Klassiekers van Knoll

Gepubliceerd op 2015-07-28 14:07:07

De vier belangrijkste designers die hun kunsten verlenen aan het Amerikaanse Knoll International zijn tevens ontwerpers die zich in de wereldtop genesteld hebben. Knoll, opgericht in 1938 te New York, staat bekend om zijn superieur design dat zich mag scharen onder de high end collection.De Italiaan Harry Bertoia, de Duitser Ludwig Mies van der Rohe, de Hongaar Marcel Breuer en de Fin Eero Saarinen zijn de vier ontwerpers waar we in dit stukje iets dieper op ingaan. Zij zijn de rode draad door de collectie van Knoll International.

Harry Bertoia, Pordenone 1915, was verantwoordelijk voor de industriële draadstoel de Bertoia Side Chair. Overigens is de gehele collectie van Bertoia, uit 1952, een verbazingwekkende studie van ruimte, vorm en functie. De Bertoia Side Chair is gemaakt van staal en is verkrijgbaar in de kleuren hoogglans chroom, wit of zwart.

Marcel Breuer, Pecs 1902, ontwierp meubels die een duidelijk geestelijk verwantschap tonen met het werk van Gerrit Rietveld. Het bekendste ontwerp van Breuer is toch wel de Wassily chair ontworpen in 1925. Deze stoel is nog niet online bij MisterDesign te zien maar dat neemt niet weg dat deze door MisterDesign geleverd kan worden. In de toekomst overigens, zal ook de Wassily online te bewonderen zijn. De stoel viel meerdere keren in de prijzen, de belangrijkste was The Museum of Modern Art Award in 1968.

Ludwig Mies van der Rohe, Aken 1886, bekendste ontwerp voor Knoll is de Barcelona Chair. De stoel was in die tijd al baanbrekend en 70 jaar later behoort deze stoel nog steeds tot de designtoppers. De stoel werd oorspronkelijk ontworpen voor het Duitse paviljoen tijdens de wereldtentoonstelling in Barcelona.

Eero Saarinen, Kirkkonummi 1910, naast ontwerper ook fameus architect, leverde ook enkele kunststukken aan Knoll. Eén van de belangrijkere is toch wel de in 1957 ontworpen Tulip Chair. Het idee voor deze stoel kreeg Saarinen doordat hij zich ergerde aan het ordeloze van de poten van stoelen en tafels. De Tulip Chair is in vele stof- en ledersoorten leverbaar. De fiberglas kuip staat op een aluminium trompetvoet en is verkrijgbaar in een zwarte en witte uitvoering. De Tulip Chair is opgenomen in een permanente expositie van het Museum van Modern Art in New York.


Design Klassiekers - Knoll


Design Klassiekers - Knoll
* Kussens in uiteenlopende stijlen


Design Klassiekers - Knoll

* De Hilda Theelichthouder is een van de bestsellers


Design Klassiekers - Knoll
* Veel accessoires van marmer, love!