MoMA tot MisterDesign

Gepubliceerd op 2021-08-18 10:07:12

De artistieke ontwerpen van Cappellini zijn wereldwijd in uiteenlopende designcollecties te vinden, van het MoMA in New York tot onze eigen showroom in ’s-Hertogenbosch. We nemen je mee langs de bijzondere ontwerpen van het Noord-Italiaanse merk, en het minstens even bijzondere verhaal.

Van traditioneel...

Men zou het bij een eerste indruk niet zeggen, maar in de beginjaren ging Cappellini door het leven als een vrij traditioneel Italiaans meubelbedrijf. Daar kwam verandering in toen de zoon van oprichter Enrico Cappellini, Guilio Cappellini, zich in 1977 met zijn unieke visie voor design bij het bedrijf voegde. In de tijd waarin Italiaans designers aan de top van design stonden, was Guilio Cappellini – anders dan zijn collega’s uit de Italiaanse designwereld - van mening dat er over de grens talent lag te wachten om ontdekt te worden. En dus reisde hij met een grote nieuwsgierigheid de wereld rond en ontmoette jonge internationale designers met vernieuwende ideeën, die het bedrijf van zijn vader in een hele nieuwe richting leidden.

...tot modern

Deze vooruitstrevende open houding naar verschillende culturen heeft ervoor gezorgd dat Cappellini tegenwoordig één van de leiders in de wereld van hedendaags design is. Het betekende ook een omslag in de catalogi van andere belangrijke Italiaanse merken, waar men nu ook de namen van internationale ontwerpers tegenkomt; bekende namen die als jonge designer hun eerste projecten met Cappellini ontwierpen en nu wereldsterren zijn. Deze samenwerking met internationale designers en de gedeelde moderne kijk op design hebben ervoor gezorgd dat maar liefst achttien designs van Cappellini een plekje in de permanente collectie van het Museum of Modern Art (MoMA) in New York hebben gekregen.

Cappellini in het MoMA

In de collectie van het MoMA kom je Cappellini klassiekers tegen zoals de S-Chair (1991) van Tom Dixon, de Knotted Chair van Marcel Wanders (een van zijn meest iconische werken voor Cappellini) en de Tube Chair (1969) van Joe Colombo. De Tube Chair is niet alleen bijzonder vanwege zijn avant-gardistische uiterlijk, maar ook vanwege zijn modulaire eigenschappen.

Cappellini bij MisterDesign

Vanuit het New Yorkse MoMA vliegen we kilometers over de oceaan terug naar onze showroom in hartje ’s-Hertogenbosch, waar we onze eigen gecureerde collectie van Cappellini aan het design liefhebbende publiek tentoonstellen.

Marcel Wanders - Big Shadow Vloerlamp

De creativiteit van Marcel Wanders heeft voor vele iconische artistieke designs gezorgd, waaronder zijn alom bekende Knotted Chair die in 1996 aan de catalogus van Cappellini werd toegevoegd. De samenwerking tussen Wanders en Cappellini werpt in 1998 opnieuw zijn vruchten af wanneer de Big Shadow vloerlamp wordt uitgebracht. Vernieuwend aan dit design is dat de lamp als één grote textielen lampenkap ontworpen is. Zowel in de voet als in de lampenkap zit hierbij een lichtbron verwerkt.

Shiro Kurumata - Sofa With Arms

De Sofa With Arms fauteuil lijkt meer een kunstobject dan een stoel en zou zo in een museum kunnen. Shiro Kuramata noemt zijn ontwerp uit 1982 een ode aan het Modernisme; een stroming die zich in het begin van de 20e eeuw tegen traditionele vormen uit die tijd verzette. De stoel doet dat met zijn bijzondere verhoudingen en haast zwevende onderdelen ook. Dat deze armstoel zich niet aan de norm houdt, is tevens te zien aan de unieke naam.

Patricia Urquiola - Lud'o Loungestoel

De Lud'o Loungestoel van Patricia Urquiola mag natuurlijk niet in de collectie ontbreken. De ingenieuze gecapitonneerde hoes, die als een gewatteerde jas om het frame heen valt en ook eenvoudig kan worden vervangen, maakt deze armstoel speciaal. Het is een comfortabel en speels designobject dat gemakkelijk opnieuw aangekleed kan worden. De chromatische of zachte bekleding in combinatie met de massieve contrasterende voet maakt ook zeker impact in het interieur.

Studio Cappellini - Easy Kast

Cappellini werkt niet alleen samen met internationale ontwerpers, het merk beschikt ook over een intern designteam dat onder de naam ‘Studio Cappellini’ echte ‘long-sellers’ op de markt brengt. Een van de meest gewaardeerde creaties van Studio Cappellini is de Easy Kast. De Easy kast is door zijn visueel lichte uiterlijk, een groot scala aan personalisatie opties en twintig verschillende uitvoeringen een ontzettend makkelijk meubel (de naam zegt het al) om te combineren met andere eyecatchers in de ruimte. Dit tijdloze ontwerp van Studio Cappellini vormt de perfecte ondersteuning voor het artistieke interieur, hoe vaak deze ook - net zoals in een museum - qua collectie wordt veranderd.