Van prullenbak tot…

Gepubliceerd op 2020-02-20 07:55:46

Er zijn maar weinig designmerken met zo’n unieke ontstaansgeschiedenis als het Deense Vipp. Bovendien is de ontwikkeling die het designmerk sindsdien doormaakt minstens zo bewonderingswaardig. Maak kennis met dit nieuwe merk in ons assortiment. 

Vipp Holger Nielsen

Het verhaal van Vipp begint op een lentezondag in het jaar 1932, wanneer 17-jarige metaalsmid Holger Nielsen een auto wint bij een loterij in het plaatselijke voetbalstadion. Holger is gek op auto’s maar aangezien hij geen rijbewijs heeft, besluit hij de auto toch te verkopen en het geld te investeren in een andere grote passie van hem: metaaltechniek. Hij schaft een metaaldraaibank aan en bouwt zijn eigen metaalfabriek in het kleine Deense stadje Randers.

Holger VIPP fabriek

De Vipp Prullenbak

Eind jaren 30 vraagt Marie, de vrouw van Holger, aan Holger of hij een pedaalemmer wil ontwerpen voor in haar kapsalon. De pedaalemmer valt op bij klanten en zij vragen of Holger ook voor hen zo’n emmer zou kunnen maken.

Vipp Haarsalon

Hoewel het in eerste instantie niet de bedoeling was de prullenbak in productie te nemen, besluit Holger dit door de vele aanvragen toch te doen. De Vipp Prullenbak groeit in de decennia daarna uit tot een veel gebruikt design in de Deense professionele, zakelijke markt. In 2009 wordt de prullenbak opgenomen in de vaste collectie van het MoMA.

Vipp Prullenbakken

Nieuwe generaties

Wanneer Holger plots komt te overlijden, besluit zijn dochter, Jette, zijn bedrijf in 1992 over te nemen. Jette groeit als kind op met de prullenbak. De werkplaats was gelegen in de achtertuin van haar ouderlijk huis. Jette wilde het vakmanschap en de nalatenschap die haar vader had opgebouwd niet verloren laten gaan. Bovendien zag ze veel potentie in de prullenbak.

Vipp

Wanneer ook de kinderen van Jette, Kasper en Sofie, zich bij Vipp aansluiten, groeit het bedrijf uit tot het designmerk zoals we het nu kennen: een minimalistisch, superhoogwaardig, functioneel en tijdloos interieurdesignmerk met een sterk eigen karakter.

Vipp keuken

Breed assortiment

De collectie van Vipp bestaat allang niet meer alleen uit prullenbakken. Een hele serie badkamer- en keukenaccessoires in stijl van de iconische prullenbak ziet later het levenslicht. Ook worden designverlichting en zelfs banken, stoelen en tafels aan de collectie toegevoegd. De collectie is een prachtig geheel dat volledig bij elkaar aansluit en tegelijkertijd ook naadloos met andere designs gecombineerd kan worden. Holgers visie en functionele principes zijn hierbij nooit uit het oog verloren.

Vipp bank

Vipp @ MisterDesign

Sinds het najaar van 2019 is Vipp bij MisterDesign verkrijgbaar. Shop de tijdloze collectie, van prullenmand tot bank, online of kom naar onze winkel voor advies over dit significante Deense designmerk.