Carl Hansen: 110 jaar

Gepubliceerd op 2018-11-06 15:24:44

Het Deense designmerk Carl Hansen bestaat 110 jaar. Alle reden om stil te staan bij de bijzondere geschiedenis en prachtige designs waarmee Carl Hansen onze interieurs heeft verrijkt. Het familiebedrijf viert zijn 110-jarige bestaan bovendien met een gelimiteerde serie Wishbone stoelen.  

Het verhaal van het designmerk Carl Hansen begint op 28 oktober 1908. Op die bewuste dag opent meubelmaker Carl Hansen voor het eerst de deuren van zijn meubelmakerij in Odense, op het Deense eiland Funen. Vanuit een kleine werkplaats ter grootte van een tweekamerappartement produceert hij op maat gemaakte meubels in Victoriaanse stijl.

Van werkplaats tot fabriek

Wegens succes breidt Hansen zijn bedrijf nog geen tien jaar later flink uit. Hij opent een heuse fabriek die ruimte biedt voor moderne machines en er kunnen meer vakmannen aan het werk in de werkplaats. De nieuwe faciliteiten maken het mogelijk kleine series van de meest populaire designs in productie te nemen. Een gouden formule tussen vakmanschap en serieproductie kenmerkt vanaf dat moment het bedrijf.Het Wegner tijdperk

In 1934 geeft meubelmaker Carl Hansen het stokje door aan zijn jongste zoon, Holger Hansen, die op dat moment 23 jaar jong is. Na de Tweede Wereldoorlog ontmoet Holger de jonge ontwerper Hans J. Wegner.  Dit moment luidt een nieuw hoogtepunt in voor het bedrijf Carl Hansen. Wegner ontwerpt in Odense in slechts drie weken vier vernieuwende stoelen. De CH22, CH23, CH24 en CH25 worden nu gezien als iconen uit de collectie en zijn alle vijf nog altijd in productie!

Jaren later ontwerpt Wegner de CH07 Shell Chair voor Carl Hansen. Zo’n verrassend design, dat men er even aan moest wennen toen de loungestoel in 1963 het levenslicht zag. Critici waren enthousiast maar het grote publiek bleek nog niet klaar voor het stoere en vooruitstrevende ontwerp en het werd dus niet in productie genomen.

Toen de Shell Chair meer dan dertig jaar later werd geherintroduceerd werd deze echter wel warm onthaald. Het publiek omarmde het ontwerp en het design won meerdere designprijzen. Het toont de innovativiteit en durf van het merk om de designgeschiedenis vorm te geven en dat doet Carl Hansen met verve.

Carl Hansen gaat internationaal

Vanaf de jaren 50 groeit de populariteit van de stoelen van Hans J. Wegner en er komt ook internationaal aandacht voor het moderne Deense design. Het is Carl Hansen tot dan toe nog nooit zo voor de wind gegaan. Het bedrijf heeft meer dan vijftig werknemers en behoort tot de grootste en meest toonaangevende meubelfabrikanten van Denenmarken. Carl Hansen is niet meer uit de internationale Designwereld weg te denken en blijft verrassen met moderne designs als de Cuba Fauteuil van de Deense Morten Gøttler en Dream Fauteuil van de Japanse ontwerper Tadao Ando.      

Speciale Wishbone jubileum editie

Het meest geroemde design uit de collectie van het jubilerende Carl Hansen is de CH24 Stoel, beter bekend als de Wishbone Chair.  In het ontwerp wordt comfort gecombineerd met een kenmerkende vormgeving. Productie ervan vereist meer dan honderd bewerkingen, waarvan de meeste met de hand worden uitgevoerd. Deze stoel, uiteraard naar ontwerp van Hans J. Wegner, staat synoniem voor alles waar Carl Hansen voor staat; vakmanschap, traditie en innovatie.

Niet gek dus dat Carl Hansen zijn 110e verjaardag viert met een serie unieke Wishbone Chairs. Kleuren van deze acht varianten zijn geïnspireerd op tinten uit de natuur. De gelimiteerde serie is slechts tot 31 december 2018 verkrijgbaar, voor een gereduceerde campagneprijs. Alle varianten kunt u uiteraard bij MisterDesign bestellen!