Reis door Montis

Gepubliceerd op 2019-07-11 13:18:34

Van begin tot eind

Aan de rand van het Brabantse Dongen staat de fabriek van het Nederlandse Montis. Noem een ontwerp uit de vertrouwde collectie en grote kans dat Montis het van begin tot eind zelf produceert! Benieuwd welke weg de designs afleggen voordat ze bij u in de woonkamer terechtkomen? Maak een reis door de moderne handelsfirma.


Monte

In 1974 betreden gebroeders van den Berg de meubelmarkt met een overtuigende missie: het ontwerpen van moderne meubelen met een superieur zitcomfort. De broers beginnen slechts met twee werknemers: een stoffeerder en een leersnijder. Het bedrijf vernoemen ze naar hun achternaam. Montis is namelijk het Latijnse genitief van ‘monte’ dat ‘van den berg’ betekent. Nu, 45 jaar laten bezoekt MisterDesign de fabriek die inmiddels designmeubelen produceert voor klanten over de hele wereld. 

Van frame naar foam

Iedere designklassieker uit de collectie van Montis heeft een eigen mal. We zien dat ze de fabriek binnenkomen in de vorm van een stalen frame en dat deze mal ervoor zorgt dat ze omhuld worden in heerlijk zacht foam. Niet met de hand aangebracht, maar machinaal om het frame heen gegoten. Dit zorgt namelijk voor de allerbeste kwaliteit en maakt dat als u over een aantal jaar besluit dat het tijd is voor een nieuwe stoffering, de kwaliteit van het schuim nog altijd even goed is.

Van losse lappen naar patronen

We lopen door naar de volgende hal waar talloze koeienhuiden en stoffen in de mooiste kleuren wachten tot ze gebruikt worden. We merken meteen dat de leer- en stofsnijders die hier werken, echte vakmannen zijn. Zo snijden ze het leer dusdanig in patroon dat littekens en plooien niet zichtbaar zijn op het eindproduct. Ook zorgen de mannen ervoor dat ze zo min mogelijk restafval overhouden. Alles wát ze overhouden wordt hergebruikt door andere leveranciers die er etuis en andere kleine leerproducten van maken.

van-losse-lappen-naar-patronen

Van patronen naar hoes

Wanneer we verder lopen, ontmoeten we de vakvrouwen die te midden van gekleurde garenklossen, van losse patronen de daadwerkelijke hoes maken. Het stikken van zo’n hoes neemt vooral bij leer veel tijd in beslag omdat dit een vrij dik materiaal is.

Van hoes naar fauteuil

In de laatste hal voorzien stoffeerders de schuimen modellen van de gewenste hoes. Ze werken met speciale nietjes waardoor de stof of het leer strak om het ontwerp zit. Nog een stevige doos er omheen en dan is-ie klaar voor verzending!

 

En nu neerploffen!

Na het zien van al die bijzondere designs en bijbehorende processen, hebben we zin om de showroom van Montis te bekijken. Deze is te bereiken vanuit de fabriek, een leuke overgang! Onze favoriet: de Domino Bank valt meteen op dankzij zijn okergele stof in combinatie met contrasterende, aubergine kleurige kussens. We kijken onze ogen uit van al het moois en proberen de modellen zoals de Axel Bank en Enzo Fauteuil, die we die dag eerder nog voorbij zagen komen in de fabriek. Een hele andere beleving nu we weten welk proces eraan vooraf gaat.