Fjordfiesta Design Erfgoed

Gepubliceerd op 2020-05-26 08:10:26

Onlangs is het frisse Noorweegse Fjordfiesta toegevoegd aan de uitgebreide lijst merken van MisterDesign. Het merk is in 2001 opgericht door architect Pål Lunder vanuit een bijzondere passie, namelijk het opnieuw verbinden met het Scandinavische design erfgoed. 

Fjordfiesta

Lunder ontdekte tijdens zijn architectuurstudie een bijzondere interesse in Scandinavisch design waarvan oude meubelen uit de vorige eeuw in het specifiek. De functionaliteit, het oog voor materiaal en detail en het simplistische uiterlijk van Scandinavisch design intrigeerde hem. Met de ambitie om het bijzondere erfgoed te behouden en daarnaast ook verder te ontwikkelen ontstond Fjordfiesta. Het belangrijkste doel van Lunder, en nu Fjordfiesta als merk, is om tijdloze meubelen te ontwikkelen die generaties lang mee zullen gaan. Dit doel bereiken ze door kwalitatief goede designs te produceren die soms al in de jaren '50 zijn ontworpen, maar nu nog steeds als modern en eigentijds gezien worden. In combinatie met hedendaagse designers met dezelfde designvisie waarborgt Fjordfiesta de kwaliteit van het Scandinavische design erfgoed. 

Fjordfiesta

Scandia Serie (1957)

Met als duidelijk doel het opnieuw verbinden en produceren van tijdloze designs viel het oog van Lunder al snel op de Scandia-serie ontworpen door Hans Brattrud. Deze serie stoelen is door Brattrud al ontworpen in de jaren ‘50 en was sinds de jaren ‘70 alleen verkrijgbaar via vintage-dealers.

Fjordfiesta Scandia Dankzij de inspanningen van zowel Fjordfiesta als Brattrud is deze klassieke serie (na wat kleine aanpassingen) tussen 2001 en 2010 opnieuw in productie genomen door Fjordfiesta en op de markt gebracht.

Fjordfiesta Scandia

Bambi Chair (1950)

Een ander klassiek design is de Bambi Chair. Deze elegante stoel is ontworpen door Rastad & Relling en is tot op de dag van vandaag één van hun bekendste ontwerpen. De Bambi Chair wordt daarnaast ook gezien als één van de meest artistieke designstoelen die ooit in Noorwegen is gemaakt. Het designbureau Rastad & Relling is opgericht in 1943 en heeft tot de jaren '70 een belangrijke invloed gehad op het Scandinavische design. Met hun klassieke, en voor die tijd, moderne en vooruitstrevende designs hebben zij het Noorweegse design op de kaart gezet. De Bambi Chair is dus niet voor niets opgenomen in het tijdloze assortiment van Fjordfiesta.

Fjordfiesta Bambi Chair

Oud en nieuw gecombineerd

Naast klassieke designers en ontwerpen vindt Fjordfiesta het ook belangrijk om te werken met nieuwe hedendaagse designers die dezelfde visie hebben als het gaat om Scandinavisch design. Op deze manier ontstaat er binnen Fjordfiesta een goede mix van oude klassiekers en eigentijdse designs en blijft daarnaast het erfgoed zich verder ontwikkelen. Eén, of beter gezegd, twee van deze hedendaagse designers zijn Anderssen & Voll. Dit designduo brak eerst door in de internationale designscene met Norway Says. In 2009 richtte Torbjørn Anderssen en Espen Voll de designstudio Anderssen & Voll op. Nu wordt het merk gezien als een van de meest toonaangevende design studio’s uit Scandinavië. De Pi Bijzettafel die zij voor Fjordfiesta ontwierpen past perfect in de collectie van Fjordfiesta. Modern, maar toch een tikje retro.

Fjordfiesta Pi Bijzettafel

Fjordfiesta bij MisterDesign

Mede dankzij Fjordfiesta kunnen we opnieuw genieten van designs die lange tijd niet of nauwelijks verkrijgbaar waren. De collectie van Fjordfiesta is nu al erg mooi, maar zoals Pål Lunder zegt:‘The journey has only just begun’. Zo geeft hij een duidelijk signaal af dat we Fjordfiesta goed in de gaten moeten houden en dit belooft veel moois. U kunt nu de collectie van Fjordfiesta online bij MisterDesign bewonderen! Neem hier alvast een kijkje of kom eens langs in de winkel, hier hebben we een aantal Scandia stoelen staan.