Carl Hansen & Søn Limited Edition

Ter viering van Hans J. Wegners (1914-2007) nalatenschap is een limited edition serie uitgebracht van de grootmeesters eerste vijf stoelen die hij in 1950 voor Carl Hansen & Søn creëerde. De vijf ontwerpen worden naar de 21ste eeuw gebracht door het kleurenpalet dat Ilse Crawford voor de limited edition serie ontwikkeld heeft. De subtiele tonen in de uitgekozen kleuren van de limited edition serie dragen bij aan het creëren van een warme, ontspannen, comfortabele en natuurlijke omgeving. De rijke, schilderachtige tinten zijn geïnspireerd op het expressionistische werk van Per Kirkeby, een van de grootste schilders uit Denemarken. De kleuren zijn bedoeld om elkaar onderling te complimenteren, waardoor ze zowel individueel en als groep werken.

5 items

5 items


Carl Hansen & Søn CH22 Fauteuil

De grote leuning is het eerste dat opvalt aan de CH22 Fauteuil, maar wie dichterbij komt zal Wegners kenmerkende stijl herkennen aan de fijne details. De steun van de armleuning omarmt bijvoorbeeld de zitting en rust op de dwarsbalk van het onderstel van de stoel. Aan de bovenkant vloeit de vorm sierlijk uit tot over de volle breedte van de armleuning, waardoor deze optimaal wordt ondersteund. De zitting van papieren koord gaat om de achterkant van het frame heen en is door een ervaren ambachtsman met de hand geweven. Ondanks dat productiemethoden tegenwoordig flink gemoderniseerd zijn wordt de CH22 nog steeds gemaakt met dezelfde principes en met hetzelfde ambachtelijke vakmanschap als vroeger. Dankzij de modernisatie is het vandaag de dag wel mogelijk om de voorpoten van de stoel hetzelfde profiel te geven als de achterpoten, in tegenstelling tot de ronde poten die gebruikt werden tijdens de productie van de eerste stoelen. Hierdoor wordt de CH22 tegenwoordig precies zo geproduceerd zoals Wegner hem ontworpen heeft.

Carl Hansen & Søn CH23 Stoel

Op het eerste gezicht oogt het ontwerp van de CH23 Stoel eenvoudig met organische contouren, maar de verfijnde details zorgen voor een karakteristieke vormgeving. Het ontwerp van de stoel bracht de standaard voor moderne meubelen naar een nieuw niveau met zijn artistieke elementen en ergonomische vorm. De comfortabele, stevige dubbelgevlochten zitting is licht gebogen. Het handgeweven papieren koord waar de zitting uit is vervaardigd loopt langs de zijkant een stuk door naar beneden, waar het om het frame heen gewoven is. De elegante rugleuning steunt tegen het verlengde van de achterpoten. De achterpoten zijn licht gebogen zodat de stabiliteit van de stoel optimaal is.

Carl Hansen & Søn CH24 Wishbone Stoel

De elegante stoom gebogen rugleuning van de CH24 Wishbone Stoel loopt door in de armleuningen. Voor extra stabiliteit van de rug- en armleuning en om comfortabele ondersteuning te bieden ontwierp Wegner het kenmerkende Y-vormige element dat lijkt op een wensbotje. Het is dit element waar de stoel zijn naam aan te danken heeft. Het productieproces van de Wishbone Stoel bevat meer dan 100 stappen, waarvan de meeste met de hand worden uitgevoerd. Met het vlechten van de handgeweven zitting van de stoel is een ervaren ambachtsman gemiddeld een uur bezig. Daarbij wordt ongeveer 120 meter papieren koord gebruikt, dat de stoel duurzaam en stevig maakt.

Carl Hansen & Søn CH25 Fauteuil

Het silhouet van de CH25 Fauteuil is, zoals veel van Wegners creaties, eenvoudig en elegant. Het ontwerp was vernieuwend voor zijn tijd, want het geweven papieren koord was nog niet eerder gebruikt voor meubelen. Het materiaal werd ontwikkeld tijdens de Tweede Wereldoorlog als vervanging voor vlasdraad. Wegner was enthousiast over het uiterlijk en eigenschappen van het papieren koord. Het feit dat het materiaal duurzaam en niet rekbaar is zorgt ervoor dat er generaties lang van Wegners ontwerp genoten kan worden.

Carl Hansen & Søn CH26 Stoel

In tegenstelling tot de rest van de klassiekers in de limited edition serie zag de CH26 Stoel het levenslicht pas decennia nadat Wegner het ontwerp maakte. Tegelijkertijd met het ontwerpen van de CH22 maakte hij een werktekening voor de CH26, waarbij hij de vormgeving van de fauteuil in een eetkamerstoel vertaalde. Er werd echter nooit een prototype voor de CH26 Stoel gemaakt. Pas in 2016, toen de CH22 Fauteuil opnieuw geïntroduceerd werd, bracht Carl Hansen & Søn de CH26 Stoel tot leven in nauwe samenwerking met de Hans J. Wegner Design Studio.