Philippe Starck

Gepubliceerd op 2016-01-19 15:32:37

Philippe Starck

Één van werelds grootste ontwerpers is Philippe Starck. Niet alleen ontwerper overigens, ook een befaamd architect. Hij werd geboren in 1949. Als zoon van een ingenieur vliegtuigbouw kreeg hij een belangrijke les van zijn vader mee: alles moet elegant en rigoureus worden georganiseerd, zowel in menselijke relaties als in elk creatief gebaar.

“Subversief, etisch. Ecologisch, politiek en humoristisch.. zo zie ik mijn plicht als designer” – Philippe Starck

Waar je Starck voornamelijk zult kennen als interieur designer is dat slechts een klein onderdeel van zijn CV. Je kunt het zo gek niet bedenken of Starck ontwierp het. Van het inrichten van verschillende hotels en restaurants wereldwijd, tot het ontwerpen van motoren en boten, waaronder het privéjacht van Steve Jobs. Enkele van zijn ontwerpen zijn permanent opgenomen in toonaangevende musea, zoals het Museum of Modern Art in New York en het Museum of Design in Londen. Philippe Starck is dus met recht een design icoon te noemen!

Philippe Starck, MisterDesign, Kartell, Louis Ghost, LouLou Ghost

Voor de interieur branche ontwierp Starck meerdere design meubelen en design verlichting voor onder andere Kartell, Magis en Flos. In de jaren ’80 en ’90 begon Philippe met het ontwerpen van design meubels voor Kartell. De wens van Kartell om eco-friendly producten op de markt te brengen in combinatie met de ontwerpstijl van Philippe, zorgde voor een vruchtbare samenwerking waaruit vele iconische ontwerpen zijn voortgekomen. Zoals bijvoorbeeld de Louis Ghost stoel, ontworpen in 2002 en geïnspireerd op de Louis XV stoel uit de barokstijl. Wegens het grote succes is de baby van deze iconische stoel geboren. De Lou Lou Ghost is de kinderversie en geheel op schaal gemaakt voor de kleine designliefhebbers onder ons.

Philippe Starck, MisterDesign, Kartell, Masters

Een ander populaire Starck-stoel binnen de Kartell collectie is de Masters Chair. Deze stoel is een perfect voorbeeld van design met een verhaal en wordt dan ook nog mooier als je weet hoe dit ontwerp is onstaan. In de Masters stoel komen de vlinderstoel van Arne Jacobsen, de tulpenstoel van Eero Saarinen en Plastic Chair van Charles en Ray Eames samen. “Deze Masters stoel brengt de lijnen van drie meesterontwerpers en hun grote designiconen samen. Gezamenlijk vormen deze lijnen een nieuw product, een nieuw project en een weerspiegeling van de huidige samenleving”, aldus Starck. De Masters stoel is daarnaast ook verkrijgbaar als hoge kruk en lage kruk en in een speciale 'metal' variant in goud, chroom en koper. Deze laatste 'luxe editie' is geïntroduceerd om het succes van de Masters te vieren, nadat hij in 2013 werd bekroond met de Red Dot Award.

Philippe Starck, MisterDesign, Flos, Ara, Design Verlichting

Naast meubels voor Kartell, staat Philippe Starck ook bekend om zijn design verlichting voor Italiaans verlichtingsmerk Flos. Zo is de Ará door zijn opvallende design één van de meest beroemde ontwerpen van Philippe Starck. Deze hoorn-vormige lamp heeft naast een unieke vorm ook een functioneel aspect; door deze te kantelen werkt de hoorn als schakelaar.

Philippe Starck, MisterDesign, Flos, Gun, Design Verlichting

Een andere opvallende creatie is de Gun tafellamp voor Flos, te bestellen als Gun Bedside lamp, Gun Lounge Vloerlamp en Gun Tafellamp. De lamp vraagt aandacht voor de internationale handel in wapens maar de vraag is echter of een doorsnee designliefhebber hem om die reden aanschaft. Verguld met 18-karaats goud benadrukt de Gun het droevige verband tussen oorlog en geld. De zwarte kap van Gun symboliseert de dood die hier noodzakelijk mee gepaard gaat. Starck heeft hier een statement neer willen zetten, 20% van de opbrengst van elke verlichting uit de Gun reeks gaat naar een goed doel. Een win-win situatie dus!

Philippe Starck, MisterDesign, Flos, Chapo, Design Verlichting

Één van de meest recente creaties van Starck voor Flos is de Chapo tafellamp, ontworpen in 2014. Je zag ze thuis komen in de avond: Alec Guinness, James Stewart en Fred Astaire, met een scherp en elegante gebaar gooiden ze hun hoed op alles wat binnen handbereik te zien was. Dus waarom niet een lamp? Buitengewoon origineel! En… de hoed wordt uiteraard meegeleverd!

We kunnen wel tien blogpagina’s vullen met alle originele en unieke Starck ontwerpen. Want zo heb je ook nog de bekende Dr. No stoel, de Bubble Club serie, de Romeo lampen, Archimoon lampen en vele anderen. Bekijk alle Starck ontwerpen hier!