'Muutos' by Muuto

Gepubliceerd op 2016-11-08 07:58:32

Ben je ook helemaal weg van Scandinavisch design? Dan mag Muuto absoluut niet ontbreken in je collectie! In eerdere blogs hebben we het al gehad over de hot items die Muuto eerder uitbracht, zoals de Stacked kast, E27 Socket Muuto lamp en de Around bijzettafel. Want wat zijn dat toch een prachtige ontwerpen. En dan heb ik het nog niet gehad over de Outline Sofa en Fiber Chair! Maar wie zitten er nu eigenlijk achter al deze traditioneel gekenmerkte design artikelen met blijvende esthetiek, functionaliteit en vakmanschap met een eerlijke expressie?  

Muuto Stacked Kasten

Muuto is een jong Deens design label van Peter Bonnen en Kristian Byrge dat sinds 2006 de ambitie heeft om een ‘nieuw perspectief’ en ‘nieuwe inzichten’ van Scandinavisch design over te brengen op design liefhebbers. Alleen samen met de beste designers uit Scandinavië, Benelux en de rest van de wereld, kan ervoor gezorgd worden dat ‘Muutos’ in het beste Scandinavische design terug is te zien. 

Julien de Smedt met Muuto Stacked

Muuto Stacked Elementen

De voorliefde voor design en architectuur begon al vroeg. De succesvolle carrière van de Smedt is begonnen bij het Nederlandse Office for Metropolitan Architecture dat afgekort OMA wordt genoemd. Co-eigenaar van PLOT Kopenhagen,vele internationale doorbraken en successen later is de Smedt in 2006 een eigen Architectenlabel begonnen, genaamd JDS Architecs. Deze is inmiddels uitgegroeid in drie vestigingen; een in Brussel, een in Kopenhagen en een in Shanghai. Wereldwijd is de Smedt bekend door  zijn creaties op het gebied van architectuur en designmeubelen. En daar is de Stacked van Muuto er een van! Geïnspireerd door de vele oude kastjes van zijn grootouders, kindertijd en verzamelingen in de loop der jaren, is het idee van de Stacked kasten ontstaan. Tijdloos, stapelbaar, stabiel en eindeloze variaties waardoor een unieke eigen creatie en interpretatie van Stacked ontstaat. Een wandkast, tv-meubel, boekenkast, dressoir of hangend in de keuken of slaapkamer; alles kan en alles is mogelijk met de Stacked kasten van Muuto!

Anderssen & Voll met de Muuto Framed Mirror, FIVE Pouf en Oslo Sofa

Designers Anderssen & Voll voor Muuto

Twee succesvolle Noorse designers die design meubels, verlichting en accessoires naar een hoger niveau tillen. Ik heb het natuurlijk over Torbjørn Anderssen (1976) en Espen Voll (1965). Voorheen bekend van Norway Says en in 2009 het eigen A&V label begonnen. Samen met Muuto proberen Anderssen en Voll zichzelf iedere keer weer te overstijgen met ‘New Nordic’ designs. En zichzelf overstijgen doen ze zeker! Modern, mooi afgewerkt en strak.  Zo mogen de ontwerpen van Anderssen en Voll zeker genoemd worden. Neem bijvoorbeeld de FIVE Pouf, die geïnspireerd is door een Pentagon vorm. Vele prototypes werden er voorafgaand aan gemaakt tot de poef ‘perfect’ was. Precisie en perfectie dat is waar Anderssen en Voll in mijn ogen voor staan. Fijn stikwerk, mooie vormen en een hoogwaardige kwaliteit in al hun ontwerpen en creaties die nooit zullen vervelen!

Iskos - Berlin met de Muuto Fiber Chair

Fiber Chairs van Muuto Design
“We see design as an art of storytelling. “

Net zoals Anderssen en Voll  is ook designer-duo Iskos en Berlin zeer succesvol. Ook zij voegen graag iets aan het product toe. Hoe verschillend en gelijk dat Iskos en Berlin zijn, de start was voor beide anders. Voor Boris Berlin is het allemaal in St. Peterburg begonnen. Van een eigen Boris Berlin Design label in 1983 in Denemarken, naar mede-eigenaar van KOMPLOT Design in 1987. Voor Aleksej Iskos (1965) moest het toen allemaal nog pas beginnen. De in Kharkov (Oekraïne) geboren designer is in 1991 verhuist naar Denemarken. Met een aantal diploma’s op zak is hij in 1999 terecht gekomen bij KOMPLOT Design. Zo was het eerste contact met Berlin gelegd. Nu werken de twee al meer dan elf jaar samen, hebben ze sinds 2010 een eigen Iskos-Berlin design label en krijgen ze maar geen genoeg van ontwerpen. Beiden hebben ze een voorliefde voor industrieel-, grafisch design en meubels, en zien zij design als een kunstvorm door het vertellen van verhalen. Een duidelijk verhaal zorgt ervoor dat men een ontwerp begrijpt. Een verrassend verhaal zorgt ervoor dat het een herinnering oproept en wanneer je een glimlach op iemand gezicht tovert is de kans groot dat men van het verhaal gaat houden. Kijk je naar de Fiber Chair dan zie je dus een design vol experimenten met nieuwe technologieën en materialen. Een verhaal die een reis van tweeëneenhalf jaar vertelt over toewijding, geduld en perfectie.

Muuto AW16 Design Accessoires

Toewijding, geduld en perfectie zijn woorden die bij veel ontwerpers van toepassing zijn. Want of het nu de simpliciteit van Thomas Bentzen is, of het gebruik van simpele methoden en materialen van Mattias Ståhlbom. Iedere ontwerper heeft iets anders te vertellen maar willen uiteindelijk allemaal hetzelfde bereiken! 

 “Understand it, Remember it & Love it!”

(Iskos – Berlin)

 

Ben je geïnspireerd geraakt door deze wijze woorden en wil je nog meer te weten komen over andere designers van Muuto of andere merken, bekijken dan de top designers van MisterDesign. Of kijk op de Muuto pagina voor nog meer inspirerende producten, zoals een Muuto stoel, een Muuto bank, een Muuto kast of een Muuto tafel en wie weet zit jouw pareltje ertussen.