FLOS= Italiaanse lichtkunst

Gepubliceerd op 2018-09-07 09:06:29

Al decennia lang is het Italiaanse FLOS voorloper in vormgeving en technologie van designlampen. FLOS is gerust een buitengewone expert te noemen en MisterDesign is trots het merk in het assortiment te hebben. In deze blog nemen wij je daarom in een flits mee in het verhaal van FLOS.    

FLOS ziet het licht

FLOS werd opgericht in 1962 en is ontstaan uit een kleine werkplaats in het Italiaanse stadje Merano. Hier experimenteerden designers en ondernemers met de nieuwste materialen en verlegden men de functionele en stilistische grenzen van designlampen.

Al in het jaar van oprichting worden de eerste FLOS lampen ontworpen die nu tot de absolute klassiekers behoren: de Arco Vloerlamp, de Toio Vloerlamp en de Taccia Lamp. Mede door deze ontwerpen van de broers Achille en Pier Giacomo Castiglioni, die met hun designs de hele wereld over gingen, geniet FLOS in rap tempo meer bekendheid in binnen- en buitenland.

Toio, Taccia en Arco

Een lamp van coconhars

De collectie van FLOS groeit in de jaren die volgen met verrassende en vernieuwende ontwerpen. Zo introduceert FLOS een bijzonder materiaal dat voorheen alleen als verpakkingsmateriaal werd gebruikt; coconhars. De gebroeders Castiglioni ontwerpen er een aantal lampen mee, zoals de Taraxacum en Viscontea. Door de jaren heen laten verschillende ontwerpers zich hierdoor inspireren. Marcel Wanders ontwerpt in 2005 bijvoorbeeld de Zeppelin hanglamp, ook gemaakt van coconhars.  

Coconhars design - Viscontea and Zeppelin

FLOS experimenteert met LED

FLOS is altijd blijven vernieuwen en innoveren. Hedendaags exploreert FLOS de potentie van LED-verlichting. Door deze technologie zijn traditionele fittings en lamppeertjes verledentijd en dat biedt haast grenzeloze mogelijkheden aan de vormgeving van designlampen. Dit zie je terug in designs als de Superloon, de modulaire Arrangements en de Aim serie.

De Ok Lamp brengt op zijn beurt hedendaagse technologie samen met iconisch design. De lamp is namelijk gebaseerd op de legendarische Parentesi uit de jaren ’70. Dit maakt de Ok Lamp een prachtige versmelting van FLOS’ rijke geschiedenis en een hoopvolle toekomst in designverlichting.

FLOS LED Designs

FLOS’ designers

Een designmerk kan natuurlijk niet zonder designers. FLOS werkt en werkte samen met verschillende grootheden in de designwereld om tot de meest originele ontwerpen te komen. Zo ontwierp de wereldberoemde Philippe Starck  voor FLOS de K Tribe serie en de opvallende Gun lampen en de Nederlandse trots Marcel Wanders ontwierp de Skygarden en de eerder genoemde Zeppelin.

Naast deze twee designers werkten nog een boel excentriekelingen samen met FLOS. Michael Anastassiades ontwierp onlangs nog de Arrangements Hanglampen en eerder de IC Lights, die inmiddels gerust als FLOS Icoon gezien mogen worden.

IC Lights van Anastassiades - Philippe Starck

FLOS @ MisterDesign

MisterDesign is trotse aanbieder van FLOS verlichting. Online shop je bij ons de volledige collectie en in onze winkel in ‘s-Hertogenbosch hebben we een FLOS Studio waar je een heleboel FLOS lampen in real life kunt bewonderen. Kom dus gerust eens langs in de winkel of check de volledige collectie online!     News Tags