Oud & Nieuw met Flos

Gepubliceerd op 2018-12-19 16:10:26

Het verlichtingsmerk FLOS laat al sinds 1962 onze interieurs schitteren. Niet gek dus dat de ontwerpers van nu zich laten inspireren door iconische designs uit de rijke collectie van het welbekende Italiaanse designmerk. Met Oud & Nieuw zetten wij een aantal designklassiekers en de moderne interpretatie ervan op een rij;

Parentesi – OK Lamp

De originele Parentesi Hanglamp is in 1971 ontworpen door Achille Castiglioni en Pio Manzu. Een klassieker die nog altijd tot de collectie behoort. De hanglamp floreert in meerdere designmusea én uiteraard nog altijd gewoon bij ons thuis. De Parentesi heeft zijn tijdloosheid dan ook allang bewezen. Toch is er in 2014 een moderne interpretatie van gemaakt door de ontwerper Konstantin Grcic; de OK Lamp.

Deze eigentijdse lamp heeft dezelfde bewegingsvrijheid als zijn voorganger; de armatuur is gemakkelijk in hoogte te verstellen en de lichtbron is draaibaar. Het verschil zit hem in de vormgeving en de technologie. Zo is de OK Lamp voorzien van geïntegreerd LED, waar bij de Parentesi nog een losse lichtbron gebruikt wordt die bepalend is voor de uitstraling van het design. Zelf vergelijken? Beide lampen zijn te bewonderen in onze showroom in 's-Hertogenbosch, waar de twee lampen fier langs elkaar hangen in onze Flos Studio. 

Viscontea – Overlap

Het mag gerust een handelsmerk van FLOS genoemd worden; het gebruik van coconhars bij designlampen. In 1960 ontwerpen de gebroeders Castiglioni voor het eerst een lamp met dit materiaal; de Viscontea Hanglamp. Vanaf dat moment volgen uiteenlopende ontwerpen van verschillende ontwerpers, met als laatste toevoeging de Overlap Hanglamp van Michael Anastassiades.  

Bijna 60 jaar nadat de Viscontea aan de collectie wordt toegevoegd, verkent de ontwerper Michael Anastassiades de mogelijkheden van coconhars. Het resulteert in de bijzonder vormgegeven Overlap Hanglamp. Deze hanglamp is iets strakker vormgegeven dan de Viscontea en de gouden ring in het ontwerp maakt het een moderne, gracieuze lamp.

Fantasma – Chrysalis

Een jaar nadat de Castiglioni broers de Viscontea ontwerpen, komt Tobia Scarpa met de Fantasma Vloerlamp, tevens gemaakt met coconhars. De Fantasma heeft een mysterieuze uitstraling en organische vormgeving.

De Fantasma designlamp inspireert de Nederlandse designer Marcel Wanders. Nadat hij in 2005 al de Zeppelin Hanglamp ontwerpt met coconhars, ontwerpt hij in 2014 de Chrysalis Vloerlamp voor FLOS. Een statige vloerlamp met duidelijke verwijzingen naar de Fantasma maar nog altijd wel met zijn eigen identiteit. Verschil zit hem in de vorm maar vooral in het licht. De Chrysalis geeft een diffuus licht zoals de Fantasma, maar schijnt óók een direct licht naar boven waardoor een kunstzinnig patroon op het plafond wordt geprojecteerd.

Miss Sissi – Miss K

De bekende designer en architect Philippe Starck ontwerpt al decennialang decoratieve verlichting voor FLOS. In 1991 wordt Miss Sissi van zijn hand aan de collectie van FLOS toegevoegd. Een bijzonder moderne tafellamp gemaakt van een biologisch afbreekbaar biopolymeer.

In het verlengde van de Miss Sissi Tafellamp ontwerpt Philippe Starck meer dan tien jaar later de Miss K Tafellamp. Ook deze lamp wordt gemaakt van polycarbonaat maar gaat hoewel het een nieuwer ontwerp is, verder terug in de tijd met een ontwerp dat juist meer weg heeft van een klassieke tafellamp. Daarmee is ook de Miss K een tijdloze lamp die net als de Miss Sissi een brug slaat tussen het verleden en het heden.