Design volgens ons

Gepubliceerd op 2018-08-21 11:29:10

Tijdens de zoektocht naar jouw ultieme interieuritem is de kans groot dat je minimaal één keer om je oren bent geslagen met de term ‘design’. Maar wat zíjn designmeubelen precies? MisterDesign’s definitie daarvan zit ‘m in drie elementen, die samen of afzonderlijk van elkaar een meubel de authenticiteit geven waar wij zo van houden.

Innovatie – de pioniers van toen en nu

De manier waarop we moderne meubels zien en gebruiken, is gevormd door designpioniers die door de decennia heen de grenzen van vorm en functie opzochten. Zo vond de Duitse meubelmaker Michael Thonet in 1859 een manier uit om hout te buigen, wat resulteerde in stoel nr. 14 (de huidige ‘214’ van Thonet): de eerste stoel geschikt voor massaproductie. Of neem het legendarische Amerikaanse designduo Ray en Charles Eames, wiens techniek om multiplex en glasvezel te vormen o.a. de deuren openden voor lichtere, goedkopere, makkelijker te produceren meubels, zoals we ze tot op heden maken. Een ander voorbeeld is de Panton Chair, die in 1969 op de markt werd gebracht door de Deense ontwerper Verner Panton en meubelfabrikant Vitra. Dit was de eerste stoel uit één stuk kunststof en daarmee de voorvader van de plastic stoel zoals we die nu kennen. Natuurlijk gaat de innovatie as we speak gewoon door en kent iedere generatie zijn voorlopers en (potentiële) klassiekers.

Panton chair
De Panton Chair is de voorvader van de kunststof stoelen zoals we die nu kennen


Vakmanschap – unieke kennis en ervaring

MisterDesign mag regelmatig binnenkijken bij onze fabrikanten en wow: bij het maken van designmeubels is vaak jarenlange kennis en ervaring nodig om de materialen door en door te leren kennen en de productietechniek feilloos te beheersen. Daar staat tegenover dat het eindproduct een perfect afgewerkt, duurzaam en kwalitatief hoogstaand designstuk is, waarmee je ook de volgende generatie blij maakt. Wist je dat de CH23 Chair (Hans J. Wegner, 1950) nog steeds grotendeels met de hand wordt vervaardigd door fabrikant Carl Hansen en Søn? Het weven van de zitting duurt voor een ervaren vakman tien uur. Ook de Egg en Swan Chairs (Arne Jacobsen, 1960) van Fritz Hansen vragen om vakkundige precisie wanneer deze met de hand worden gestikt. Zo zijn er talloze voorbeelden!

Furniture craftsmanship
Het met de hand weven van een CH23 Chair duurt tien uur, de Egg chair wordt met de hand tot leven gebracht


Erfgoed – tijdloos inspireren

Sommige meubels hebben een onsterfelijke status bereikt door hun grote invloed op het designlandschap. Dit zijn de iconen waar designers van nu op voortborduren, die nog steeds trouw prijken in moderne interieurs en die blijvend inspireren. Zo is er de Adjustable Table E1027 door Eileen Gray, pionier van de moderne architectuur, de Barcelona Chair van Ludwig Mies van der Rohe en jonger design zoals de Victoria Ghost stoel (2002) van de Franse designer Philippe Starck voor Kartell. Ook de voorgenoemde stoelen van Thonet, de Egg en Swan Chairs en de Panton Chair horen hierbij. De kracht om tijdloos te blijven inspireren is een onmiskenbare meerwaarde van wat volgens MisterDesign écht design is!

Erfgoed
Iconen als bijzettafel E1027, de Wishbone Chair en de Egg Chair inspireren blijvendNews Tags