Hoe bepaalt u de kwaliteit van textiel? 

Bij de aankoop van een meubel kijkt men in eerste plaats vaak naar het uiterlijk en in de tweede plaats naar het comfort van het meubel. Hetgeen vaak onterecht naar de achtergrond verdwijnt, is de kwaliteit van het textiel. De stof is namelijk een bepalende factor voor de levensduur van uw bank.

De kwaliteit van textiel wordt gemeten aan de hand van verschillende eigenschappen, waar u misschien nog nooit van gehoord heeft. De drie belangrijkste waardes zijn de Martindale score, de Pilling score, en de Lichtechtheid score. Het is goed kennis te nemen van deze scores, zodat u weet waar u aan toe bent. Bij MisterDesign vindt u vaak een beknopte omschrijving van deze scores in de producttekst van een meubel. Is dit niet het geval, neem dan zeker contact met ons op, zodat we u hierover kunnen informeren.

Martindale

Om de slijtvastheid van een stof te controleren, past men in Europa de Martindale test toe. Dit gebeurt met een apparaat dat druk zet op de stof en vervolgens een roterende slijtbeweging maakt. Het resultaat van de test wordt uitgedrukt in het aantal toeren (slijtbewegingen) dat het apparaat maakt voordat er drie draden geheel zijn gebroken of er andere zichtbare slijtage optreedt. Hoe hoger het aantal Martindale, des te slijtvaster de stof. Bij intensief woongebruik is het verstandig een stof te nemen met een Martindale score van minimaal 20.000. Stoffen van bijvoorbeeld Kvadrat halen vaak toerenaantallen van 50.000 tot 100.000 Martindale. Daarmee bent u zeker van een superstevige stof, die jarenlang intensief gebruik kan verdragen.

Pilling

De slijtvastheid aangegeven in Martindale zegt niets over de mate van Pilling, waarmee we de pluisvorming in de vorm van bolletjes bedoelen. Deze bolletjes ontstaan op plekken waar de meeste wrijving voorkomt. Het is een natuurlijke eigenschap van stof en komt in bepaalde stoffen in meerdere of mindere mate voor. De waarschijnlijkheid dat een stof gaat pillen wordt aangegeven op een schaal van 1 tot 5, waarbij 1 staat voor zeer waarschijnlijk en 5 voor zeer onwaarschijnlijk.

Pluisvorming gaat u tegen door de stof regelmatig te stofzuigen met een hulpstuk voor meubelbekleding. Tevens is een juiste luchtvochtigheid van belang. Bij een te lage luchtvochtigheid zal de bekleding namelijk een statische lading krijgen, waardoor vezels aangetrokken worden die vervolgens gaan samenklitten.


Lichtechtheid

Als laatste kijken we naar de lightfastness van de stof, vertaald in het Nederlands naar lichtechtheid of lichtvastheid. Afhankelijk van waar een meubelstuk geplaatst is, kan de bekleding blootgesteld worden aan zonlicht en daardoor verkleuren. De lichtechtheid van een stof geeft aan in welke mate de kleur beïnvloed wordt door zonlicht. Op een schaal van 1 tot 8 wordt bepaald of een stof niet (8) of sterk verkleurt (1). Maakt u geen illusies, élke stof zal in bepaalde mate verkleuren onder invloed van zonlicht. In de praktijk is het dus niet mogelijk om de score 8 te behalen.

Tevens dient u rekening te houden met de kleur van de stof. Binnen een stofgroep met meerdere kleuren en dezelfde stofsamenstelling is het toch mogelijk dat bepaalde (felle) kleuren minder goed bestand zijn tegen licht. Op de website van Kvadrat kunt u dit per kleur bekijken.

Lichtechtheid meubelstoffering


Onderhoud van textiel

Om het uiterlijk van een meubelstof te behouden en de levensduur te verlengen, is het belangrijk dat een meubelstof regelmatig gereinigd wordt. Stof en vuil kunnen namelijk slijtage veroorzaken en brengen de brandwerendheid in het geding.

Standaardreiniging

Het reinigen van uw gestoffeerde designmeubel hoeft in beginsel niet heel ingewikkeld te zijn. Het beste kunt u iedere week uw meubel stofzuigen met een speciaal hulpstuk en kunt u indien nodig de stofzuiger op halve kracht gebruiken. Het wordt pas lastig wanneer er onverhoopt vlekken in uw meubel trekken.

Vlekken verwijderen

Iedere vlek is anders en daarbij kan het ook nog uitmaken op wat voor stof de vlek zit. Wilt u absoluut zeker zijn dat u een vlek op de juiste manier verwijdert? Neem dan contact op met een specialist. In algemene zin kunnen wij u in ieder geval het volgende aanraden:

  • Treed snel op. U heeft de grootste kans om de vlek te verwijderen wanneer u snel actie onderneemt door de vloeistof voorzichtig op te deppen. Doe dit in een cirkelbeweging van buiten naar binnen. Gebruik hiervoor een vochtige spons of gewoon een witte schone badhanddoek.

  •  Indien de vlek na deze behandeling niet weg is, kunt u het gebruik van een vlekverwijderaar overwegen. Test deze altijd eerst uit op een onopvallende plaats om te kijken wat het effect op de stof is. Schraap resten van de stof met een lepel indien het een vaste substantie betreft en ga er met de stofzuiger overheen voor u een reinigingsmiddel gebruikt.

Een middel dat kan helpen bij het verwijderen van vlekken en het onderhouden van uw meubelstoffering of vloerkleed, is de onderhoudset van James.


Heeft u een vraag?

Wilt u graag meer informatie over dit onderwerp of heeft u een vraag? Stel hem via onderstaand formulier, dan nemen wij zo snel mogelijk contact met u op!

  • Klantenservice