Pionier in Deens design

Gepubliceerd op 2019-09-04 13:47:31

Sinds kort kunt u bij MisterDesign terecht voor meubelen naar ontwerp van Finn Juhl. Hij is een van de grondleggers van Deens design in de jaren 40 en brengt de ‘Danish Modern’ designstijl als eerste met succes naar Amerika. Maak kennis met deze pionier aan de hand van drie iconische designs.

We herinneren Finn Juhl (1912-1989) onder meer als ontwerper van de kunstzinnige Pelican Chair, de baanbrekende 45 Chair en de extravagante Chieftain. Drie unieke zitmeubelen waarmee Finn Juhl de grenzen van design verlegt en die ook allemaal iets zeggen over wie Finn Juhl was als persoon. Zijn verhaal begint bij de Pelican Chair… 

Pelican Chair (1940)

Als kind droomt Finn Juhl ervan kunsthistoricus te worden. Zijn vader heeft echter andere ideeën over de toekomst van zijn zoon en keurt een carrière in de schone kunsten af. Finn Juhl besluit uiteindelijk op aansturen van zijn vader om architectuur te gaan studeren aan de Royal Danish Academy of Fine Arts.

Hier kan hij zijn artistieke hart toch nog enigszins luchten en groeit hij uit tot een getalenteerde, veel belovende architect en interieurontwerper. Later legt hij zich steeds meer toe op meubeldesign, wanneer hij ook zijn eigen vertrek met zelfgemaakt meubilair heeft gevuld.

Dat kunst altijd een grote bron van inspiratie is gebleven, blijkt misschien nog wel het meest uit het ontwerp van de Pelican Chair, die is geïnspireerd op het surrealisme. Dit is duidelijk terug te zien in de organische en schijnbaar willekeurige vormgeving, waarmee Finn Juhl zijn tijd ver vooruit is.

45 Chair (1945)

Finn Juhl breekt opnieuw met de heersende designgewoontes wanneer zijn 45 Chair het levenslicht ziet. Het is namelijk een van de eerste stoelen waarbij de zitting het frame niet doet verhullen. In tegenstelling! Bij de 45 Chair is het frame juist bevrijd van het zitelement waardoor deze onderdelen los van elkaar zichtbaar worden en er een nieuw soort aantrekkingskracht ontstaat.

Deze ontwerpesthetiek groeit uit tot een signatuur van Finn Juhl. Hij past het toe bij onder andere de 108 en 109 Chair en de France Chair waarmee hij internationale bekendheid verwerft in Amerika. De 45 chair blijft onderwijl het symbool voor deze werkwijze en benadrukt Finn Juhls streven naar perfectie, het heeft immers meerdere jaren geduurd om het ontwerp te voltooien.

Chieftain Chair (1949)

Het hoogtepunt uit de carrière van Finn Juhl wordt gemarkeerd door de Chieftain Chair. Een haast overweldigend grote fauteuil die wederom op schone kunsten is geïnspireerd en in zowel functie als vorm totaal vernieuwend is voor de Deense designtraditie uit die tijd.

Zo extravagant, sterk en gedetailleerd als dat de Chieftain is, zo bescheiden en ogenschijnlijk eenvoudig komt dit ontwerp eind jaren 40 tot stand. Finn Juhl tekent het in één middag maar bekent wel: “Ik weet niet hoeveel tijd het mij werkelijk heeft gekost deze stoel te ontwerpen. Ik had namelijk al langere tijd het idee iets groters maken. Er waren al zoveel kleine, handige stoelen, dat ik de drang voelde iets te ontwerpen dat meer pompeus zou zijn.”

Tijdloos Finn Juhl

De designs van Finn Juhl dreigen eind vorige eeuw verloren te gaan maar worden in 1999 nieuw leven ingeblazen wanneer zijn weduwe, Hanne Wilhelm Hansen, de rechten ervan overdraagt aan Ivan Hansen en Henrik Sørensen. Zij lanceren het label ‘The House of Finn Juhl’ waarmee één voor één steeds meer designs van Finn Juhl opnieuw in productie worden genomen. Dankzij The House of Finn Juhl kunnen we weer volop genieten van de tijdloze, hoogwaardige en iconische designs van deze Deense designpionier.

Finn Juhl @ MisterDesign

We zijn trots dat de meubelen van Finn Juhl sinds kort ook bij MisterDesign verkrijgbaar zijn. Bekijk een greep uit de collectie in onze webshop of kom langs in onze showroom waar een aantal meubelen van Finn Juhl is te bewonderen.