt u kiezen voor zijdeglans- en hoogglanslakken, maar ook uit verschillende kleurtinten. Wilt u uw licht houten tafel donkerder maken? Geen probleem! Toch liever een natuurlijke look? Dan is blanke lak misschien een optie. Let wel op want lak is gevoelig voor krassen.

ALTERNATIEF
Wilt u liever een houten tafel die de uitstraling heeft van een geoliede tafel en de bescherming van een gelakte tafel? Denk dan eens aan mat lak! 

Houten Design Tafels

Wat te doen bij kringen en krassen?

Een kring of kras op uw nieuwe houten tafel is nooit fijn. Maar hoe lost u dit op? Hieronder bieden we per houtafwerking een oplossing.

GEOLIED, GEZEEPT EN GEBEITST HOUT
Geolied, gezeept en gebeitst hout zijn allen in zekere mate kwetsbaar voor kringen en krassen, maar deze zijn gemakkelijk weg te halen.

Stap 1:             Schuur uw houten tafel lichtjes op met de nerf mee (alleen bij massief houten tafels, anders schuurt u de
                        fineerlaag op den duur weg). 
Stap 2:             Doe de tafel af met een droge, schone en pluisvrije doek
Stap 3:             Zeep of olie de tafel vervolgens, ook in de richting van de nerf.
Stap 4:             Laat het een paar uur intrekken en wrijf met een andere pluisvrije doek het restant van de tafel.


GELAKT HOUT
Gelakt en gebeitst hout zijn beide beter bestand tegen kringen en krassen. Gebeurt er toch een ongelukje, dan krijgt u ze er niet zo gemakkelijk uit als geoliede of gebeitste tafels. Het vergt iets meer tijd.

Stap 1:             Schuur de lak er zo goed mogelijk af. Helemaal hoeft niet, maar het gladde moet eraf zijn.
Stap 2:             Maak de tafel stofvrij met een pluisvrije doek
Stap 3:             Zet de houten tafel vervolgens nieuw in de lak of beits. Laat goed drogen en uitharden.
Stap 4:             Herhaal stap 3 een aantal keer, totdat het juiste resultaat is bereikt (persoonlijk)

Houten Design Tafels Kids

Welke houten tafel is geschikt als u (kleine) kinderen heeft?

Geen enkele houten tafel is volledig kring- en krasbestendig en aan een tafel mag natuurlijk geleefd worden. Maar wilt u verzekerd zijn van een tafel die tegen een redelijke stoot kan? Dan is een houten tafel met sterke lak de beste optie. De lakafwerking trekt niet in het hout, maar ligt erop. Hierdoor voorziet u het hout van een beschermlaag en hebben vloeistoffen geen kans om in het hout te trekken. Het is echter geen garantie voor een volledig krasbestendige tafel. Immers, geen enkel meubel is krasbestendig. Wanneer u twijfelt tussen een donker- of lichtgekleurde tafel bij kids, is het advies voor een lichtere tafel te gaan. Op donkere oppervlakken zal u krassen beter zien. 

Durft u een houten tafel toch niet aan? Kijk dan eens naar onderstaande tafels die wel tegen een stootje kunnen.

1. MDF Italia - Tense is zo’n leuke ‘leef’ tafel, alleen dan wel volledig uit aluminium vervaardigd.
2. Arper – Nuur eettafel is net zoals de Tense een aluminium tafel. Hierbij heb je wel de keuze uit een blad van houtfineer of laminaat.
3. Muuto – Base eettafel is vervaardigd uit linoleum, aluminium en multiplex.
4. Spectrum – Phil eettafel met HPL-uitvoering. In hoogte verstelbaar met aan de zijkant vakjes.

Persoonlijk interieuradvies?

Heeft u na het lezen van deze blog nog vragen, of heeft u behoefte aan een persoonlijk interieur advies? Neem dan contact op met ons verkoopteam of kom langs in onze winkel. We kunnen u alles over dit onderwerp vertellen en geven vrijblijvend én persoonlijk interieuradvies.