Tijdloze Eames Chairs

Gepubliceerd op 2015-12-01 10:54:09

Tijdloze Eames Chairs

Als Industrieel Ontwerper heb ik geleerd te genieten van tijdloze ontwerpen. In de loop van de jaren herken je er steeds meer in het straatbeeld en kom je ze op de gekste plekken tegen. En hoe bijzonder is het dat een stoel, 65 jaar geleden ontworpen, een ‘standaard’ is geworden. Met Shopinstijl.nl kom ik hem vrijwel dagelijks tegen, in de woonkamer, studeerkamer of slaapkamer. Er is geen plek te verzinnen waar dit ontwerp van Charles en Ray Eames, uitgebracht door Vitra, niet te vinden is. Overigens is de DSW niet het enige tijdloze ontwerp wat dit ontwerpers echtpaar gemaakt heeft.

In 1940 ontmoet het echtpaar elkaar op de Cranbrook Academy of Art in Michigan, Charles Eames (1907-1978) is opgeleid als architect aan de Universiteit van Washington en zijn vrouw Ray Eames (1912 - 1988) heeft een achtergrond in de schilderkunst (Milbrook, New York). Op de Cranbrook Academy gaf Charles les en Ray volgde een opleiding. Nadat Charles haar in een brief(!!) ten huwelijk vroeg, trouwden ze in 1941. Ze ontwierpen vooral samen, in het begin werkten ze vanuit kamer die ze over hadden in hun eigen huis en maakten meubels van multiplex en aluminium, zoals de LCW Lounge Chair. Maar ook bijvoorbeeld houten spalken voor militairen. Door goed te kijken naar het menselijk lichaam verdiepten ze zich in hoe een zitschaal uit 1 geheel eruit zou moeten zien. Met dit doel bleken materialen als multiplex en aluminium niet meer te voldoen en zijn ze uitgeweken naar een glasvezelversterkte kunststof. Met de introductie van de Plastic Armchair (de “A”) en de Plastic Side Chair (de “S”) in 1950 (!) waren ze de allereerste die in massaproductie kunststof stoelen produceerden. Ondertussen worden de kuipen niet meer gemaakt van glasvezelversterkte kunststof (al kom je ze af en toe nog wel tegen en die zijn zo mogelijk nog mooier) maar van polypropyleen. Hierdoor zijn de kuipen onverwoestbaar geworden en makkelijk schoon te maken.

Mijn persoonlijke favoriet is de DSW stoel, de Plastic Side Chair (de "S") met een houten (de "W" van wood) onderstel. De kuip is bij MisterDesign in zo'n 14 kleuren leverbaar en het houten onderstel is in 3 verschillende kleuren (gelig, donker en zwart) mogelijk. De DSW stoel gaat al lang mee en kom je hem regelmatig tegen, hij mag eigenlijk niet ontbreken in een stijlvol interieur. Vanwege het tijdloze karakter van de stoel zijn er voldoende mogelijkheden om in te passen. Vanuit Shopinstijl.nl heb ik de volgende voorbeelden die je kunnen inspireren:

Vitra DSW Stoel aan Tafel
Bijvoorbeeld in een warm familiehuis aan de ongetwijfeld belangrijkste plek van het huis: de eettafel

Vitra RAR Schommelstoel Kinderkamer
Als leuk detail in de kinderkamer, heerlijk om je kindje in deze rocking chair in slaap te kunnen wiegen

Vitra RAR Schommelstoel in de zithoek
De Eames RAR Schommelstoel kun je ook gebruiken als fauteuil in de zithoek van de woonkamer

De meeste ontwerpen van Charles en Ray Eames worden geproduceerd door Vitra, een Zwitsers bedrijf dat dit sinds 1957 doet. (en mocht je ooit in de buurt zijn dan is een bezoekje aan het Vitra Design Museum in Weil am Rhein, Duitsland een must-see) Ondanks dat het auteursrecht op een ontwerp tot 70 jaar na de dood van de ontwerper van kracht is, lijken er steeds meer replica’s en kopieën van deze DSW stoel op de markt te verschijnen. Begin dit jaar nog heeft Vitra een kort geding tegen Kwantum (die een stoel voor een paar tientjes aanbod die nauwelijks te onderscheiden was) aangespannen en heeft deze ook gewonnen.

Vitra DSW Stoel Historie
Charles & Ray Eames

En voor de liefhebbers een klein lesje in afkortingen voor de Plastic Armchair en Plastic Side Chair stoelen:
DSW -> Dining Height / Sidechair / Wood
DSR -> Dining Height / Sidechair / Rod base (stalen “eifeltoren” onderstel)
DSX -> Dining Height / Sidechair / X-base (met stalen rechte poten)
DAW -> Dining Height / Armchair / Wood
DAR -> Dining Height / Armchair / Rod base (stalen “eifeltoren” onderstel)
DAX -> Dining Height / Armchair / X-base (met stalen rechte poten)
DAL -> Dining Height / Armchair / La Fonda base (vierster onderstel)
RAR -> Rocking chair / Armchair / Rod base (stalen “eifeltoren” onderstel)