FLOS lampen

Gepubliceerd op 2016-11-30 14:40:09

FLOS; een Italiaans design label dat bekend is geworden met design verlichting. Lampen die absoluut geen ‘gewone lampen’ genoemd mogen worden, maar juist kunstzinnige objecten als je het mij vraagt. Samen met bekende designers én minder bekende designers, heeft FLOS vele klassiekers ontworpen. Zo’n echte klassieker is de Arco vloerlamp; een grote boog die jaren later nog steeds ieder interieur prachtig weet te verlichten!

Stukje geschiedenis…
De littekens van de Tweede Wereldoorlog waren jaren later nog steeds goed zichtbaar in Italië. Een zwaar beschadigd land dat bekend stond als het land van de uitvindingen. De ambitieuze Dino Gavina zag hier graag verandering in. Zijn visie was; Italië marktleider maken op het gebied van interieurontwerpen. In de jaren ’50 voerde Gavina veel gesprekken met belangrijke ontwerpers, die zich vooral bezig hielden met het maken van meubels. Maar het maken van meubels zag Gavina niet zo zitten. Hij wilde iets vernieuwends. Hij besefte dat het tijd was om de ‘gewone’ lampen in een nieuw jasje te steken. De ‘cocon methode’ van Eisenkeil (hars gespoten op een metalen frame) was een inspiratiebron voor Gavina en een nieuwe lamp was geboren. Samen met Sergio en Piera Gandini werd de weg naar de top beklommen. In 1962 kwam hier een nieuw merk uit naar voren: FLOS.Samen met bekende (Marcel Wanders, Philippe Starck, gebroeders Bouroullec) en minder bekende designers zijn er hele mooie objecten ontworpen, die samen een geweldige FLOS collectie vormen!

FLOS Skygarden | Marcel Wanders
Mijn absolute favoriet die op nummer 1 staat is de Skygarden hanglamp van Marcel Wanders! Een hanglamp die speciaal ontworpen is voor designlabel FLOS. De Skygarden hanglamp is één van de bestsellers van FLOS en dat is ook zeker niet voor niets! Want wie wil nu geen lamp in huis die een ‘verhaal’ vertelt? Een hoofdstuk uit het leven van Wanders over een huis met een prachtig antiek plafond met indrukwekkende versieringen in gips. Een ‘tuin’ die volgens Wanders geen onderhoud vergde en zijn schoonheid behield. De FLOS Skygarden heeft het allemaal! Aan de buitenkant is de lamp vervaardigd met staal.Wanneer je aan de binnenkant kijkt, kijk je je ogen uit! Tijdloos, modern en speciaal!

FLOS Skygarden MW
Wil je weten wie Marcel Wanders is? Lees dan deze blog!

FLOS Parentesi | Achille Castiglioni
Op de tweede plaats mag de Parentesi lamp van Achille Castiglioni toch echt plaatsnemen. De Parentesi is een lamp die in de jaren ’70 is ontworpen en tot op heden nog steeds favoriet is onder vele designliefhebbers. Een lamp die heel flexibel in gebruik is, je het gevoel geeft in ‘je eigen’ museum te lopen en iedere keer van een andere belichting kan voorzien. Met of zonder dimmer; de lamp blijft prachtig! Of je hem nu in de keuken, woonkamer of in de hal plaatst, de show zal zeker door de Parentesi gestolen worden!

FLOS Parentesi

FLOS OK | Konstantin Grcic
En weet je wie ook zeker de show steelt? De FLOS OK lamp, die je ook wel het jongere broertje of zusje van de Parentesi mag noemen. Een andere interpretatie maar net zo gewild! Bewegelijk, flexibel, kleurrijk en weet ieder interieur op te vrolijken. Met de mooie ronde vormen en een groot lichtoppervlak kun je de OK lamp prima gebruiken als zowel leeslamp, nachtlamp of sfeerverlichting. Een lamp bomvol nieuwe technieken die  je als designliefhebber gezien moet hebben!

FLOS OK

Tussen welke zou jij kiezen, de Parentesi of de OK lamp?

FLOS Aim | Erwan en Ronan Bouroullec
Eenvoud! Meer woorden hoeven er eigenlijk niet gezegd te worden, als je naar de Aim hanglampen van de gebroeders Bouroullec kijkt. Met deze lamp kun je het zo speels en strak maken als je zelf wilt. Dat maakt deze hanglamp van FLOS juist zo leuk, mooi en apart. Een of meerdere Aim’s, het kan allemaal! Prachtig boven een eetkamertafel of salontafel. Wil je een keer iets anders, hang dan meerdere Aim lampen in een hoek van je woonkamer. Lekker artistiek!

FLOS Aim

FLOS 265 | Paolo Rizzatto
Ook de 265 wandlamp is een lamp waarbij je fantasie op hol slaat. Hang de 265 lamp hoog of laag, aan de muur of aan het plafond. Met de FLOS 265 lamp is alles mogelijk!

Ben je benieuwd naar meer ‘objecten’ van FLOS, aarzel dan niet om een kijkje op de website te nemen! Wie weet staat jouw eyecatcher er wel tussen…