Secto Design: Finse Lampen

Gepubliceerd op 2016-08-09 10:14:58


Secto Design is een Fins design label, opgericht in 1995 door Tuula Juselius. Voor haar nieuwe bedrijf zocht Tuula een ontwerper en zo kwam ze al snel Seppo Koho tegen. Samen deelden ze een passie voor Scandinavisch design en professionele houtbewerking. In het begin maakten ze nog meubelstukken van een innovatief soort laminaat, maar omdat hun klanten aangaven dat het moeilijk was om passende (houten) lampen te vinden bij de meubels die ze gekocht hadden, besloten ze een lamp te gaan ontwerpen; dit werd de Secto hanglamp. En nog steeds is dit een heel populaire hanglamp uit de collectie! 

Secto Design Lampen

Na 2000 begon de focus steeds meer te liggen op design verlichting in plaats van meubels en dat bleek een groot succes te zijn. Ondertussen zijn de lampen van Secto Design geliefd en populair over de gehele wereld en is de collectie hanglampen uitgebreid met onder andere de ronde Octo hanglamp (mijn favoriet!) en de halfronde Victo hanglamp.

Secto Design Hanglampen

Daarnaast is de collectie van Secto Design op dit moment uitgebreid en maken ze nu ook vloerlampen, tafellampen en wandlampen. Alle lampen zijn van Fins berkenhout en worden nog steeds met de hand gemaakt door echte vakmensen in Finland.

Alle ontwerpen komen nog steeds van de hand van Seppo Koho. In 2015 won Seppo de award voor 'Furniture Designer of the year' in Finland. Hij wordt vooral geprezen om hoe hij experimenteert met hout als materiaal en hoe zijn ontwerpen internationale bekendheid hebben gebracht aan dit Finse merk. De Atto hanglamp heeft zelfs een IF Product Design Award op zak. 

Persoonlijk vind ik een Octo 4240 lamp boven de eettafel het allermooist. Mocht je nog wat inspiratie kunnen gebruiken waarmee je zo'n lamp leuk kan combineren.