Herman Miller of Vitra?

Gepubliceerd op 2020-10-22 14:29:41

De enige design loungestoel die eigenlijk geen introductie behoeft: de Eames Lounge Chair. Bijna iedereen herkent deze klassieker uit de handen van het Charles en Ray Eames wel. Het Amerikaanse merk Herman Miller en het Europese Vitra dragen samen zorg voor de productie van deze luxueuze loungestoel, ieder op een eigen unieke wijze. In deze blog verkennen we de details die de herkomst van een Eames Lounge Chair weggeven.

De wereldwijde productie van de Eames Lounge Chair

De Eames Lounge Chair zag het levenslicht in 1956, toen het Amerikaanse merk Herman Miller het design duo Charles en Ray Eames de opdracht gaf een meubel van luxe te ontwerpen. De design loungestoel, of ook bekend als design fauteuil,  werd precies zoals het duo en Herman Miller het voor ogen hadden, en het ontwerp werd vol enthousiasme in productie genomen.

De vraag naar nieuw luxe design beperkte zich niet tot de grenzen van de Verenigde Staten, ook in Europa bleek een groot draagvlak te zijn voor de Eames Lounge Chair. In plaats van de productie overzee te plaatsen, gaf Herman Miller een handvol geselecteerde merken de licentie om enkele designs uit de eigen collectie zelf te produceren, waaronder de Eames Lounge Chair. Vitra behoorde tot het kleine groepje merken dat deze in Europa mocht produceren en ontpopte zich decennia later tot de enige Europese fabrikant van de Eames Lounge Chair.

De authentieke Eames Lounge Chair

De hamvraag is natuurlijk welke van de twee merken de authentieke Eames loungestoelen produceert. Daar is een kort antwoord op te geven: allebei de merken produceren de authentieke stoelen, ieder in de eigen regio. Zo produceert Herman Miller de stoelen voor liefhebbers in de Verenigde Staten, Canada en Zuid-Amerika en neemt Vitra de productie voor Europa, het Midden-Oosten en Azië voor de rekening.

Het label van een originele Eames Lounge Chair

De herkomst van een Eames Lounge Chair is eenvoudig te herkennen aan een aantal subtiele verschillen. Het meest voor de hand liggende verschil is het label dat aan de onderzijde van de zetel is geplaatst. De eerste loungestoelen die Vitra onder licentie van Herman Miller maakte, zijn voorzien van een wit label met oranje belettering waarop ‘Herman Miller: International Collection’ te zien is. Na 1984 besloten beide merken hun eigen labels gebruiken, die aantoonden bij welke fabrikant de Eames Lounge Chair vandaan kwam.

Herman Miller of Vitra; de visuele verschillen

Naast het herkenbare label zijn er ook kleine uiterlijke verschillen te spotten tussen het Amerikaanse en Europese model. Deze kunt u al zien in het onderstel; de poten van het Herman Miller model buigen aan de uiteindes als die van een spinnenpoot in een hoek van 90 graden. De poten van het model van Vitra lopen daarentegen in een diagonale lijn naar de grond en zijn aan het uiteinde rond gevormd.

Een tweede zichtbaar verschil is de kleur van het kersenhout aan de achterzijde van de zitschaal, die bij het model van Herman Miller veel roder over komt dan de kleur van het kersenhout van Vitra.

Daarnaast is het Amerikaanse model met een breedte van 83 centimeter, een hoogte van 80 centimeter en een diepte van 83 centimeter net wat kleiner dan Vitra’s eerste model van de loungestoel. Deze laatste heeft namelijk een breedte van 84 centimeter, een hoogte van 84 centimeter en een diepte van 85 centimeter. En wat niet direct zichtbaar is, maar wel een benoemingswaardig verschil vormt, is de vulling van de kussens. Het schuim voelt bij het model van Vitra een stuk steviger aan dan bij het model van Herman Miller, dit doordat deze moet voldoen aan de Europese wetgeving voor brandwerende vulling.

De modellen van Herman Miller en Vitra beschikken dus over subtiele verschillen, maar delen hetzelfde luxueuze uiterlijk en hoogwaardige comfort. Of uw voorkeur nu naar het Amerikaanse of Europese model uit gaat, deze designklassieker zal nooit teleurstellen. U bent van harte welkom om de Eames Lounge Chair te komen uitproberen in onze winkel, waar het Europese model van Vitra te bewonderen is.