Alles over hout

Gepubliceerd op 2018-10-04 14:37:53

Hout, we hebben het allemaal wel in huis. Houten vloeren, raambekleding, meubelstukken en ga zo maar door. Zelfs de kleinste accessoires in ons interieur bevatten vaak hout. Maar wat weten we eigenlijk van het hout? Welke houtsoort is het, en misschien nog wel belangrijker.. hoe duurzaam is het hout? We vertellen je graag over de meest voorkomende technieken, houtsoorten, duurzaamheid en hoe je houten meubels het langst mooi blijven!

 

 2D Stoel Hout - Gubi / Wishbone Stoel CH24- Carl Hansen

Van boom naar plank

In een houtzagerij worden honderden bomen per dag tot plank gemaakt, maar wat gaat daaraan vooraf? Als een boom geplant is, wordt deze pas na 20-25 jaar groeien gekapt. Na het kappen blijft deze ongeveer 1 jaar liggen om ervoor te zorgen dat het groeiproces tot een einde is gekomen. In de boom zelf is dan nog vocht achtergebleven, wat in een droogoven gedroogd wordt tot er 10-12% overblijft. Als de boom het droogproces niet ondergaat dan heeft dit gevolgen voor het uiteindelijke meubelstuk. Vochtig hout zal krimpen als het in een droge ruimte geplaatst wordt, omdat het hout zijn vocht op dat moment verliest. Droog hout daarentegen zal in een vochtige ruimte uitzetten, maar een goede meubelmaker houdt hier al rekening mee in de constructie van een meubelstuk.  

 

 

Houtbewerken

Het hout bewerken kan op verschillende manieren, en welke manier wordt gekozen heeft vooral te maken met het einddoel van de boomstam. Zo wordt bij meubelstukken vaak gebruik gemaakt van zagen, en daarmee specifiek 2 verschillende zaagtechnieken. Dosse en kwartiers gezaagd. Dosse gezaagd hout wordt in de lengte in plakken gezaagd. De mooie eigenschap die daarmee naar voren komt is dat de groeiringen, ook wel jaarringen genoemd, in een vlammenvorm zichtbaar zijn op de oppervlakte van het hout. Dosse gezaagd hout trekt door de grote oppervlakten waaruit het is vervaardigd wel sneller krom, maar dit kan ook een karakteristieke afwerking geven. Bij kwartiers gezaagd hout wordt een boomstam eerst in 4 kwarten gezaagd. Hierna worden planken in iedere kwart naar de kern toe gezaagd, loodrecht op de groeiringen. Deze techniek heeft zowel voor als nadelen. De uiteindelijke plank krimpt minder wat voordeliger is voor een meubelstuk, maar heeft door de manier van zagen ook meer zaagverlies. Deze techniek is dus minder duurzaam wat vaak terug te zien is in de kosten van het hout.

 

 

 

 

Houtsoorten

Over de hele wereld zijn ontelbaar veel houtsoorten te vinden. In de meeste gevallen kunnen de soorten onderverdeeld worden in 2 hoofdgroepen: loofhout en naaldhout.

Naaldhout is afkomstig van naaldbomen. In plaats van bladeren heeft deze boom naalden zoals de dennenboom, of ‘groene delen’ zoals coniferen. In veel gevallen is naaldhout zachter dan loofhout, en gemakkelijker te zagen of bewerken. Bekende naaldhoutsoorten zijn dennenhout, grenenhout en vuren. Deze zijn bij MisterDesign bijna niet terug te vinden, maar er wordt wel gebruik gemaakt van Lariks. één van de beste en duurzaamste naaldhoutsoorten van Europa. Het wordt gebruikt in de Fieldchair van Weltevree.

Loofhout, ook wel hardhout, is afkomstig van loofbomen. Over het algemeen groeien deze bomen langzamer, waardoor ze harder hout geven. Bekende houtsoorten hiervan zijn beuken, berken, eiken, essen, noten en teak. Natuurlijk zijn er ook uitzonderingen.. Zo is balsahout een loofhoutsoort, maar tegelijkertijd één van de zachtste houtsoorten die er bestaat!

 

 

Tense Wood Eettafel - MDF Italia / Light Frame Ladekast - Ethnicraft   Duurzaamheid

Tegenwoordig zijn we ons steeds meer bewust van het milieu. Mens, milieu en economie worden beter in balans gebracht zodat we de aarde niet uitputten. Ook bij de aanschaf van meubelen is dit een belangrijk punt. Steeds meer designers en merken zijn zich bewust van hun ecologische voetafdruk op de aarde. Zo staat Deens design ook wel bekend als voorloper van duurzame productie, maar ook langdurig gebruik van meubels speelt een grote rol. Bij houtsoorten is dit net zo. Onderverdeeld in verschillende klassen is te zien welke houtsoort het meest duurzaam is, en welke houtsoorten iets minder of beperkt duurzaam zijn.

In klasse 1 valt teakhout. Deze soort is enorm duurzaam, en heeft een aantal bijzondere eigenschappen. Een van deze eigenschappen is dat het hout van zichzelf veel olieën bevat. Daarnaast is het hout zowel binnen als buiten te gebruiken.

In klasse 3 valt eikenhout. Deze houtsoort is duurzaam omdat het gemakkelijk te bewerken is, en in grote aantallen wordt gebruikt voor uiteenlopende constructies die tegen een stootje kunnen.

In klasse 5 vallen soorten zoals beuken en essen. Deze houtsoorten zijn niet perse schadelijk maar minder duurzaam dan de soorten die daarboven vallen. Dit komt in de meeste gevallen door het aantal jaar dat het hout onder goede omstandigheden meegaat.

 

Split Eettafel - Muuto / Nerd Stoel - Muuto


Samenstelling

Met het woord houtsoort wordt niet alleen de naam van een bepaalde soort hout bedoelt, maar ook de samenstelling ervan. Zo zijn de meeste meubels gemaakt uit een van de onderstaande houtsoorten:

Massief hout: Het meubelstuk is dan gemaakt uit puur hout waarbij veel noesten zichtbaar zijn. Noesten zijn plaatsen waar vroeger takken hebben gegroeid aan de boom.

Houtfineer: Het meubelstuk bevat houtoppervlakken, ook wel dunne platen, van niet mer dan 0.6 millimeter dik. Het oppervlak is verlijmd met een draagplaat van spaanplaat, MDF, multiplex of triplex. Een voorbeeld hiervan is de Cover Stoel van Muuto.
Cover Stoel - Muuto

Spaanplaat: Deze houtsoort bestaat uit samengelijmde en gedrukte houtsplinters. Hout dat niet meer verwerkt kan worden voor massieve meubels krijgt zo toch een goede bestemming!

MDF: ook wel Medium Density Fibreboard. De houtsamenstellen is hierbij hetzelfde als dat van spaanplaat, alleen zijn de houtsplinters hierin zo fijn gemaakt dat houtpoeder het resultaat is.

 

Afwerking en onderhoud

Een houten meubelstuk is in veel gevallen al afgewerkt met een lak of olie voordat het bij je in huis staat. Onbehandeld hout wordt niet vaak verkocht, tenzij het om teakhout gaat. Dit hout bevat van zichzelf oliën. Gelakt hout heeft een dichte finish laag dat een meubel beschermt tegen krassen, kringen en het intrekken van vocht. De lak kan een kleur hebben, transparant zijn of mat. Gebeitst hout wordt in veel gevallen gebruikt om het hout te kleuren. Beits dringt door in het hout waardoor de nerf ook duidelijk zichtbaar is. Geolied hout staat bekend om zijn natuurlijke uitstraling. Doordat de olie in het hout trekt, ontstaat een intensere en diepere kleur. Gezeept hout blijft het dichtst bij het natuurlijke hout omdat de zeep in het hout trekt.  

                                               

Wij raden aan een meubelstuk, wat voor afwerking er ook is gebruikt, goed te onderhouden door het zelf na een tijd opnieuw te behandelen. Ethnicraft biedt voor hun designs verschillende opties. Let wel.. de afwerkingen waarbij het hout neigt naar de meest pure uitstraling is vaak ook het meest vatbaar voor kringen, vlekken etc. Poets daarom na een ongelukje altijd meteen het hout met een lichtvochtige doek, en waar nodig met een kleine hoeveelheid milde zeep. Mocht je vragen hebben over een houten design staan onze collega’s van de winkel in s’-Hertogenbosch graag voor je klaar!