Het verhaal van Verpan

Gepubliceerd op 2019-12-18 09:11:14

MisterDesign is sinds kort trotse aanbieder van het merk Verpan. Dit is de meubel- en verlichtingsfabrikant die zich volledig toelegt op het werk van het Deense designicoon, Verner Panton (1926-1998). Tijd om nader kennis te maken met dit merk en de collectie.

Verpan Label

Het verhaal van Verpan begint in 2003, wanneer de fabrikant de exclusieve rechten verwerft op een aanzienlijk deel van de iconische meubels, lampen en accessoires van Verner Panton. Dit gebeurt in nauwe samenwerking met zijn weduwe, Marianne Panton, die niet alleen zijn vrouw maar ook zijn manager was. Samen met Mevrouw Panton duikt Verpan in de archieven, schetsen en prototypes van de bekende Deense designer en zo worden beetje bij beetje steeds meer designs (opnieuw) in productie genomen.

Verner Panton

Verpan’s verlichting

In eerste instantie zorgt Verpan (de naam van het label is een samenvoeging van de eerste lettergrepen van Verner Panton’s voor- en achternaam) ervoor dat een selectie designverlichting weer het levenslicht ziet. De VP Globe en Pantop serie worden in verbeterde versie uitgebracht en de Reflect Tafellamp wordt zelfs voor het eerst ooit, in productie genomen.

Verpan Verlichting

‘Fun’ met aluminiumfolie

Ook de Fun Lampen maken onderdeel uit van de collectie. Deze serie uit 1964 is de grootste lampenserie die Panton ooit heeft ontworpen. De ronde schijfjes die de lamp typeren, waren in het prototype gemaakt van aluminiumfolie. Marianne Panton had deze toentertijd zelf voor haar man uitgeknipt. De lamp werd in productie genomen met metalen schijven en later met schijven van parelmoer.  

Fun lampen Verpan

Een stoel met 4 poten?!

In 2010 worden voor het eerst een aantal meubelen van Panton door Verpan in productie genomen. Zo ook de Series 430, een elegante familie designmeubelen die bestaat uit een eetkamerstoel, kruk, barkruk en eettafel. Al deze meubels hebben eenzelfde esthetiek en zijn zodoende perfect met elkaar te combineren. De stoel uit 1967 was bovendien de eerste stoel van Panton met vier poten!

Series 430

Van fauteuil tot kledingrek

Een andere herkenbare serie is de system 1-2-3. In de collectie van Verpan vinden we stoelen en fauteuils die deze naam dragen, maar ook een kledingrek en spiegel. Gelijkenis tussen deze objecten is de metalen voet die draaibaar is en in de meeste gevallen een vlinderachtige vorm heeft. Deze wordt daarom ook wel ‘butterfly’ genoemd.

system 1-2-3

Verpan @ MisterDesign

MisterDesign is trotse aanbieder van Verpan. Een merk dat designs van Verner Panton blijft ontwikkelen en produceren. Een groot deel van de collectie vindt u online in onze webshop en een aantal designs is te vinden in onze showroom in ’s-Hertogenbosch.