Ars Fortis

Gepubliceerd op 2018-12-28 08:47:06

Al 128 jaar bestaat dit Nederlandse topmerk, dat bekend staat om organische vormen en kleurrijke ontwerpen. Het is te vinden in interieurs over de hele wereld.. Designliefhebbers vallen massaal voor het merk, waarvan de designs het niet alleen goed doen in huis, maar ook op werkplekken en in gastronomische ruimtes. Achter Artifort schuilt een bijzonder succesverhaal. 

Mushroom - Tulip

Waar het allemaal begon

In 1890 was daar Jules Wagemans, een behanger en stoffeerder die zijn eenmansbedrijf vestigde in Maastricht. Wat de beste man niet wist, is dat hij de eerste figuurlijke poten aan de grond zette voor het nu internationaal bekende meubelbedrijf. Pas vele jaren na Jules ontstaat de naam van het merk. De Latijnse woorden ars(kunst) en fortis(krachtig) worden samengevoegd, en Artifort is geboren. Met deze naam en een onverwoestbare techniek trotseert Artifort de landelijke concurrentie. Pas echt interessant wordt het wanneer Pierre Paulin aan boord stapt van het schip dat een succeskoers voert. Zijn opvallende en felgekleurde designs vullen de huizen van designliefhebbers, en zijn vandaag de dag nog steeds gezichtsbepalend voor het merk.Ribbon

Pierre Paulin en het modernisme

De Franse vormgever schetst met zijn spraakmakende ontwerpen een optimistisch wereldbeeld. Geen kleur of motief is te gek, en de benamingen van zijn designs spreken voor zich. De ontwerpen doen terugdenken aan de jaren zestig en zeventig, maar een man van het verleden was Paulin zeker niet. Zijn klassiekers zoals de Oyster, Little Tulip, Mushroom en Tongue zijn verbeeldingen van onze snelgroeiende moderne wereld. Ondanks dat de designer vaak nauw verbonden lijkt met de periode van pop, is hij juist voorstander geweest van het modernisme. De Orange Slice is een goed voorbeeld van zijn streven naar vernieuwing. Gebaseerd op de gelijknamige sinaasappelschijven bevatte het design in die tijd een technisch hoogstandje. Namelijk het buigen van multiplex. De inspiratie van zijn carrière haalde Paulin uit zijn interesse in zowel Scandinavisch als Japans design. Dat de toekomst van Artifort er heel anders uit had gezien zonder dit designtalent is één ding dat zeker is!

Mushroom - Beeld Theo-Bert Pot

Artifort anno nu

Paulin heeft het merendeel van zijn carrière als boegbeeld van het merk gefungeerd. Echter zijn het de designers van nu die de sterke kwaliteiten nog steeds waarmaken. Met een hoofdfabriek èn een grote showroom in het Brabantse dorpje Schijndel zet het succes zich voort. Khodi Feiz is sinds een aantal jaar Art Director en begeleidt Artifort in het creatieve proces. Prachtige ontwerpen komen van de hand van deze designer, zoals de Bras-serie uit 2014. Hiermee bewijst Feiz dat een strak design makkelijk samen kan gaan met comfort, en verschillende elementen van warmte en huiselijkheid. René Holten maakt ook deel uit van het Artifort designerteam. Dit Nederlandse talent wist al meerdere prijzen in ontvangst te nemen op gebied van industrieel design, maar bij MisterDesign kennen we hem vooral van de razend populaire Mare Bank. Verleden en heden lijken samen te smelten in deze strakke, maar ook tijdloze bank met een sobere vormgeving.


500 series - Shark - Orange Slice

Te zien bij MisterDesign

Of u nu op zoek bent naar een geheel nieuwe zithoek of die echte iconische klassieker, Artifort heeft voor iedere wens een uniek design. Veel van de designs, zoals de Orange Slice, de Mare Bank en de Little Tulip zijn in onze winkel te zien, maar ook online bieden we een breed assortiment van het merk. Staat uw favoriet er niet bij? We zijn officieel dealer van Artifort dus kunnen ieder gewenst design leveren, vraag er gerust naar bij een van onze interieuradviseurs in de winkel. Ze helpen u graag verder!