Eames Fiberglass Chairs

Gepubliceerd op 2018-09-03 12:48:03

Toen op de beurs in Milaan dit jaar de nieuwe Eames Fiberglass Chair gepresenteerd werd, ging het hart van menig designliefhebber een stukje sneller kloppen. Jarenlang was tweedehands websites afstruinen of héél goed zoeken de enige manier om een vintage exemplaar van glasvezel op de kop te tikken, maar dat gaat heel snel veranderen. Vanaf oktober 2018 is de stoel via een speciale pre-sale bij MisterDesign te bekijken en te bestellen.  

Eames Fiberglass

De eerste in zijn soort

Charles en Ray Eames zochten eind jaren ’40 naar het perfecte materiaal om een zitschaal uit één stuk mee te kunnen fabriceren. Eerdere experimenten met hout en metaal bleken te complex en dwongen het echtpaar tot innovatief design. Het gebruik van glasvezelversterkt polyester werd tot dan toe alleen nog maar gebruikt voor militaire toepassingen, zoals vliegtuigen. Maar het materiaal had alles wat ze zochten: het was te gieten in een mal, stevig en geschikt om op grote schaal industrieel te produceren. Vanaf 1950 werden ze door Herman Miller op de markt gebracht en vanaf 1957 produceerde Vitra ze voor de Europese markt.

Eames Fiberglass

Eames Fiberglass

PLASTIC VERVANGT FIBERGLASS

De stoel met een uit één stuk vervaardigde zitschaal bleek een welkome afwisseling op de bestaande stoelen, die voornamelijk bestonden uit een losse zitting en rugleuning, en genoot snel enorme populariteit. Zeker met de verschillende, unieke onderstellen waar de stoel mee gecombineerd kon worden, vormde zich een designicoon dat niet meer weg te denken is uit het huidige interieur. Eén aspect veranderde wel. Begin jaren ‘90 werd onder andere uit ecologische overwegingen de productie van glasvezel zitschalen stopgezet, om 10 jaar later te worden vervangen door een schaal van polypropyleen: de Eames Plastic Chair. Dit materiaal kon goedkoper geproduceerd en milieuvriendelijker verwerkt worden.

EEN NIEUWE PRODUCTIEMETHODE

De Eames Plastic Chair is met zijn vele kleuren en comfortabele zitting een zeer geliefde stoel in het moderne interieur, maar ook Vitra zag dat de vraag naar de originele Fiberglass Chairs bleef bestaan. Verschillen zijn er namelijk wel degelijk. De ietwat stijvere zitting van glasvezel wordt gekenmerkt door glasvezelstrepen, plaatselijke kleurverschillen of kleine gaatjes. Charmante kenmerken die iedere stoel uniek maken. Een compleet nieuwe productietechniek werd ontwikkeld om de stoel opnieuw te produceren op een verantwoorde, veilige manier. Zo komen er tijdens de productie geen glasvezeldeeltjes meer vrij, waardoor de gezondheid van medewerkers niet in gevaar komt.

Eames Fiberglass

SPECIALE PRE-SALE

Begin 2019 vindt de wereldwijde release van de Fiberglass Chair plaats, maar vanaf oktober mag een select clubje van dealers – waaronder MisterDesign – de stoel aanbieden middels een pre-sale. In onze winkel bewondert u hem dan met verschillende onderstellen en in de zes uitgebracht kleuren die horen tot het originele kleurenpalet van de eerste glasvezel stoelen: parchment, navy blue, red orange, elephant hide grey, sea foam green en raw umber. Slechts een beperkt aantal stoelen zal tijdens deze pre-sale beschikbaar zijn, dus wees er op tijd bij!