Herkner: designer van nu

Gepubliceerd op 2019-05-27 12:51:34

Hij mag absoluut een van de meest toonaangevende designers van deze tijd genoemd worden, de 38-jarige Duitser Sebastian Herkner. Dit jaar nog is hij benoemd tot Designer of the year tijdens Maison & Objet in Parijs. Tijd om nader kennis te maken met deze topdesigner, temeer omdat Herkner en MisterDesign een bijzondere verrassing voor u hebben!


Oog voor ambacht
Herkner heeft al van jongs af aan een grote passie voor ambacht. Op vakantie met zijn familie sleurde zijn moeder hem langs talloze kerken die in zijn jonge ogen allemaal hetzelfde leken, maar zo kwamen ze ook langs dorpen en steden met hun eigen tradities en ambachten: “De ene was beroemd om het keramiek dat ze er maakten, de andere om porseleinen messen en weer een ander om hun overheerlijke chocolade”, vertelt Herkner in een interview met interiordesign.net. Het was op deze plekken dat kleine Sebastian al na begon te denken over ambacht en design en hoe deze zijn verbonden aan specifieke regio’s.

Vakmanschap behouden
Het Duitse Offenbach am Main, waar Herkner woonachtig is, was ook altijd beroemd om één specifiek product, namelijk lederwaren. Veel fabrikanten sloten echter hun deuren en verhuisden naar het buitenland omdat produceren daar goedkoper was. “Het is heel treurig om te zien dat zo een deel van de identiteit van een stad verloren gaat. We verliezen tegenwoordig veel vakmanschap.” Herkner probeert deze tradities te beschermen door samen te werken met echte ambachtslieden uit regio’s over de hele wereld.

Zijn doorbraak
Zijn toewijding aan vakmanschap en zijn doorzettingsvermogen brengt hem zijn eerste grote doorbraak: de Bell Salontafel. De glazen voet van deze karakteristieke tafel is gemaakt van mond geblazen glas, dat in een eeuwenoude Beierse glasfabriek vorm krijgt in een houten mal.

In eerste instantie wil geen enkel designershuis het ontwerp in de collectie opnemen. De combinatie van de verschillende materialen is in die tijd zo ongebruikelijk, dat niemand het echt aandurft. Tot ClassiCon zich drie jaar later achter het design schaart. Het design groeit al snel uit tot een heuse designklassieker! Andere bekende ontwerpen zijn de 118 stoel voor Thonet, de Oda lampen van Pulpo en de MBRACE meubelen voor het exclusieve outdoor merk DEDON.

Kleurrijk ontwerp
Een ander belangrijk aspect in het ontwerpproces van Herkner is kleur. Tijdens zijn studie Product Design aan de Hogeschool voor Grafische Vormgeving in het Duitse Offenbach en zijn stage bij Stella McCartney in Londen leert hij hiermee werken. “Ik was geboeid door het gebruik van kleur in de modewereld.” Herkner heeft een heel eigen manier ontwikkeld om met kleurgebruik om te gaan: “Kleur is vaak het laatste waar ontwerpers aan denken. Voor mij is het echter altijd het startpunt van het ontwerpproces.”

In de prijzen
Herkners gevoel voor kleur, zijn passie voor ambacht, liefde voor culturen en pure materialen geven een duidelijk signatuur aan zijn designs. Het onderscheidt hem van zijn generatiegenoten en maakt hem zo geliefd bij de gerenommeerde designmerken. Ook zijn prijzenkast is hierdoor al aardig gevuld. Voor de Bell Salontafel ontvangt hij in 2010 een Red Dot Award, in 2011 ontvangt hij de German design award in de Newcomer category en in 2016 is hij Guest of Honour bij IMM Cologne.

Herkner @ MisterDesign
In de zomer van 2019 bracht Sebastian Herkner een bezoek aan MisterDesign. De tentoonstelling die hij als Designer of the year presenteerde bij Maison & Objet in Parijs, was van begin juli tot eind augustus in aangepaste variant in onze showroom te bewonderen. Omringd door zijn eigen designs gaf een presentatie over zijn inspiratiebronnen, zijn drijfveren en zijn designs. Dit unieke event vond plaats op donderdagavond 4 juli 2019.