FLOS Parentesi 50 Hanglamp

By Achille Castiglioni en Pio Manzù

Omschrijving

De FLOS Parentesi 50 Hanglamp is een ontwerp van Achille Castiglioni en Pio Manzù. Door de functionele en strakke vormgeving, die al in 1971 ontworpen werd, is de Parentesi nog steeds een moderne toevoeging aan het interieur. Ter ere van het 50-jarig jubileum van de lamp brengt FLOS in 2021 de Parentesi uit in twee nieuwe kleuren: Turquoise en Orange Signal. De kleurkeuze is tot stand gekomen door een filosofische benadering. De eerste kleur, Turquoise, was Castiglioni dierbaar. Hij gebruikte het vaak in interieurs. De tweede kleur, Orange Signal, was de kleur die Manzù gebruikte voor zijn prototypes.

Het ontwerp is het resultaat van twee ontwerpers die samenwerkten maar elkaar nooit ontmoet hebben. Castiglioni kende het werk van Manzù, die in 1969 overleed. Manzù was het brein achter transport iconen zoals de FIAT 127. Dankzij de weduwe van Manzù kreeg Castiglioni schetsen in handen. Eén van die schetsen trok zijn aandacht. Het was een gesleufd, lichtgevend blik in de vorm van een cilinder dat op een staaf rustte die het plafond en de vloer met elkaar verbond. Dankzij een schroef kon het blik in positie blijven of een halve slag maken en omhoog of omlaag bewegen. De schets was kenmerkend voor Manzù. Zijn obsessie met eenvoud, kostenbesparing en alledaagse objecten zijn terug te zien in de tekening, volgens zijn zoon Giacomo Manzoni. De schets had ook alle elementen in zich om Castiglioni op slag verliefd op het ontwerp te laten worden. De dochter van Castiglioni, Giovanna Castiglioni, vertelt over haar vader dat hij viel voor de flexibiliteit, lichtheid en het ‘ready-made’ karakter van het ontwerp.

Het belangrijkste element voor Castiglioni was de potentie voor beweging die in de tekening zat. Castiglioni verving de staaf door een metalen draad, die aan het plafond hangt en op spanning blijft door een gewicht van 5 kilogram dat onderaan het uiteinde hangt. De draad loopt door de gebogen buis, waardoor er wrijving ontstaat. Hierdoor blijft de lamp op zijn plaats zonder dat er een schroef nodig is. Door deze eenvoudige constructie kan de lamp 360 graden draaien en naar iedere gewenste hoogte worden geschoven. De lichtbron is op te hangen tot 4 meter hoogte in verband met de lengte van de kabel.

De verpakking van de Parentesi is transparant en bestaat uit twee plastic schelpen die gevormd zijn in één mal. Manzù gebruikte dezelfde techniek om een proefmodel voor FIAT te maken in 1965. De transparantie van de verpakking brengt de aandacht naar alle individuele elementen van de lamp. Het refereert naar de manier waarop Manzù de mechanische onderdelen van auto’s liet zien op beurzen. Hij presenteerde ze op de muur, als ware kunstwerken.

Lichtbron (niet inbegrepen): 1 x E27 LED 12W 2700K 750lm.

FLOS Parentesi 50 Hanglamp


✓ Turquoise of Orange Signal
✓ Tijdloos ontwerp
✓ Ter ere van 50-jarig jubileum
✓ Bijzondere constructie

Vragen over de Parentesi 50 Hanglamp van FLOS?


Neem gerust contact met ons op wanneer u meer informatie wenst over de FLOS Parentesi 50 Hanglamp.
Wist u dat wij nu ook op geselecteerde artikelen avondlevering aanbieden? Zo kunt u nog sneller genieten van uw aankoop.

Lees meer over de bezorgmethodes

Kenmerken
Materiaal Metaal
Designer Achille Castiglioni en Pio Manzù
Jaartal 1971
Garantie 2 jaar
Merk FLOS
Hoogte 400 cm.
Diameter 11 cm.
Dimbaar Ja, via ingebouwde dimmer
Lichtbron inbegrepen Niet inbegrepen
IP Waarde IP20
Opties Dimbaar, Draaibaar, Hoogte verstelbaar, Ingebouwde dimmer, Richtbare lichtbron
Kabel Lengte 400 cm
Soort lichtbron 1 x E27 LED 12W (niet inbegrepen)
Lumen 750
Kelvin 2700

Parentesi 50 Hanglamp

Turquoise

Levertijd: 1 - 3 weken

Normale prijs: € 495

Special Price € 445,50

Parentesi 50 Hanglamp

Orange Signal

Levertijd: 1 - 3 weken

Normale prijs: € 495

Special Price € 445,50

Bestel direct mee

LED E27 R125 Lichtbron 12W Dimbaar

Levertijd: 1 - 3 weken
€ 45,50
Product familie
Meer van dit merk
Meer van deze designer

Klantbeoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen geschreven voor dit product.

Schrijf zelf een beoordeling

Kwaliteit