Oud en nieuw

Gepubliceerd op 2018-11-08 13:56:40

Juist in de huidige collecties van onze favoriete merken kun je regelmatig de mooiste details van bestaande designklassiekers ontdekken. Die combinatie tussen design erfgoed en een frisse blik zorgt voor bijzondere nieuwe ontwerpen met een uniek eigen verhaal en charme.

118 STOEL DOOR SEBASTIAN HERKNER VOOR THONET

Met de 118 Stoel vindt de Duitse ontwerper Sebastian Herkner het ontwerp van de ‘Frankfurter Stuhl’ opnieuw uit. Dit schoolvoorbeeld van een universele stoel kwam voort uit de Frankfurtse tentoonstelling ‘Der Stuhl’ (1929), waar designers werden uitgedaagd een ultieme stoel te ontwerpen voor de moderne consument. De 118 is hierop geïnspireerd, maar Herkner houdt zich tevens aan de visie van Michael Thonet dat stoelen uit zo min mogelijk onderdelen hoeven te bestaan. Als eerbetoon aan het origineel, noemt Herkner zijn design liefkozend de 'Offenbacher Stuhl', naar zijn geboortestad. Stoel 118 heeft niet alleen een clean ontwerp, maar is – naast zwart en neutraal eiken - in moderne kleuren zoals olijfgroen verkrijgbaar. 

Stoel 118 ThonetLinks: Een vintage advertentie voor de 'Frankfurter Stuhl'. Rechts boven: Stoel 118 in restaurant Garage Pompen en Verlouw in 's-Hertogenbosch. Rechts onder: Stoel 118 door Sebastian Herkner voor Thonet.

FIFTY ARMSTOEL DOOR DÖGG & ARNVED VOOR LIGNE ROSET

De Deense designstudio Dögg & Arnved liet zich voor het ontwerp van de Fifty Armstoel inspireren door de excentrieke Flag Halyard Loungestoel van Hans J. Wegner. Deze klassieker kenmerkt zich door meters gespannen vlaggentouw (‘flag halyard’) op de zitting en rugleuning. De vorm bestaat uit ‘openslaande’ panelen. Door deze ideeën in een nieuwe vorm te gieten en polypropyleendraad te gebruiken, ontstaat een totaal nieuw geheel.

Fifty Armstoel Ligne Roset

Links: De Flag Halyard loungestoel door Hans. J. Wegner. Rechts: Stoel Fifty door Dögg & Arnved.

GOLDMAN LAMP DOOR RON GILAD VOOR FLOS

De naam Harrison D. McFaddin doet misschien niet meteen een lampje branden, maar deze ontwerper uit New York vroeg in 1909 patent aan voor een design dat we inmiddels allemaal kennen: de Emeralite. Deze iconische bureaulamp met smaragdgroene (‘emerald’) glazen kap en messing voet gloeide op bureaus in bibliotheken, banken en rechtzalen. De Emeralite staat vandaag de dag nog steeds icoon voor het zwaarwichtige gevoel van een ouderwets kantoor; iets dat de Israëlische designer Ron Gilad op vermakelijke wijze heeft verwerkt in zijn Goldman Tafellamp met usb-lader. Hij ‘minimaliseerde’ het originele design van de Emaralite, waardoor de Goldman een strak en modern uiterlijk heeft. De herkenbare klassieke vormen en het welbekende groen zorgen ervoor dat we ons met de Goldman tóch even een bankier in het New York van de jaren ’30 voelen… Met een MacBook, weliswaar.

Goldman Lamp Flos

Links: De Goldman Lamp door Ron Gilad. Rechts: Vintage advertentie voor de Emeralite.

Benieuwd naar meer van dit soort nieuwe design klassiekers? Kom dan eens langs in onze winkel! Onze interieurspecialisten vertellen je er graag over! Bekijk hier onze openingstijden.