Designlampen dimmen

Het is bij veel designs uit ons assortiment mogelijk het licht ervan te dimmen. Zoals bijvoorbeeld de lampen van Luceplan en Vibia. Zo kunt u zelf de sfeer in de ruimte aanpassen door het licht feller of juist zachter te laten schijnen. Er is een aantal aspecten waar u op moet letten wat betreft het dimmen van verlichting; is de armatuur of de lichtbron bijvoorbeeld wel dimbaar en zo ja, op wat voor manier dan?

Wat is een geïntegreerde dimmer?

Sommige designlampen hebben een geïntegreerde dimmer. Deze zit bij tafel- en vloerlampen vaak verwerkt in het snoer van de lamp of op het armatuur zelf. In het geval van een lamp met geïntegreerd LED, kunt u ervan uitgaan dat deze feilloos werkt. Bij lampen met geïntegreerde dimmer maar met een traditionele fitting voor losse lichtbron moet u erop letten een juiste lichtbron te gebruiken. Niet alle LED-lichtbronnen zijn namelijk dimbaar.

Wat is een externe (LED-)wanddimmer?

Hanglampen en plafondlampen zijn doorgaans met een lichtpunt in het plafond verbonden en te bedienen via een wandschakelaar of wanddimmer. Er zijn verschillende technieken om een hanglamp of plafondlamp te bedienen. De meest gangbare is de Trailing edge / Leading edge (TRIAC)-technologie. Maar ook Push-dim, 1-10V en DALI behoren tot de mogelijkheden. Hieronder lichten we ze één voor één uit:

Wat is TRIAC dimmen? 

TRIAC dimmen is de meest gangbare manier van dimmen. TRIAC wanddimmers hebben altijd een minimum vermogen. Het wattage van de gebruikte lichtbron moet altijd minimaal zo hoog zijn als het minimum vermogen van de dimmer, anders kan de lichtbron gaan knipperen, zoemen of zelfs stuk gaan. Traditionele dimmers zijn nog gemaakt voor halogeen- en gloeilampen met een hoog wattage, daarom zijn LED-lichtbronnen met hun lage wattage vaak niet geschikt voor deze dimmers. Voor het dimmen van LED-lichtbronnen is dus een speciale LED-dimmer benodigd. Deze heeft een lager minimaal vermogen (zie afbeelding). 

Voor TRIAC technologie zijn 3 dragen nodig: fase (bruin), neutraal (blauw) en aarde (geel/groen).

MisterDesign biedt standaard dimbare LED-lichtbronnen en een LED-dimmer aan bij armaturen die dimbaar zijn met TRIAC technologie.Wat is Push-dim?

Bij Push-dim wordt de LED driver van de hang- of plafondlamp aangestuurd door contact te maken met een drukschakelaar. LET OP! Voor deze technologie zijn 4 draden nodig: fase (bruin), neutraal (blauw), aarde (geel/groen) en één stuurdraad. Het maximale vermogen van de aangesloten armaturen mag bovendien niet hoger zijn dan het maximale vermogen van de dimmer. 

Wat is 1-10V technologie?

Bij 1-10V technologie worden alle aangesloten de LED-lampen tegelijkertijd aangestuurd door een extern signaal tussen 1 en 10V. Het is een professioneel dimsysteem met een bereik van 10% tot 100%. LET OP! Hiervoor zijn 5 draden nodig: fase (bruin), neutraal (blauw), aarde (geel/groen) en twee stuurdraden. 

Wat is DALI technologie?

Bij DALI technologie worden armaturen aangestuurd door een DALI (Digital Addressable Light Interface) signaal. Het is een professioneel dimsysteem waarbij iedere (LED) armatuur individueel aangestuurd kan worden met een optimaal bereik van 0% tot 100%. Bij toepassing van domotica is het bovendien mogelijk vooraf ingestelde scenes en settings in te stellen. LET OP! Hiervoor zijn 5 draden nodig: fase (bruin), neutraal (blauw), aarde (geel/groen) en twee stuurdraden. 

Wilt u meer informatie?

Heeft u een vraag over dit onderwerp? Via onderstaand formulier kunt u meer informatie opvragen. Wij nemen dan zo snel mogelijk contact met u op.

  • verlichting specialist MisterDesign