Cassina Zig Zag Stoel

By Gerrit Rietveld

Omschrijving

De Cassina Zig Zag Stoel uit 1934 is het iconische ontwerp van niemand minder dan Gerrit Rietveld. Een vorm als deze was nog niet eerder verschenen. Het lukte Rietveld omdat hij graag experimenteerde met constructies en materialen. Net als Piet Mondriaan en Theo van Doesburg was hij aangesloten bij De Stijl. Dit was van origine een tijdschrift waarin meerdere ontwerpers een radicale hervorming van kunst lieten zien die rekening hield met technische, wetenschappelijke en sociale veranderingen in de wereld. Minimalisme was daarbij het codewoord. De Zig Zag Stoel ontwierp Rietveld aanvankelijk voor het eveneens door hem ontworpen Schröderhuis in Utrecht. Pogingen om de stoel te vervaardigen uit fiber, plaatstaal en multiplex mislukten, maar de uitvoering van vier Bruijnzeel kastplanken bleek zeer geschikt.

De klassieker bestaat nog steeds uit vier aan elkaar gelijmde massief houten panelen van achttien millimeter dik. Hierbij zijn de rug en zitting aaneengesloten middels een zwaluwstaartverbinding. De verbinding van de zitting met de poot en die van de poot met de vloerplaat creëerde Rietveld met in verstek gezaagd hout. Deze verbindingen werden vroeger nog verstevigd met acht schroeven, maar Italiaanse producent Cassina is erin geslaagd om deze uit het ontwerp te elimineren. De stoel leek in zijn tijd onstabiel, maar in werkelijkheid bleek de constructie net zo sterk als de vormgeving. Niet voor niets is het design daarom, ook na al die jaren, nog altijd even onmisbaar!

De Zig Zag Stoel is naar keuze afgewerkt in origineel gepolijst kersenhout, natuurljik essenhout of gebeitst in wit, zwart, rood, geel of blauw. De zijkanten zijn bij de varianten van essenhout altijd ongebeitst. Het design heeft een hoogte van 74 centimeter, een breedte van 37 centimeter en een diepte van 43 centimeter. De zithoogte bedraagt 43 centimeter.

Zig Zag Stoel


✓ Iconisch ontwerp van De Stijl (1934)
✓ Materiaal: gepolijst kersenhout, gebeitst essenhout
✓ Zithoogte: 43 cm.
✓ Afmetingen: h. 74 x b. 37 x d. 43 cm.
✓ Designer: Gerrit Rietveld

Vragen over de Zig Zag Stoel van Cassina?


Neem gerust contact met ons op wanneer u meer informatie wenst over de Cassina Zig Zag Stoel.
Wist u dat wij nu ook op geselecteerde artikelen avondlevering aanbieden? Zo kunt u nog sneller genieten van uw aankoop.

Lees meer over de bezorgmethodes

Kenmerken
Materiaal Hout
Designer Gerrit Rietveld
Jaartal 1934
Garantie 2 jaar
Merk Cassina
Diepte / Lengte 43 cm.
Breedte 37 cm.
Hoogte 74 cm.
Zithoogte 43 cm.

Zig Zag Stoel

Naturel Essen

Levertijd: 6 - 8 weken
€ 1.718

Zig Zag Stoel

Gepolijst Kersenhout

Levertijd: 10 - 12 weken
€ 2.038

Zig Zag Stoel

Blauw Gebeitst Essen

Levertijd: 10 - 12 weken
€ 2.038

Zig Zag Stoel

Rood Gebeitst Essen

Levertijd: 10 - 12 weken
€ 2.038

Zig Zag Stoel

Geel Gebeitst Essen

Levertijd: 10 - 12 weken
€ 2.038

Zig Zag Stoel

Zwart Gebeitst Essen

Levertijd: 6 - 8 weken
€ 2.038

Zig Zag Stoel

Wit Gebeitst Essen

Levertijd: 6 - 8 weken
€ 2.038
Product familie
Meer van dit merk
Meer van deze designer

Klantbeoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen geschreven voor dit product.

Schrijf zelf een beoordeling

Kwaliteit