Design collector's items

Gepubliceerd op 2019-11-19 15:24:43

Design collector’s items zijn niet zómaar verzamelobjecten. Het zijn accessoires die ons interieur op super stijlvolle wijze verrijken, objecten die zorgen voor een glimlach op het gezicht van iedere doorgewinterde verzamelaar en designliefhebber. Perfect om (jezelf) cadeau te geven! Dit zijn de prachtige verhalen achter de klassiekers uit ons assortiment:

Kay Bojesen

Kay Bojesen (1886 – 1958) is misschien wel de bekendste ontwerper van objecten die wij nu als collector’s items beschouwen. De Deense zilversmid begon met het maken van houten speelgoed na de geboorte van zijn zoontje, Otto. Het herinnerde Bojesen aan zijn eigen jeugd, toen zijn vader zelf houten speelgoed voor hem maakte om zo zijn creativiteit en fantasie te prikkelen.

Monkey Kay Bojesen

Monkey

Het meest bekende ontwerp van Bojesen is waarschijnlijk de Monkey. Het ontwerp uit 1951 wordt gekenmerkt door de zachte, ronde vormen van het hout, de losse ledematen en de minimalistische interpretatie van wat het object verbeeldt. Een bewuste keuze, want Bojesen wilde solide speelgoed creëren dat aansloot op de belevingswereld van een kind. Dat is de Deen zo goed gelukt dat met de Monkey in huis, zelfs bij volwassenen het kind weer naar boven komt!

Bojesen with Monkey

Boje The Skier

Een ander prachtig ontwerp van de hand van Kay Bojesen is deze houten skiër Boje. Niet alleen om de verfijnde vormen en kleuren maar ook zeker om het verhaal dat erachter schuilgaat; deze houten pop heeft Bojesen namelijk ontworpen naar het evenbeeld zijn eigen zoon. Daarnaast heeft de ontwerper nog gedacht aan een vriendinnetje voor de houten skiër. Ook deze is daadwerkelijk geïnspireerd op de schoondochter van Bojesen. De twee houten figuren vormen een prachtig koppel. Omdat de ontwerpen zo persoonlijk zijn, is er bovendien maar een beperkte hoeveel van in productie gegaan.

Boje the skier

Alexander Girards Wooden Doll

Alexander Girard (1907 - 1993) was naast architect, meubel- en textielontwerper zelf ook een vervend verzamelaar. Samen met zijn vrouw vergaarde hij een uitzonderlijke collectie objecten, vanuit een gezamelijke passie voor volkskunst. Geïnspireerd op deze objecten, ontwierp Girard de Wooden Doll, gewoon voor eigen gebruik. Later zijn deze houten figuren in de collectie van Vitra opgenomen, waardoor de uitgebreide serie nu ook voor u verkrijgbaar is.

Wooden Doll

Archetoys; minimalisme van eigen bodem

De Archetoys miniaturen zijn een ontwerp van de Brabantse designer Floris Hovers. De serie bestaat uit kleine metalen auto’s en inmiddels ook uit bijpassende gebouwtjes die zeer tot de verbeelding spreken. Dit effect is bereikt doordat de objecten zijn reduceerd tot haast grafische impressies van wat ze verbeelden. Zo roepen de objecten emoties op bij kinderen maar ook bij volwassenen.

De Archetoys worden met de hand gemaakt in beheer van het Italiaanse designmerk Magis. De serie telt inmiddels ruim 60 modellen, waarvan er 35 in productie zijn. Voorbeelden zijn de IJscowagen, Londense taxi en Tractor.

 Archetoys

Vitra’s miniaturen

Gaaf voor verzamelaars maar ook zeker voor designliefhebbers; de Miniatures Collection van Vitra. Deze collectie omvat tal van designs uit de moderne meubelgeschiedenis in miniatuurformaat. Bekende voorbeelden zijn de iconische Barcelona Chair van Ludwig Mies van der Rohe en de Rood Blauwe stoel van Gerrit Rietveld.

Vitra Miniaturen 
De objecten zijn uitgevoerd in de originele constructie, materialen en kleuren. Ze worden bovendien geleverd in een zeer stijlvolle verpakking, waardoor ze zeer geschikt zijn als geschenk.

Vitra miniatuur

Eames Elephant

Met de Eames Elephant haalt u een heus stukje designgeschiedenis in huis. Het iconische duo Charles & Ray Eames ontwierp de olifant al in 1945, maar omdat het onmogelijk bleek het object (origineel van multiplex) voor het grote publiek te produceren, was het enige exemplaar lange tijd louter te bewonderen in het Modern Museum of Art in New York. Inmiddels is de techniek ver genoeg en is de Eames Elephant met zijn prachtige vormen in tal van uitvoeringen voor iedereen verkrijgbaar in multiplex, maar ook in kunststof.

Eames Elephant

Design Collector’s items @MisterDesign

Alle verzamelobjecten in deze blog zijn bij MisterDesign verkrijgbaar via onze webshop en winkel. Een groot deel ervan hebben we zelfs op voorraad, waardoor ze extra snel bij u geleverd kunnen worden!