Project 'Home-to-be'

Gepubliceerd op 2015-12-02 13:12:52

Project 'Home-to-be'

Het is gebeurd, dames en heren. Het lief en ik hebben de grote stap gezet. Het type ‘huisje, boompje, tuintje’. Enkel is het huisje geen huisje, maar een leuk appartement op het bovenste verdiep. En het tuintje is eigenlijk geen tuintje maar een klein gezellig terrasje met uitzicht op een heus park midden in een stad waarvan we houden: Gent. Als dit je helemaal niets zegt, no worries, vergelijk het maar met wat Amsterdam is voor Nederland. Hoewel ik vrees dat de Antwerpenaren onder jullie mij hier volledig zullen tegenspreken.

Nu, klein detail: het huisje dat geen huisje is maar een appartement, moet nog gebouwd worden. Wat ons meteen een zee van tijd geeft. Of zo voelt het (voorlopig) toch. Want zoals je weet: geef een vrouw een zee van tijd en ze wordt zo ongeduldig als een kind dat op een ijsje wacht. Gevolg: geen detail is veilig voor me. Van schakelaars tot lichtpunten, van de vloer tot de keuken, je snapt het wel... Muren, stopcontacten, een douche of een bad… Keuzestress a volonté maar tegelijkertijd ook super leuk en een droom die uitkomt.

Ondertussen zijn we aan het plannen geslagen voor de eerste ruimte.

Project Home-To-Be
De woonkamer. Of zeg ik beter leefruimte? (Hoe noemen jullie Nederlanders dit tegenwoordig?) Anyway, het eerste wat in me opkomt voor dit plekje is een comfortabele zetel en essentials zoals een leuke bijzetstoel (of misschien een hangstoel?), een design salontafel, een tv-kast en misschien een boekenplank/rek. Uiteraard komt daar nog een hoop decoratie en leuke spulletjes bij voor die finishing touch. Ik denk meteen aan planten en cactussen. Veel planten en cactussen!

Heel wat om te doen passen in een beperkte ruimte. Zeker als die zowel praktisch moet zijn als multifunctioneel én daarbovenop ook nog eens mooi. Ja ja, het is wikken en wegen om die juiste balans te vinden. Het belangrijkste dat we ondertussen geleerd hebben is om de ruimte die we hebben simpelweg te omarmen. Groot of klein. Met andere woorden, prop een kleine ruimte niet vol met troep waardoor je niet meer kan ademenen. Ook al is die troep eigenlijk heel mooi (toegegeven, ik betrap mezelf hier soms op). Of plaats niet én een douche én een bad in een badkamer als de ruimte dat niet toelaat. #wijzewoorden Dit in gedachten houdend, hier zijn nog enkele andere tips die ik door de tijd heen verzameld heb om compacte ruimtes aan te pakken. Ik hoop oprecht dat jullie er zelf enkele van kunnen gebruiken:

1. Let it flow!
Als je de optie hebt om bepaalde meubelen op te hangen aan de muur ipv het op de grond te plaatsen, kies dan voor optie 1. Hoe meer vloerruimte vrij blijft, het groter de ruimte zal aanvoelen. Plus, het is lekker makkelijk bij het schoonmaken. Precies de reden waarom we in het verleden een zwevend tv-meubel hebben gekozen. Dit hangt lekker te chillen in ons huidig stekje en let me tell you: het is een gemak. Deze sleuren we sowieso mee! Grote uitzondering die ik hier graag wil aan toevoegen: een vloerkleed dat je vloer voor een groot deel bedekt mag dan weer wel! In veel gevallen kan dit de ruimte zelf groter doen lijken. Ai ai, zoveel regeltjes en opties. De keuzestress komt terug piepen.

MisterDesign, Designkasten, Opbergen, Ruijch, TVmeubel, Dressoirs


2. Meubelkeuze
Toegegeven, deze leunt sterk aan bij nummer 1. Naast zwevende elementen is het belangrijk om meubelen te kiezen die licht doorlaten. Licht = ruimtegevoel. Dus in plaats van te kiezen voor een mooi massief houten salontafeltje, ga je beter voor een optie met glas, hoge smalle poten of een dun minimalistisch frame. Wil je persé dat hout? Ga voor enkel een houten blad.

MisterDesign, Designverlichting, Vertigo, Ethnicraft

 
Hetzelfde voor de loungestoel en/of design stoel. Kies voor een model op hoge slanke pootjes in plaats van een type dat rechtstreeks op de grond staat. Of misschien wil je wel gaan voor een hangstoel?! Laat licht zoveel mogelijk door, en ja, minimalistisch blijven is hier de ultieme oplossing. 

MisterDesign, Designtafels, Bijzettafels, Salontafels, Ethnicraft
Hang chair: unknown | Eames RAR rocking chair: Vitra | Ekenäset chair: IKEA Leaf Lounge Chair: Arper

3. Shine Bright met White
Wit blijft het beste kleur om een ruimte groter te doen aanvoelen dan dat ze in werkelijkheid is. Ofwel ga je voor witte meubelen, ofwel voor witte muren. Wij gaan voor witte muren. Ik zie het al gebeuren dat ik op dag 1 een m&m kwijt speel in de zetel, om het achteraf gesmolten onder mijn kont terug te vinden. Je kent het wel… Toch?! #dehorror
Om te weten welk type wit je best kiest, laat me toe om je te beschermen tegen de vele regels en tips. Wat ik vooral onthouden heb is dat je, afhankelijk van je meubels, kiest voor een warme ondertoon of een koude ondertoon. Argh, net zoals bij make-up vind ik dit zo verschrikkelijk moeilijk te bepalen. Dus mijn oplossing, ik vraag gewoon die kerel van de winkel voor z'n professioneel advies en een paar staaltjes. Lekker simpel.

MisterDesign, Designbanken, Designkussens

4. Omarm je ruimte
Accepteer de vierkante meters die je hebt en gebruik ze optimaal. Als dat betekent dat je voor een kleinere zetel moet gaan (check) of die gigantische barkast moet opgeven, so be it. Kies meubelen die passen bij de ruimte. Anders zal je altijd dat knagend gevoel hebben. Een beetje zoals die 38 clowns die samen in een MiniCooper kruipen voor hun circus-act. Meteen de reden waarom onze zetel vervangen zal worden. Hieronder enkele modellen waar ons oog is op gevallen. We zijn verliefd op zachtere tinten, maar een lichtgrijze zetel op een houten vloer, zal dat niet vloeken? En pastel, zullen we dat binnen 3 jaar nog steeds mooi vinden? Wat denken jullie? En ach… die m&m! Die gesmolten m&m onder mijn kont… misschien toch te riskant zo'n lichte tint?

MisterDesign, Lup Candleholder, Grashoppa, Muuto, Hay, Ferm Living
5. Gebruik je hoogte
Heb je het niet horizontaal, ga het dan verticaal gaan zoeken. Gebruik je hoogte en vestig daar de aandacht op. In ons geval zal de woonkamer (leefruimte? shit, ik weet nog steeds niet welke term het beste is) op het hoogste punt maar liefst 6m hoog zijn. De aandacht naar boven krijgen is dus een must. Dit kan door leuke plantenhangers te gebruiken, een mooi langwerpig boekenkastje te plaatsen of een gigantische lamp op te hangen die de ultieme eye catcher wordt. 
Mijn ultieme favoriet? De Vertigo hanglamp. Het was liefde op het eerste zicht toen ik deze spotte in een design-winkeltje in Frankrijk. Toen ik deze uiteindelijk terug vond op MisterDesign was de liefde nog even groot en kan ik het moeilijk loslaten. Maar tjah, belangrijk detail: best wel prijzig. Toch zegt een klein stemmetje in mij dat deze het echt wel waard is. Maar kom, tijd genoeg om te beslissen of we er wel of niet voor gaan. Welk kleur vinden jullie trouwens het mooiste?! Koper, zwart of wit? 

MisterDesign, Vertigo, Interiordesign, Design, PetiteFriture

6. Finishing touch
Om je ruimte af te werken heb je die extra’s nodig. Omdat deze nu en dan al eens kunnen veranderen (#schuldig) heb ik hiervoor een moodboardje gemaakt van het type finishing touch elementen dat we in gedachten hebben. En zoals je ziet, veel groen is een must!

MisterDesign, Interior, Designinterior

DIY plant hanger: Pinterest | Gräshoppa floor lamp: Gubi | Candle holder LUP: HAY | Floorlamp Pull: MuutoAdnet mirror: Gubi | Candle holders: Ferm Living | Magazine rack square: Ferm Living