Design door passie

Gepubliceerd op 2021-01-27 08:51:45

In de collectie van het Italiaanse merk Zanotta worden zowel het heden als verleden van Italiaans design vertegenwoordigd. We zetten enkele ontwerpen uit deze collectie vol iconische Italiaanse designklassiekers voor u in de spotlight, hoewel ze dat eigenlijk totaal niet nodig hebben.

Het revolutionaire pad van Zanotta

Toen Aurelio Zanotta in 1954 de deuren van zijn gelijknamige zaak opende, lag de focus eerst op de productie van banken en fauteuils. Naast de functionaliteit ervan herkende Zanotta in het meubel een nieuwe vorm van culturele expressie en uiting van passie. Gesterkt door instinct, charisma en een interesse in opkomende materialen en technologieën bracht zijn unieke kijk op meubeldesign Zanotta in contact met enkele vooruitstrevende designers, die nu bekend staan als de ontwerpers van ware iconen.

Achille Castiglioni

Een van deze designers is de beroemde ontwerper Achille Castiglioni, een belangrijke naam binnen de Italiaanse designwereld. Zijn bijzondere Sella en Mezzadro kruk uit de jaren ’50 verwierven beide al snel de status van een iconisch designmeubel door hun vernieuwde toepassingen van hedendaagse objecten. Voor het eerst werden het zadel en de tractorzitting als zitoppervlak van een zitmeubel gebruikt. Deze twee verrassende elementen zorgden samen met subtiele referenties naar de Italiaanse cultuur voor een onuitwisbare indruk in de Italiaanse designwereld.

Het speelse karakter van de Italiaanse ontwerper kwam ook tot uiting in de eenvoudige maar veelzijdige Basello. Deze ontwierp hij voor de slaapkamer zijn jonge dochter Giovanna, die in 2019 nog een bezoek bracht aan onze winkel in ‘s-Hertogenbosch. Dit meubel kon met zijn verplaatsbare planken verschillende vormen en functionaliteiten aannemen: een kruk, een bureau, een bijzettafel of een opstapje. Twee jaar later evolueerde het design tot de grotere en eveneens speelse Joy kast.

De Quaderna van SuperStudio

In Italië bevond zich in de jaren ‘70 een zeer actieve beweging die openlijk zowel de status van design als het sociale kader van de ontwerper betwistte. De groep SuperStudio uit Florence behoorde hiertoe en werkte aan objecten die op elke schaal konden worden toegepast; een kunstmatig landschap dat zowel neutraal als sterk was en naar hartenlust kon worden uitgebreid. Hieruit volgde in 1970 de iconische Quaderna meubelfamilie, waarin het raster de basis vormt.

Een nieuwe vormgevingstaal voor huiselijke objecten

Naast de vernieuwende ontwerpstijl ontstond er ook een nieuwe huiselijke functionele taal. Alle voorwerpen, alledaags of huishoudelijk, moesten een relatie aangaan met de gebruiker en gebruiksvriendelijk zijn. De Sciangai kapstok mag met recht een icoon genoemd worden doordat de kapstok deze nieuwe huiselijke functionele taal uit de jaren ’70 misschien nog wel het meest vertegenwoordigt.

Maar ook de Sacco, dé zitzak onder de zitzakken, mag absoluut niet over het hoofd gezien worden als iconisch ontwerp. Deze klassieker dankt zijn titel aan het feit dat deze de algemene kijk op zitmeubelen totaal en voorgoed veranderde. Door de ongedefinieerde vorm past het zitmeubel zich gemakkelijk aan het lichaam aan. Met het speelse karakter toont de Sacco tevens dat luxe niet alleen voorbehouden is aan het volwassen publiek.

Zanotta tafels en stoelen

De collectie van Zanotta biedt een thuis voor tijdloze Italiaanse iconen maar ook jongere designs zoals de William bank en de Tweed Eettafel. Met deze hedendaagse ontwerpen voegt Zanotta variatie toe aan haar collectie oude klassiekers, maar houdt daarbij de originele visie van Aurelio Zanotta in het achterhoofd: design door passie.