Tolomeo van Artemide

Gepubliceerd op 2016-09-29 07:51:58

Wekelijks schrijven onze gastbloggers over hun favoriete design artikel, inspiratie, eigen stijl en de mooiste merken. Deze week schrijft Femke, van Shopinstijl.nl, over haar zwak voor designlampen en een van haar favorieten thuis: de Tolomeo serie van Artemide. 

Tolomeo van Artemide

Je zult het ongetwijfeld al een beetje gemerkt hebben; maar ik heb een zwak voor lampen. Al tijdens mijn studie Industrieel Ontwerpen viel mijn oog vaak op verlichting en nog steeds vind ik lampen een van de leukste en belangrijkste ingrediënten van een mooi ingericht huis. Vandaar nog een blogje over verlichting en dit keer over de Tolomeo lampen van het Italiaanse design label Artemide.

Artemide is opgericht in 1960 en ik denk wel een van de bekendste merken op het gebied van designverlichting. Door een wisselende en grote groep ontwerpers die Artemide aan zich weet te binden is er een diverse collectie verlichting ontstaan. Door een samenwerking tussen Michele De Lucchi en Giancarlo Fassina wordt in 1987 de Tolomeo serie gelanceerd, misschien wel de bekendste serie binnen de collectie van Artemide. Michelle De Lucchi ken je misschien van Gruppu Cavart en als een van de grondleggers van de Memphisgroep (denk maar aan de felgekleurde geometrische meubels in het begin van de jaren ’80). Giancarlo Fassina heeft een achtergrond in de architectuur en heeft zich daarna vooral gericht op het ontwerpen van lampen. Het begon allemaal met de Tolomeo bureau/tafellamp met een kleine kap van aluminium (middelste foto hieboven). In 1989 wint de Tolomeo lamp direct een Campasso d‘Oro Award.

Ondertussen is de Tolomeo collectie aardig uitgebreid en bestaat deze uit een vloerlampen en plafondlampen. Naast de aluminium kap kan je nu ook kiezen voor een grotere perkamenten kap, dit geeft een zachter en meer diffuus licht. Je kan werkelijk voor elk plekje in huis een geschikte Tolomeo vinden denk ik. De lamp lijkt tijdloos en het leuke van de collectie is dat deze erg veelzijdig is en is heel veel verschillende stijlen interieur past.

Tolomeo van Artemide

Als ik heel kritisch naar ons eigen huis kijk, hangt deze ondertussen aardig vol met Tolomeo. lampen van Artemide. Oeps… In de keuken zitten twee Tolomeo Pinza aan de schap geklemd, boven de piano hangt een Tolomeo Parete met perkamenten kap, naast de bank staat een Tolomeo Mega, in de hal boven hangen twee wandlampen Teti (yeah, de enige Artemide lampen in dit huis die niet van de Tolomeo serie zijn) aan de muur en boven de spiegel in de badkamer twee Tolomeo Faretto wandlampen.

Mmm…. misschien wordt het tijd om weer iets anders te verzinnen.