Op bezoek bij Foscarini

Gepubliceerd op 2019-07-08 12:38:44

Op uitnodiging van het designverlichtingsmerk Foscarini reizen we af naar Venetië; het hart van Italiaanse glasblazerskunst en de plek waar het hoofdkantoor van Foscarini is gevestigd. We maken kennis met de passievolle identiteit van deze designproducent en brengen een bezoek aan een traditionele glasfabriek. Gaat u mee?

Het typisch Italiaanse Foscarini is in 1981 opgericht op Murano, een eiland dat onderdeel is van de Venetiaanse lagune. Murano staat bekend om de ambachtelijke productie van glas. Een basis die diep geworteld zit in de identiteit van Foscarini, ook al is het merk zoals vele glasblaasfabrieken inmiddels naar het vasteland verhuisd.

Vrijheid

Foscarini heeft geen eigen productiefaciliteiten. Een bewuste keuze die het merk naar eigen zeggen veel vrijheid geeft. Afhankelijk van een ontwerp kunnen ze namelijk steeds weer een passende fabrikant vinden om de productie ervan mogelijk te maken. Zo komt bijvoorbeeld de lampenkap van de Kurage Tafellamp tot stand met een door UNESCO beschermde productietechniek uit Japan en wordt de Aplomb juist weer gemaakt in de kleine werkplaats van een familiebedrijf in Noord-Italië.

Grensverleggend design

De fabrikanten worden regelmatig door Foscarini uitgedaagd om iets te maken wat zij nog nooit eerder maakten. De Twiggy Vloerlamp bijvoorbeeld, die is geïnspireerd op de vorm van een vishengel, wordt gemaakt door een fabrikant die voorheen daadwerkelijk vishengels produceerde! Ook de fabrikant van de Aplomb werkte voor de komst van de aplomb aan totaal andere projecten.

Het typeert de unieke werkwijze van het verlichtingsmerk Foscarini: altijd op zoek naar nieuwe mogelijkheden, vormen en materialen om zo de grenzen van design verleggen.

Traditionele glasproductie

De meeste glazen lampen van Foscarini worden geproduceerd in de traditionele glasblaasfabriek Vetrofond, dat vlakbij het hoofdkantoor van Foscarini is gevestigd. We brengen een bezoek aan deze typische glasfabrikant.

Grote deuren van de werkplaats staan wagenwijd open en nodigen uit naar binnen te spieken. Daar zien we bezweten mannen met korte broeken en lange blaasbuizen kriskras door elkaar heen lopen. Sommige draaien het glas met hun grote handen terwijl ze op houten bankjes zitten, andere blazen met bolle wangen glas in grote stalen mallen. We horen koud water sissen, vuur in ovens spuwen en tal van ventilatoren zoemen. Een schijnbare chaos waarachter een gestructureerd proces schuil gaat. 

Authentieke werkwijze

De vakmannen werken in vaste teams waarbinnen iedereen zijn eigen taak heeft. Elk team bestaat uit drie of vijf man en heeft één ‘maestro’ die het glas blaast. Dit is de meest ervaren glasblazer, die al decennia lang in het vak zit. De anderen voorzien het glas van verschillende lagen door het in de ovens met vloeibaar glas te dompelen.

In de ovens is het meer dan 1000 graden. Bij Vetrofond zijn er acht tot tien in gebruik die bijna het hele jaar lang aanstaan. Gedurende twee weken in augustus worden de ovens vervangen om de kwaliteit ervan te waarborgen.

Als het glas door een mal zijn vorm heeft gekregen, wordt deze in een oven gezet waar ‘ie in 5 uur van 700 graden tot kamertemperatuur afkoelt en verhardt. Daarna volgt een kwaliteitscontrole waar in plaats van met vuur, juist met water wordt gewerkt om kleine oneffenheden te verhelpen.


Foto's Vetrofond: Gianluca Vassallo

Design met een verhaal

Zo komt iedere Foscarini lamp op traditionele wijze en met de hoogste kwaliteitseisen tot stand. Steeds weer een product met een uniek verhaal en een prachtig productieproces; van het eerste ontwerp tot het tijdloze en verfijnde eindresultaat.