Harcourt RDI en zijn F500

Gepubliceerd op 2019-05-24 09:18:02

Altijd al benieuwd geweest naar het verhaal achter de F500? Lees hieronder over de herkomst van de iconische draaistoel en uit welke modellen de serie bestaat.


Het ontstaan van de F500

Designer Geoffrey David Harcourt RDI (Royal Designer of Industry), ook wel Geoffrey D. Harcourt, onderscheidde zichzelf in 1967 met de uitnodigende F500 serie. De inspiratiebron voor deze designklassieker was de vriendin van de designer. Harcourt RDI zag dat zij zichzelf graag opkrulde in kleermakerszit, en was gefascineerd door deze vrouwelijke houding. Hij ontwierp de F500: een gemakkelijke fauteuil van hoog comfort met een breed zitvlak, welke deze ongebruikelijke zithouding omarmt. Met deze serie maakt Harcourt RDI zijn designfilosofie volledig waar: ‘’eerst de mens, dan de stoel’’.Modellen uit de serie

Het eerste ontwerp van de F500 is geïnspireerd op de welbekende schommelstoel uit ‘The Oval Office’ van JFK. Een schommelonderstel was prachtig, maar had helaas een beperkte markt. Opvolgers in de serie met een trompet- en kruisvoet waren dan ook zeer welkom. De zitkuip is ook in verschillende varianten uitgebracht. Zo herkennen we de F511-F512 aan zijn extra dikke stoffering, en de F584-F585-F586 aan de gestikte bies rondom. De meest iconische uitvoering is nog wel de F587-F588 met zijn bijzondere gecapitonneerde kussens. De zitkuip is ontworpen in een hoge en lage variant, met doordachte reden. Van origine zijn de verschillende hoogtes namelijk bedoeld als heren- en damesvariant.