Coconhars als signatuur

Gepubliceerd op 2019-07-23 07:36:51

Het is een echte signatuur van het verlichtingsmerk FLOS; het gebruik van coconhars bij het ontwerp van designlampen. Sterker nog, dit materiaal speelt een leidende rol in het ontstaan van het nu zo gerenommeerde Italiaanse designmerk.

‘Cocoon’ is begin 20e eeuw ontwikkeld in de Verenigde Staten. Sommige historici menen zelfs dat het Amerikaanse leger precies dat zachte en tegelijkertijd sterke materiaal tijdens de Tweede Wereldoorlog gebruikte als verpakkingsmateriaal voor verzendingen over zee.

Experimenteren

Het spul trekt in de jaren ‘50 de aandacht van de Italiaanse uitvinder Arthur Eisenkeil. Hij importeert het naar Murano in Italië, waar hij zijn bedrijfje ‘Cocoon International’ opricht en op zoek gaat naar een creatieve manier om het materiaal toe te passen. Eisenkeil komt op het idee om de plastic hars te gebruiken in de vormgeving van verlichtingsarmaturen door de hars rond een stalen frame te sprenkelen. Hij is gegrepen door de haast magische sfeer die wordt gecreëerd wanneer het licht door het wolkachtige materiaal schijnt.


FLOS ziet het levenslicht

Overtuigd van deze nieuwe toepassing haalt Eisenkeil er de topdesigners Achille en Pier Giacomo Castiglioni en Tobia Scarpa bij. Zij mogen met het materiaal experimenteren en zo zien niet veel later de eerste Cocoon-lampen het levenslicht: de Viscontea, Taraxacum en Gatto van de gebroeders Castiglioni en de Fantasma van Scarpa. Als resultaat van deze vruchtbare samenwerking en voor het produceren en uitbrengen van deze lampen, wordt in 1962 FLOS opgericht.


Inspiratie voor nu

De Cocoon-lampen groeien uit tot echte klassiekers en zijn nog altijd in productie bij FLOS. Ze inspireren ook designers van deze tijd, die weer nieuwe vormen creëren met het unieke materiaal. Zo ontwerpt de Nederlandse designer Marcel Wanders in 2005 de Zeppelin Hanglamp en in 2014 de Chrysalis Vloerlamp. Laatste toevoeging aan de serie is de Overlap Hanglamp die Michael Anastassiades in 2018 voor FLOS ontwerpt.


Ambachtelijke productie

De nieuwe designs worden nog precies zo geproduceerd als de eerste Cocoon-lampen waarmee de Castiglioni broers en Tobia Scarpa aan de wieg stonden van FLOS. Doormiddel van een spuitpistool wordt de hars in twee lagen -één dikke en één extreem dunne- op een draaiend frame aangebracht tot een dekkend geheel ontstaat. Tot slot zorgt een transparante verf voor een mooie glans. Het resultaat is een huid die lijkt op een cocon van een zijderups. Vandaar de naam!


Cocoon @ MisterDesign

Benieuwd hoe de coconhars er in het echt uitziet? In de showroom van MisterDesign zijn twee Overlap Hanglampen van Michael Anastassiades te bewonderen. Kom gerust langs en bekijk dit bijzondere materiaal van dichtbij!