Eames Plastic of Fiber?

Gepubliceerd op 2018-09-03 12:48:03

Vitra Eames Plastic en Fiber Chair

Wie kent ze niet: De enorm populaire en eveneens tijdloze Vitra Eames Fiberglass- en Plastic Chairs, ontworpen door Charles & Ray Eames. Beide ontwerpen worden gezien als designklassiekers en zijn inmiddels niet meer weg te denken uit het huidige interieur. De Fiberglass Chairs zijn al in 1950 op de markt gebracht en hebben sinds die tijd verschillende ontwikkelingen doorgemaakt. Ze zijn overal te zien, maar wat is het verhaal achter deze iconen?

Ray en Charles Eames Vitra

Designwedstrijd

In 1948 namen Charles en Ray Eames deel aan de ‘International Competition For Low-Cost Furniture Design’. Dit was een designwedstrijd georganiseerd door het Museum of Modern Art in New York. Charles en Ray Eames deden mee met hun ontwerp van een metalen zitschaal, die was aangepast aan de contouren van het menselijk lichaam en gecombineerd kon worden met verschillende onderstellen. Dit concept bezorgde het duo de tweede prijs. Het materiaal van de zitschaal bleek later echter te complex en bovendien te duur voor een succesvolle massaproductie. Zo startte de zoektocht van het echtpaar naar het perfecte materiaal.

Eames Fiber chair schets

De eerste in zijn soort

Na verschillende experimenten met multiplex en aluminiumplaten kwam het echtpaar eind jaren 40 uit op glasvezelversterkt polyester. Een materiaal dat makkelijk te vormen en stevig is, een aangenaam gevoel heeft en geschikt is voor industriële productie op grote schaal. Dit materiaal werd tot op dat moment alleen nog maar gebruikt voor militaire doeleinden zoals bij vliegtuigen, en was nog niet bekend in de meubelindustrie. Vanaf 1950 werden de stoelen door Herman Miller op de markt gebracht en vanaf 1957 produceerde Vitra ze voor de Europese markt.

Eames Fiberglass


Plastic vervangt fiberglass

De stoel met een uit één stuk vervaardigde zitschaal bleek een welkome afwisseling op de bestaande stoelen en genoot in combinatie met de unieke onderstellen al snel enorme populariteit.

Eames Plastic en Fiber Chair overzicht

In al die jaren veranderde er echter wel één aspect: het materiaal van de zitschaal. Begin jaren 90 is vanwege ecologische overwegingen de productie van glasvezel zitschalen stopgezet, en is het materiaal vervangen door polypropyleen. Zo ontstond de Eames Plastic Chair. De zitschalen konden met dit materiaal goedkoper geproduceerd en milieuvriendelijker verwerkt worden.

Eames Fiber Chair Detail

Herintroductie Eames Fiber Chair

De liefde voor de glasvezel zitschaal bleef echter bestaan. De ietwat stijvere zitting van glasvezel wordt gekenmerkt door glasvezelstrepen, plaatselijke kleurverschillen of kleine gaatjes. Charmante kenmerken die iedere stoel uniek maken. Een lange tijd was tweedehands websites afstruinen en héél goed zoeken de enige manier om een vintage exemplaar van glasvezel op de kop te tikken. Ook Vitra had in de gaten dat er nog steeds vraag was naar de originele Fiberglass Chairs en dus besloten zij een compleet nieuwe productietechniek te ontwikkelen waarmee vanaf eind 2018 de Fiberglass Chairs opnieuw, op een verantwoorde manier, worden geproduceerd. Zodoende kunnen nu alle designliefhebbers genieten van beide design klassiekers!

Vitra Eames Fiber en Plastic chairs