Maak kennis met Tonone

Gepubliceerd op 2019-08-20 08:45:01

Dat degelijk design niet van ver hoeft te komen, bewijst Tonone. Dit verlichtingsmerk heeft net als MisterDesign de Brabantse hoofdstad als trotse uitvalsbasis. Hoogtijd om eens Bossche bollen te gaan eten bij onze gelijkgezinde stadsgenoten. Laat u door Anton de Groof, designer en oprichter van dit unieke merk, meenemen in het verhaal van Tonone.

Tonone is gevestigd in de Gruyterfabriek, ooit een fabriek van een gelijknamige winkelketen, nu een broedplaats voor meer dan honderd creatieve bedrijven. Hier vinden we achter een oude groene garagedeur de werkplaats van Tonone, waar Anton de Groof ons warm onthaalt.

We betreden een open ruimte waar een willekeurige selectie aan vloerkleden de oude gele tegelvloer verhult. Er zijn zithoeken, tafels vol boeken en tijdschriften en er is een open keuken. Overal liggen en hangen prototypes van piepschuim, kleine mechanische elementen, probeersels en tekeningen. Dit is het artistieke hart van Tonone. Aan een door hem zelf ontworpen tafel vertelt de ontwerper breeduit en opgetogen over Tonone.

Industriële mechanica

We kennen Tonone natuurlijk vooral van de Bolt serie, die zich onderscheidt door het unieke mechanisme waarmee de armen van de lamp te verstellen zijn. Dit industriële karakteristiek sijpelt door in de volledige lampencollectie van Tonone en ook in de werkplaats.

We zien de Orbit Vloerlamp, die is geïnspireerd op een techniek uit de zeilwereld, gedemonteerd op een sokkel in de werkplaats staan en de Atlas Hanglamp, die haar glazen kap op ingenieuze wijze in balans houdt, siert de lucht boven de tafel waaraan wij zitten.

Van Lego tot Tonone

Mechanica als rode draad in de collectie komt vooral voort uit de fascinatie die De Groof hiervoor koestert. “Mijn vader was werkzaam in de techniek waardoor in het ouderlijkhuis van alles was te vinden dat hieraan verwant is. Zelf kreeg ik op mijn 17e nog Lego cadeau!”, vertelt de Brabantse designer. Later verdiept hij zich als autodidact in het toepassen van industriële mechanisme in interieurdesign. Eerst ontwerpt hij vooral tafels maar na de Bolt serie ligt de focus op verlichting. In 2013 richt De Groof het verlichtingsmerk Tonone op.

Made in Holland

Hoewel de lampen uit de collectie een zeer industriële uitstraling hebben, worden ze verrassend ambachtelijk en vooral lokaal geproduceerd. Productie van de Bolt serie vindt zelfs zo goed als helemaal plaats in Noord-Brabant, met als eindstation een assemblagebedrijf om de hoek, waar alle losse onderdelen als een prachtige puzzel in elkaar passen en uiteindelijk het levenslicht als designlamp zien.

De Groof noemt het zelf ‘Holland Made’. Hij waarborgt hiermee een hoge kwaliteit én de duurzaamheid van de designs. Het maakt de collectie bovendien een lokaal ambachtsproduct met internationale allure waar wij als Bosschenaren best trots op mogen zijn!

Bekijk de collectie bij MisterDesign online of kom langs in onze showroom en aanschouw verschillende Bolt lampen.