De Fiberglass is terug

Gepubliceerd op 2018-04-24 10:31:36

Eames Fiberglass Chair

Bijna iedereen is bekend met de wereldberoemde Eames Plastic Chairs van Vitra, maar het zijn de echte liefhebbers die weten dat deze stoelen oorspronkelijk op de markt kwamen als de Eames Fiberglass Chairs. Jarenlang was Marktplaats afstruinen de enige mogelijkheid om nog zo’n vintage fiberglass exemplaar op de kop te tikken, maar nu is het officieel: na 70 jaar sinds de introductie zijn ze terug en natuurlijk verkrijgbaar bij MisterDesign!


Eames Fiberglass Chair

VAN FIBERGLASS NAAR PLASTIC


De Fiberglass/Plastic Chair deed zijn intrede op de markt in 1950, nadat hij oorspronkelijk door Charles en Ray Eames was ontworpen voor de ‘International competition of low-cost furniture design’. In deze tijd, na de oorlog, was er behoefte aan goedkope meubels voor nieuw te bouwen huizen. Plastic had en heeft zo zijn voordelen: het is flexibel, naar wens te vormen en het is bovendien uitermate geschikt voor massaproductie. De oorspronkelijke productiesamenstelling van polyester versterkt met glasvezel werd echter begin jaren ‘90 stopgezet wegens ecologische redenen. Voortaan zou de zitschaal van de Plastic Chair gemaakt worden van polypropyleen, een milieuvriendelijker materiaal dat bovendien recyclebaar is.

Eames Plastic Chair
Eames Fiberglass Chair

DE ENIGE ECHTE EAMES CHAIR


Aan populariteit heeft de stoel sindsdien niets ingeleverd. Het tijdloze model met zijn vele verschillende uitvoeringen is nog altijd te vinden in het hedendaagse interieur. Toch is er altijd een groep liefhebbers geweest die niets liever wilden dan zo’n originele Eames Fiberglass Chair. Verschillen zijn er namelijk wel degelijk. In een zitschaal van glasvezel zijn – in tegenstelling tot de schaal van polypropyleen - kenmerken zoals glasvezelstrepen, plaatselijke kleurverschillen of kleine gaatjes te zien in het oppervlak. Charmante kenmerken die iedere stoel uniek maken.

Dankzij een nieuwe manier van produceren, waarbij verontreinigende stoffen verleden tijd zijn en het eindproduct gerecycled kan worden, is de stoel in glasvezel weer voor iedereen verkrijgbaar. Zes originele kleuren zijn daarbij geherintroduceerd: parchment, navy blue, red orange, elephant hide grey, sea foam green en raw umber. In den beginne zullen enkel de side chairs geproduceerd worden. 

Eames Fiberglass ChairEames Fiberglass Chair

BEN JIJ EEN ÉCHTE LIEFHEBBER?

Vanaf 1 oktober 2018 is de Eames Fiberglass Chair als eerst verkrijgbaar bij MisterDesign. Dan kun je ze bij ons in de winkel bewonderen of online een bestelling plaatsen. Kun je niet wachten? Klik op een van onderstaande uitvoeringen voor een preview. Tevens kun je via de productpagina's op de hoogte blijven van het nieuws en de lancering van de Eames Fiberglass Chairs.

Heb je op dit moment een vraag over deze uitvoeringen? Stuur ons gerust een mail via hello@misterdesign.nl. We helpen je graag verder.