Flos: liefde voor lampen

Gepubliceerd op 2016-06-03 08:15:32

Wekelijks schrijven onze gastbloggers over hun favoriete design artikel, inspiratie, eigen stijl en de mooiste merken. Deze week schrijft Femke, van Shopinstijl.nl, over haar liefde voor designverlichting en het merk Flos

MisterDesign, Gastblog, Femke, Shopinstijl.nl, Flos verlichting


Mijn eerste echte kennismaking met de lampen van Flos was in 2002 op Salone del Mobile in Milaan. Persoonlijk is Flos een van mijn favoriete labels met prachtige en soms ook zeer uitgesproken ontwerpen. Ben je op zoek naar een eye-catcher voor je interieur of zoek je een lichtbron die vooral functioneel is? Flos heeft het allemaal.

Flos is een Italiaans designlabel dat lampen ontwerpt en produceert. Eind jaren 50 zijn de wortels voor Flos gelegd door Dino Gavina. Hij was van mening dat Italië voorop moest lopen als het ging om interieurontwerpen. Nadat hij veel belangrijke ontwerpers uit die periode gesproken had (die vooral bezig waren met het maken van meubels) besloot Gavina zich te gaan richten op het ontwerpen en maken van lampen. De cocon-techniek (hars gespoten op een metalen frame) werd het startpunt van zijn zoektocht. Samen met Sergio Giandini timmerden ze hard aan de weg en in 1962 is hier dan echt Flos uit voorgekomen. Flos creëert geen lampen maar “objecten”, vaak zijn het kunstwerken op zich. Het meest bekende (en nagemaakte) object is denk ik wel de Arco vloerlamp (de liefhebbers van James Bond kunnen hem ook kennen uit Goldfinger en Diamonds are forever). Ondertussen is er door samenwerkingen met tientallen verschillende bekende (o.a. Marc Newson, Philippe Starck en Jasper Morrison) en minder bekende ontwerpers een heel indrukwekkende collectie ontstaan.

In deze blog wil ik je meenemen naar mijn 4 favoriete lampen, oh nee objecten, van Flos.

Met stip op 1 en een van de mooiste hanglampen die ik ooit gezien heb is de Skygarden ontworpen door de beroemde Nederlandse ontwerper Marcel Wanders. Toen ik de lamp de eerste keer zag was ik op slag verliefd. Alles aan deze lamp is perfect; de gladde glanzende kap maakt de hanglamp op het eerste gezicht eenvoudig, maar op het moment dat je een blik kan werpen op de binnenkant zie je de ware schoonheid. De mat witte binnenkant geeft een bloemenzee weer die mij doet denken aan de rijkversierde plafonds in oude huizen. De lichtbron zelf zit weggewerkt achter een prachtig metalen “binnenkapje”, aan werkelijk elk detail is gedacht. Een leuk alternatief is de Skygarden inbouw wand- of plafond lamp, een kleiner formaat maar minstens net zo mooi! Zucht, ondertussen droom ik gewoon verder van twee Skygardens boven mijn eettafel.

MisterDesign, Gastblog, Femke, Shopinstijl.nl, Flos verlichting

Een oude bekende maar nog steeds fantastische lamp uit de collectie van Flos is de Parentesi, ontworpen in 1971 door Achille Castiglione en Pio Manzu. In eerste instantie bedachten ze een verticale stok met daarop een lamp die je heen en weer kon bewegen en vastzet met een schroef. Toen ze de stok vervingen door een metaaldraad bleef de lamp vanzelf op zijn plek voor de wrijving die er ontstond en was het ontwerp helemaal af. De lamp heeft meerdere prijzen gewonnen en is een van de bekendste ontwerpen van Flos. Hij staat prachtig in industriële interieurs maar ook in een meer Scandinavische sfeer zal deze lamp zeker niet misstaan. Ik ben zelf stiekem altijd erg fan van ontwerpen die al zo lang mee gaan, dat kan je er eigenlijk wel zeker van zijn dat je hier de komen jaren in ieder geval niet op uitgekeken raakt. Naast de Arco vloerlamp is dit wat mij betreft DE design klassieker uit de collectie van Flos.

Naast Marcel Wanders ontwerpt ook de Nederlandse ontwerper Joris Laarman voor Flos. Ik heb altijd een zwak voor de Nederlandse ontwerpen bij internationale labels. Joris Laarman is in 2004 is afgestudeerd aan de Design Academy in Eindhoven. Nu maakt hij ontwerpen voor verschillende toonaangevende en bekende design labels waaronder dus Flos. In zijn lab in Amsterdam experimenteert hij met materialen en technieken en zijn werk heeft al in musea gestaan zoals het MoMa, Centre Pompidou en het Rijksmuseum in Amsterdam. Voor Flos ontwierp hij de Nebula een hanglamp met 10 glazen kappen.

Mijn vierde en laatste favoriet is de Aim hanglamp, in 2013 ontworpen door de Franse broers Erwan en Ronan Bouroullec. Dit zeer succesvolle duo ontwerpt voor zeker niet de minste labels, denk bijvoorbeeld aan Vitra, Kartell en dus ook Flos. Nadat ze beide een opleiding op een kunstacademie afgerond hebben gaan ze in 1998 als ontwerp duo aan de slag. Hun oeuvre is heel veelzijdig, van sieraden tot architectonisch werk en van tekeningen tot film.

Het idee achter de Aim lamp is dat je hem op oneindig veel manieren kunt ophangen en aan elkaar kunt schakelen, zodat de lamp voor iedereen en in elke situatie bruikbaar is. Ze hebben naar eigen zeggen een “nieuw type lamp” ontworpen die je op een natuurlijke manier in de ruimte kunt ophangen, ze maken zelf de vergelijking met planten, een liaan. De kabels zijn enorm lang zodat je maximale vrijheid hebt in hoever en hoe hoog je ze van elkaar wil hangen, en op deze manier weer je eigen “ontwerp” kunt maken.

MisterDesign, Gastblog, Femke, Shopinstijl.nl, Flos verlichting

En zo zijn er nog zoveel mooie ontwerpen van Flos die je eigenlijk nog even moet bekijken. Dus als je nog een momentje hebt… bekijk dan het overzicht van Flos op de website.