Marcel Wanders

Gepubliceerd op 2016-10-18 07:45:29

Marcel Wanders

Marcel Wanders is een ontwerper van Nederlandse bodem en geboren in het gezellige Brabantse Boxtel in 1963. Gedurende zijn studie aan de Akademie van Industriële Vormgeving te Eindhoven (nu Design Academy Eindhoven) kon Wanders niet aan de vaste structuur wennen en na één jaar hield hij het voor gezien. Dat jaar erop is Wanders op twee Stadsacademies begonnen in Maastricht en Hasselt om op die manier ‘zijn eigen opleiding’ bij elkaar te krijgen en vakken te volgen waar hij in geïnteresseerd was. De opleidingen Toegepaste Kunst en Schone Kunsten heeft Marcel Wanders in 1985 afgerond waarna hij in 1988 cum laude is afgestudeerd aan Hogeschool van de Kunsten in Arnhem. Met deze brede achtergrond is Wanders gevormd tot wie hij nu is en is hij naast designer ook graficus, beeldhouwer en industrieel ontwerper en dit komt allemaal terug in zijn ontwerpen. 

Marcel Wanders, Interieur Designer

Wanders heeft onder anderen ontwerpen gemaakt voor design labels als Vitra, Kartell, Magis en Flos. Van lampen tot vazen en eigenlijk alles wat daar tussenin zit. In 2001 heeft Wanders een eigen designlabel opgericht genaamd Moooi en is tot op de dag van vandaag eigenaar, designer en artistiek directeur. Een positie waarbij Wanders zijn creativiteit tot in de breedste zin van het woord kan uiten, zelfs met promotionele uitingen. De derde 'o' in Moooi geeft net dat stukje extra waarde aan woorden als schoonheid en uniciteit. Met een exclusieve, gewaagde en speelse collectie heeft Wanders dit zeer goed doorvertaald in Moooi!


Ontwerper in de Spot: Marcel Wanders

Interieur Architect

Naast het ontwerpen van kunstobjecten, is het inrichten van hotels en restaurants tot aan villa’s en openbare ruimtes in winkelcentrums wereldwijd ook zeker aan Wanders besteedt. Zo heeft Wanders een Private Residence in Taipei en Amsterdam ingericht en is hij op dit moment bezig met het inrichten van andere grootschalige projecten. Geen enkele uitdaging is Wanders te gek en dat is ook wel te zien aan alles wat Wanders ooit ontworpen of ingericht heeft.

Volgens Wanders zijn, zijn ontwerpen niet hip of modern te noemen en noemt hij zijn ontwerpen zelf ‘durable fashion’. De reden hierachter is dat hij iets ontwerpt wat het hart raakt en niet vergeten wordt. Iets wat blijvend is, tijdloos. Een ontwerp van Wanders kan goed al jaren geleden ontworpen zijn of juist recentelijk, wie zal het zien of zeggen?

Knotted Chair by Marcel Wanders

Knotted Chair

De Knotted Chair is zo'n ontwerp! Met het ontwerp van de ‘Knotted Chair’ voor Droog Design in 1996 brak Wanders door als designer en gaf dat een ware boost aan zijn carrière. Voor de Knotted Chair heeft Wanders in 1997 een Rotterdam Designprijs in ontvangst mogen nemen en is het kunstobject permanent opgenomen in het Museum Of Modern Art van New York en is deze stoel tevens te bewonderen in het Stedelijk Museum van Amsterdam.

Aan het ontwerp van de Knotted Chair is een heel proces voorafgegaan in samenwerking met Droog Design en TU Delft. Een combinatie waar ambacht en industriële technieken samenkomen in een stuk kunst wat ook functioneel is.

De Knotted Chair is gemaakt van touw bestaande uit een aramidevlecht en koolstofvezels (carbon) die in de vorm van een stoel zijn geknoopt. Na aankoop wordt de stoel geïmpregneerd met epoxyhars is het uithardingsproces aan het raamwerk aan de beurt. Na het uitharden is er een ijzersterke en lichtgewicht geknoopte stoel ontstaan. Eigentijds, functioneel en one of a kind!

Skygarden: Marcel Wanders

SkyGarden Hanglamp

De SkyGarden hanglamp is speciaal ontworpen voor designlabel Flos en is niet voor niets één van de bestsellers! Een lamp die vervaardigd is met hoogwaardig gips met een zéér bijzonder motief aan de binnenkant en aan de buitenkant afgewerkt is met staal. Een hanglamp die een verhaal verteld, een verhaal vanuit het leven van Marcel Wanders. De SkyGarden is ontstaan vanuit vroeger, toen Marcel Wanders in een huis woonde met een fantastisch antieken en versierde gipsen plafond. Voor hem een ware SkyGarden, een walhalla voor zijn creatieviteit en een tuin die geen onderhoudt vergde. Met deze inspiratie, waar Wanders nu nog dagelijks naar kan kijken, is de SkyGarden ontstaan. Een tijdloos ontwerp! En wie goed kijkt, ziet ook een verborgen element in de lamp, die als handtekening van Wanders gezien kan worden. Wanneer je deze ontdekt kun je er niet meer omheen!

Set Up Shade design lamp

Set Up Shade

Naast de SkyGarden is er nog een populaire lamp en dat is de Set up Shade van Moooi. Deze staande vloerlamp brengt de traditionele lampenkap in een ander daglicht en mag daarom gezien worden. Wanders heeft de lampenkappen op elkaar gestapeld en hierdoor ontstaat er een sfeervol lichtspel.

Design Vazen van Marcel Wanders

Egg & Sponge Vaas

Twee andere opvallende ontwerpen van Wanders zijn de Egg en Sponge vazen. Deze twee vazen hebben beiden een aparte manier van ambacht. Zo is de Egg vaas voortgekomen uit een latex condoom gevuld met eieren en de Sponge vaas is op een speciale manier vervaardigd zonder gebruik te maken van een mal. Beiden porseleinen vazen zijn uniek, apart en prachtig!

Ben je nog nieuwsgieriger geworden over de creaties van Marcel Wanders? Bekijk dan alle Wanders ontwerpen.