Een bezoek aan Artifort

Gepubliceerd op 2021-07-15 09:03:13

Het Nederlandse Artifort kent een rijke voorgeschiedenis. Het begon allemaal bij Jules Wagemans die in 1890 in Maastricht zijn eigen bedrijfje als behanger en stoffeerder oprichtte. Vele jaren en veranderingen later kent menig designliefhebber de iconische producten ontworpen door onder andere Kho Liang Ie, Pierre Paulin en vele andere die na hen volgden. Ter ere van de vernieuwde showroom in Schijndel, de ‘Gallery of Icons’, mochten wij een kijkje nemen achter de schermen van het toonaangevende merk van eigen bodem.

Artifort Showroom - 1

Terug in de tijd met het ‘Archief’

Met een kop koffie worden we verwelkomd in het Archief van Artifort en onze blik valt meteen op de vele designklassiekers en kleine prototypes in vitrinekasten. Met trots worden designs in allerlei soorten en maten gepresenteerd die de levensloop van Artifort weerspiegelen. Het verschil in tijdsgeest is direct zichtbaar maar de merktaal komt duidelijk naar voren en is altijd nagenoeg hetzelfde gebleven. Organische lijnen gecombineerd met opvallende kleuren en een zeer goed comfort, typerend voor het Hollandse merk. Aan weerszijde van de oude iconen wordt een deel van de huidige collectie op een moderne manier tentoongesteld zoals de Soft Facet Fauteuil ontworpen door Scholten & Baijings. Dankzij deze combinatie komen het heden en verleden perfect samen en is in één oogopslag de ontwikkeling van de afgelopen jaren te zien.

Artifort Archief

De wereld van het vakmanschap

Van het Archief wandelen we naar de werkplaats aan de overkant van de straat waar de geur van vers hout ons tegemoet komt. Hier krijgen we een uniek kijkje in de wereld van de vakmannen. Van houtbewerking tot lassen en stofferen, alles wordt hier met veel oog voor detail en kwaliteit gedaan. De nauwkeurig uitgevoerde werkzaamheden benadrukken nog eens hoeveel aandacht er gestoken wordt in ieder product en los onderdeel. Met eigen ogen zien we de verschillende stappen die doorlopen worden voor bijvoorbeeld een Orange Slice Fauteuil. De houten zitschalen worden geperst uit beukenhout en vervolgens bedekt met een laag vormschuim die zacht maar stevig aanvoelt. Vervolgens verklapt het ritmische geluid van een nietmachine dat de stoffering handmatig op de zitschaal wordt geniet. Iedere stap is even belangrijk om het stijlvolle eindresultaat te kunnen realiseren.

Artifort Werkplaats

Gallery of Icons

We vervolgen onze weg naar de vernieuwde showroom van Artifort; de Gallery of Icons. De ruimte is prachtig ingericht, voelt luchtig aan en ieder design komt hier goed tot zijn recht. Er zijn verschillende hoeken gecreëerd die ieder voorzien zijn van een eigen sfeer geheel in Artifort stijl. Van eet- of zithoek tot een lange wand vol Artifort iconen, in elke hoek is iets te zien. Ieder design nodigt uit om getest te worden. Enthousiast ploffen we neer in klassiekers zoals de Mushroom Fauteuil en Beso Stoel. De mate van comfort varieert van lounge comfort waar we heerlijk in wegzakken tot werkcomfort waarbij een actieve houding op comfortabele wijze gestimuleerd wordt. Het comfort ervaren, de kwaliteit voelen en het item van dichtbij bekijken, dat is het doel in de showroom.

Artifort Showroom - 2

Aan het einde van de rondleiding zijn de noviteiten van dit najaar gepresenteerd. In september worden de nieuwe producten gelanceerd en zullen deze ook op onze website te vinden zijn. Naast online is Artifort ook ruim vertegenwoordigd in onze showroom in ’s-Hertogenbosch. Zo kunt u onder andere de Little Tulip Stoel, Mare Bank en Shark Stoel in het echt komen bewonderen. Onze interieurstylisten staan voor u klaar om persoonlijk advies te geven en helpen u graag.