De kunst van kunststof

Gepubliceerd op 2018-10-09 07:50:39

Dat kunststof een luxeproduct kan zijn, is in de interieurwereld al lang bewezen. De flexibiliteit en stevigheid van het materiaal zorgen ervoor dat je er eindeloos veel kanten mee op kunt. De ultieme praktische kant, zoals de About A Chairs van HAY of juist een haast artistieke of futuristische kant, zoals de Melt Hanglampen van Tom Dixon.

De eerste plastic stoelen stammen uit de jaren ’40 van de vorige eeuw. Charles & Ray Eames ontwierpen de eerste stoelen met een kunststof zitschaal: de Fibreglass Chairs. Rond die tijd verscheen ook de zogeheten ‘monobloc’ ten tonele. Dit is de wereldberoemde witte en stapelbare plastic ‘tuinstoel’ die inmiddels ontelbare varianten kent. Vanaf dan gaat het snel: Verner Panton brengt zijn compleet vernieuwende S-vormige Panton Chair op de markt en het Italiaanse meubelmerk Kartell experimenteert als eerste met het gieten van transparante plastic meubels in excentrieke vormen.

Ook nu blijft kunststof boeien en daarom komen er as we speak verrassende designs op de markt die bewijzen dat het materiaal oneindig opnieuw uitgevonden kan worden.

Melt Hanglamp door Front voor Tom Dixon

Hanglamp Melt doet denken aan een verdwaald kosmisch projectiel, maar is in werkelijkheid een kunststof vorm die zijn effect krijgt door vacuümmetallisatie. Dit is een proces waarbij in een vacuüm een strip koperfolie tot nevel verdampt. De deeltjes hechten zich aan het kunststof en zo ontstaat een mysterieus lichteffect alsof je de Melkweg in staart.


Melt Hanglamp van Tom Dixon

Garden Layers Vloerkleden door Patricia Urquiola voor Gan Rugs

Soms lijkt een design gemaakt van natuurlijk materiaal, maar is het vermomd kunststof. De Garden Layers vloerkleden zijn gemaakt van 100% polypropyleen touw en kunnen daardoor rustig het hele seizoen buiten liggen. Dat doet niet af aan de looks van dit kleed: dat oogt namelijk nog steeds even warm en natuurlijk als de indoor varianten van textiel.

Gan Rugs
Garden Layers Vloerkleden van Gan Rugs

Nobody Stoel door Komplot Design voor HAY & Zartan ‘Eco’ Stoel door Philippe Starck voor Magis

Een andere goede eigenschap van kunststof is dat het recyclebaar is. HAY geeft PET-flessen een nieuw leven met de Nobody Stoel, die bestaat uit een door hitte vervormde vilten ‘mat’ die zijn vorm behoudt zonder schroeven of lijm. De Zartan Eco Stoel is gemaakt van recycled plastic gemixt met jute of hennep. Hoewel dit al redelijk 'groen' is, gaat de nieuwe generatie designers nog een stapje verder. Zo hebben de Nederlandse ontwerpers Eric Klarenbeek en Maartje Dros in 2017 een biosplastic ontworpen van algen, dat geschikt is voor een 3D-printer. Wat zal het volgende worden?


Links en rechtsonder: Zartan Eco Stoel van Magis, rechtsboven: Nobody Stoel van HAY.