Designlampen dimmen

Het is bij veel designs uit ons assortiment mogelijk het licht ervan te dimmen. Zo kunt u zelf de sfeer in de ruimte aanpassen door het licht feller of juist zachter te laten schijnen. Er is een aantal aspecten waar u op moet letten wat betreft het dimmen van verlichting; is de armatuur of de lichtbron bijvoorbeeld wel dimbaar en zo ja, op wat voor manier dan?

Wat is een geïntegreerde dimmer?

Sommige designlampen hebben een geïntegreerde dimmer. Deze zit bij tafel- en vloerlampen vaak verwerkt in het snoer van de lamp of op het armatuur zelf. In het geval van een lamp met geïntegreerd LED, kunt u ervan uitgaan dat deze feilloos werkt. Bij lampen met geïntegreerde dimmer maar met een traditionele fitting voor losse lichtbron moet u erop letten een juiste lichtbron te gebruiken. Niet alle LED-lichtbronnen zijn namelijk dimbaar.

Wat is een externe (LED-)wanddimmer?

Hanglampen en plafondlampen zijn doorgaans met een lichtpunt in het plafond verbonden en te bedienen via een wandschakelaar of wanddimmer. Gangbare wanddimmers hebben altijd een minimum vermogen. Het wattage van de gebruikte lichtbron moet altijd minimaal zo hoog zijn als het minimum vermogen van de dimmer, anders kan de lichtbron gaan knipperen, zoemen of zelfs stuk gaan. Traditionele dimmers zijn nog gemaakt voor halogeen- en gloeilampen met een hoog wattage, daarom zijn LED-lichtbronnen met hun lage wattage vaak niet geschikt voor deze dimmers. Voor het dimmen van LED-lichtbronnen is een speciale LED-dimmer benodigd. Deze heeft een lager minimaal vermogen (zie afbeelding).

MisterDesign biedt standaard dimbare LED-lichtbronnen en een LED-dimmer aan bij dimbare armaturen.
Wilt u meer informatie?

Heeft u een vraag over verlichting? Via onderstaand formulier kunt u meer informatie opvragen bij onze specialist Jesse.

  • verlichting specialist MisterDesign