Making of: Saarinen Tafel

Gepubliceerd op 2018-10-03 14:23:06

Het is 1955 als Eero Saarinen bedenkt dat hij een stoel en tafel op de markt wil brengen met één poot, iets wat op dat moment nog nooit eerder gedaan is. Samen met Florence Knoll gaat hij de uitdaging aan, die zal leiden tot een prachtige meubelserie van het hoogste niveau. Een serie die, 60 jaar later, relevanter lijkt dan ooit in het moderne interieur. Uiteraard door de opvallende voet, maar ook niet in de laatste plaats door het gebruik van marmer voor het tafelblad. Destijds was dit Knoll’s eerste aanraking met dit pure materiaal, maar inmiddels mogen ze zich expert noemen en voldoen alleen de beste marmersoorten voor productie van de Saarinen tafel.

Knoll Saarinen Tafel

EEN TAFELBLAD VAN MARMER

De verwerking van marmer is een langdurig proces waarbij verschillende fasen worden doorlopen. Voordat men het marmer vormt tot tafelblad, keuren specialisten van Knoll het marmer op locatie in de steengroeven. Immers, alleen het beste is goed genoeg. In blokken worden de stukken marmer vervoerd naar de fabriek, waar ze in ‘plakken’ van 2 of 3 centimeter dik gesneden worden. De nog onbewerkte platen moeten vervolgens drie weken buiten staan om te acclimatiseren.

Knoll marmer productie

De steenexpert selecteert daarna welk gedeelte van de plaat gebruikt wordt voor het tafelblad en tekent dit af. Bij het uitsnijden van het marmer wordt in eerste instantie iets ruimer aangehouden, waarna een preciezere machinale uitsnijding plaatsvindt. Imperfecties die nog over zijn, worden ten slotte door vakmannen met de hand bijgewerkt, waarna een perfecte, gladde tafelrand overblijft.

Knoll marmer productie

12 WEKEN LATER

De laatste stap in het productieproces is het aanbrengen van een finish. Het tafelblad wordt voorzien van een transparante polyester coating in mat of hoogglans, die hem niet alleen zijn chique uitstraling geeft, maar ook zorgt voor een onderhoudsvrij tafelblad. Om te zorgen dat de coating gelijkmatig is, worden meerdere lagen aangebracht, wat tevens een positief effect heeft op de levensduur van de coating. En zo ligt er na 12 weken van selectie, bewerking, continue inspectie en kwaliteitstesten een tafelblad dat klaar is voor gebruik. Hij wordt netjes verpakt in een kist en vervolgt zijn reis naar de klant, waar hij gekoppeld zal worden aan de kenmerkende trompetvoet.

Knoll Saarinen Tafel

ÉÉN VOET

Het idee achter het gebruik van een enkele voet voor zowel de stoelen als tafel in de Pedestal Collection was de simpele gedachte dat Eero hiermee de warboel aan poten letterlijk op zou ruimen. De uitvoering werd echter zo veel meer dan een opgeruimd gezicht. Het werd een onmiskenbaar profiel dat het blad als geen ander verbindt met de vloer waarop hij staat. Een uniek, vloeiend design dat het toonbeeld is van Eero’s visie voor modernisme.

Florence Knoll wist als geen ander dat Eero Saarinen dé man was om te komen tot een innovatief design. Ze leerde hem kennen op de Cranbrook Academy of Art, waar Saarinen studeerde nadat hij een studie in beeldhouwen had gevolgd. Toen hij zijn vernieuwende ideeën aan haar voorstelde, hielp ze hem tot het uiteindelijke ontwerp te komen dat geproduceerd zou worden. Dit werd een voet van gegoten aluminium, beschermd met een sterke Rilsan coating in wit of zwart.

Eero Saarinen en Florence Knoll

KIES UW FAVORIET

Hoewel wit marmer voldoet aan het klassieke plaatje dat we hebben van de Saarinen tafel of Tulip tafel, is er nog zoveel meer te kiezen. Aan de oorspronkelijke drie marmersoorten in de collectie van Knoll zijn inmiddels vijf soorten toegevoegd, de ene nog meer bijzonder dan de andere. Allen komen ze uit Italië, waar tevens de productie van Knoll voor de Europese markt plaatsvindt.

Knoll marmersoorten
Van links naar rechts en van boven naar beneden: Statuarietto, Arabescato, Nero Marquina, Calacata, Rosso Rubino, Emperador, Sahara Noir & Verde Alpi

Ziet u het al helemaal voor u? Uw favoriete marmersoort met zo’n prachtig witte of zwarte voet eronder? Kom dan eens langs in onze winkel. Dan kunt u alle marmersoorten met hun verschillende afwerkingen nog even zien en voelen, voordat u een definitieve beslissing maakt.