‘Design needs observation’

Gepubliceerd op 2019-09-30 07:44:43

Achille Castiglioni is een van de grote designers uit zijn tijd. Met het oog op een uniek bezoek van zijn dochter Giovanna aan MisterDesign, schijnen we ons licht op deze memorabele man. Die misschien wel meer observator dan ontwerper was...

Foto 1: Livio, Pier Giacomo en Achille Castiglioni  Foto 2: Pier Giacomo en Achille Castiglioni
Foto 1: Livio, Pier Giacomo en Achille Castiglioni  Foto 2: Pier Giacomo en Achille Castiglioni

De Italiaan Achille (1918-2002) begon zijn werkzame carrière in 1944. Hij studeerde af in architectuur en sloot zich aan bij de ontwerpstudio van zijn broers, Livio (1911-1979) en Pier Giacomo (1913-1968). Livio ging acht jaar later zijn eigen weg, waarna Achille en Pier samen verdergingen tot Pier in 1968 kwam te overlijden. Achille is tot zijn dood in 2002 altijd bijzonder actief gebleven in (product)design.

Functie voor vorm

Het is haast onmogelijk één designstijl aan Achille toe te wijzen. Dit komt vooral doordat zijn focus lag op het creëren van oplossingen voor het dagelijks leven. Daartoe waren steeds weer nieuwe innovaties nodig, die ieder om hun eigen materiaalgebruik en vormgeving vroegen. Hierdoor heeft geen één design van Achille eenzelfde uitstraling. 


Meest bekende voorbeeld is waarschijnlijk de Arco. Een vloerlamp die met zijn smalle overhellende arm eigenlijk als hanglamp fungeert, wanneer er geen mogelijkheid is een lamp aan het plafond op te hangen.

Ontwerpen is observeren

Inspiratie haalde Achille veelal uit ogenschijnlijk weinig opvallende, dagelijkse objecten. Hij had het talent te zien wat anderen niet zagen en om van deze gewone objecten, iets ongewoons te maken. Dit resulteerde in zeer verrassende ontwerpen, met een gezonde scheut humor. Voorbeelden hiervan zijn de Toio, gemaakt met een koplamp van een auto en de Snoopy, geïnspireerd op het gelijknamige tekenfiguur. ‘Design demands observation’ zei Achille zelf.

Tijdloze klassiekers

De werkwijze van Achille heeft geleid tot een oeuvre vol tijdloze klassiekers. Bovengenoemde lampen horen daarbij, maar ook de Parentesi, Luminator en Taccia mogen niet ongenoemd blijven. Deze lampen zijn al tientallen jaren oud en maken nog altijd onderdeel uit van de collectie van het Italiaanse verlichtingsmerk FLOS, waarvoor de lampen zijn ontworpen.  

Achilles nalatenschap @ MisterDesign

De nalatenschap van Achille wordt beschermd door een speciale stichting, met zijn dochter Giovanna als vicepresident en voorname kartrekker. Zij houdt de studio van Achille in Milaan open voor publiek en reist de wereld rond om het verhaal van haar vader in leven te houden en het belang daarvan te delen.

Wij zijn verheugd dat Giovanna daartoe binnenkort een bezoek brengt aan onze showroom in ’s-Hertogenbosch. Ze zal op de avond van 14 november een presentatie geven over haar vader en zijn iconische designs. Een niet te missen event voor de échte liefhebber van designverlichting!